« Vissza

Hogyan ad ötleteket az online marketinghez a Google Trends?

GoogleOnline marketing

Honlap, blog, webshop, közösségi média – az online marketing felsorolt alapköveivel egyaránt növelhetjük az érdeklődést, ha meglovagoljuk az aktuális trendek iránti érdeklődést. Ahhoz, hogy ezt minél hatékonyabban tegyük, nem elég a híreket olvasni és a social media hírfolyamokat átgörgetni. Ennél precízebb, szintén ingyenes eszköz is van a tarsolyunkban, mint például a Google Trends. Mutatjuk, hogyan érdemes használni!

 

Mi a Google Trends?

 

A Google Trends ingyenes és kiváló honlap arra, hogy felismerjük a piaci területünk legérdekesebb trendjeit, aktuális híreit, legújabb témáit.

 

Miért hasznos az online marketing számára?

 

Bár újságíróknak találták ki, a szakmával sok hasonlóságot mutató online marketing számára is praktikus, hiszen a híroldalakhoz hasonlóan a figyelemért és a kattintásokért harcol. Minél több ember elérése, és számukra minél érdekesebb és hasznosabb információval szolgálni – a klasszikus média mellett a marketing is erre játszik, és ebben nagy segítség a Google Trends.

 

Hogyan működik?

 

A weboldalra kattintva rögtön látunk pár felkapott témát földrajzi régiókra bontva, de a kezdőlapon a “Mostanában felkapott” rész a leghasznosabb. Itt toplistát találunk a hazai és nemzetközi szinten aktuális trendekről, az embereket mostanság érdeklő kulcsszavakkal.

 

Természetesen a Google Trends keresőjébe számunkra érdekes kulcsszavakat is írhatunk, így az online marketing tervünkhöz kapcsolódó témákban böngészhetünk a legnépszerűbb cikkek, témák, keresések között.

 

Itt egy idővonalat is találunk az elmúlt egy évről – a vizsgált időszak változtatható –, hogy az országunkban egy 100-as skálán mikor mennyire volt népszerű a téma, így – ahogy a szolgáltatás neve is ígéri – trendek is kirajzolódnak, szó szerint.

 

Mire használható?

 

1, Kulcsszavak keresése SEO-optimalizáláshoz

 

A keresőoptimalizálás egyik alapvető trükkje, hogy felkapott témákhoz tartozó szavakkal dolgozunk. Ha az adott témában érdekes, a célközönségünk számára releváns tartalmat készíthetünk, akkor éljünk a lehetőséggel, a Google-kereső is díjazni fogja.

 

2, Tippek vizuális megjelenéshez

 

Nem csak a szöveges tartalmak kapcsán mutat trendeket a Google Trends, a képkeresésre szűrve – vagy a linkelt cikkek, blogbejegyzésekhez kapcsolt képekeket átnézve – is láthatjuk, hogy milyen vizuális megjelenések népszerűek egy adott témában.

 

3, Szezonális trendek figyelése

 

Bizonyos szektorokban (pl.: e-kereskedelem, turizmus) kifejezetten hasznos, ha figyelni tudjuk a szezonális trendek alakulását. Rendkívül pontosan, napi bontásban látjuk, hogy egy bizonyos témával mettől meddig érdemes foglalkozni. Ha egy kampányt indítunk, akkor a trendek ilyen pontos ismeretéből komoly anyagi előnyünk származhat, hiszen nem mindegy, mikor állítunk le egy hirdetést, vagy mikor kapcsoljuk nagyobb fokozatra.

 

4, Témakeresés örökzöld tartalmakhoz

 

Egy céges blogon aranyat ér az örökzöld tartalom, vagyis az olyan témában születő írás, amely iránt sosem csökken az érdeklődés. A Google Trends idővonala egyértelműen jelzi, hogy melyek az állandóan népszerű keresések.

Kapcsolódó cikkek