« Vissza

Milyen domain átirányítást válasszak?

Akár a Rackhost-nál vásárolunk domain mellé tárhelyszolgáltatást, akár másik tárhelyszolgáltatónál van már meglévő weboldalunk, szükséges a megfelelő kapcsolat megteremtése domain és tárhely között. Egyes tárhelyszolgáltatók gyakran átirányításként hivatkoznak erre, azaz a domain DNS zónájának megfelelő beállítására. Valójában az átirányítás több, egymástól eltérő megvalósítást jelent. A cikkünkkel ezeket próbáljuk bemutatni, hogy minden helyzetben a megfelelő megoldást választhassa ki.

Lehetséges esetek domain átirányítás kapcsán:

 • Ha a domain és a tárhely is a Rackhost fiókunkban van:
  Adjuk hozzá a Webtárhelyek menüpontban a domaint a tárhelyhez, majd a domain DNS zónájában vegyük fel A rekordként a tárhelyünk IP címét. Ennek hatására a domain nevének a böngésző címsorába írásakor a Rackhost-os tárhelyre feltöltött tartalom fog betöltődni a böngésző ablakában.
 • Ha tárhely mellett több domainünk is a Rackhost fiókunkban van, és ugyanazt a tartalmat szeretnénk közzétenni minden címen:
  Erre a feladatra a domain alias lehet a jó választás. Ezzel a megoldással bármelyik Rackhost-nál regisztrált domain nevére is keres rá, ugyanarra a weboldaltartalomra talál rá. A domain aliast a Webtárhelyek menüponton belül, az Alias fülre kattintva állíthatja be.
 • Ha a domain a Rackhost fiókunkban van, azonban a tárhelyet más szolgáltató biztosítja (aki megadja az A és CNAME rekordokat):
  Több tárhelyszolgáltató (például Shopify, ShopRenter, Unas, stb.) esetén elkérhető a tárhelyszolgáltatótól a tárhelyhez tartozó A rekord és CNAME rekord, amit a domain DNS zónájába felvihetünk, majd a tárhelyszolgáltatónál ellenőrizhetjük, hogy sikeres volt-e a beállítás.
 • Ha vásároltunk domaint, amit egy nem általunk kezelt, másik címen elérhető weboldalra szeretnénk átirányítani:
  Gyakran előfordul, hogy rendelkezünk már valamilyen felületen kialakított oldallal, vagy csoporttal (például vállalkozásunk Facebook oldala), ahol bemutathatjuk szolgáltatásainkat. Ezekhez az oldalakhoz kapcsolódó tárhelyekhez azonban közvetlen hozzáférésünk nincsen, így ilyen esetben a Domain átirányítás szolgáltatást tudjuk igénybe venni.
 • Amennyiben rendelkezünk egy webtárhellyel, amelyhez a domain hozzá van kapcsolva, akkor a tárhelyen keresztül, a .htaccess fájl szerkesztésével is megvalósítható hasonló funkció, viszont ennek megfelelő beállítása már hozzáértést igényelhet.

 

Összefoglalva: nagyon sok megoldás létezik jelenleg erre a feladatra, viszont fontos, hogy mindig a saját esetünkre a leginkább megfelelőbb megoldást válasszuk ki.

Kapcsolódó cikkek