« Vissza

Domain jog

AlapokDomain elkapó

Mikor áll jogomban bejegyezni egy adott domain nevet? Vagy milyen jogaim vannak, mikor már a tulajdonomban vagy egy domain, de a konkurencia megpróbál egy hasonlót regisztrálni? A domain jog kérdéskörét igyekszünk cikkünkben körüljárni.

 

Domain használati jog

 

Nagy általánosságban elmondható, hogy ha valaki kitalál egy domain nevet, és az még szabad, akkor be is regisztrálhatja. A kivétel erősíti a szabályt, így természetesen itt is van pár szabályozás, amelynek meg kell felelni.

Névhasználati engedély

Korábban személynevek és ismertté vált művésznevek regisztrációjára, csak a név tulajdonosának, vagy az ő meghatalmazottjának volt lehetősége. Ez 2020. július 1-jén megváltozott, viszont nem árt, ha bebiztosítjuk magunkat egy névhasználati engedéllyel, nehogy tévesen panaszoljanak be minket.

Védjegyek

Amennyiben egy adott domainhez védjegy tartozik, és ez nem a mi tulajdonunkban van, úgy nincs jogosultságunk a választott domain bejegyzésére.

De mi a teendő, ha a saját domainünket, cégünk, márkánk nevét akarjuk megvédeni?

 

Domain levédése

 

Domain regisztráció

Természetesen az első és legfontosabb dolog, mikor kitaláljuk a cégnevet, márkanevet, hogy foglaljuk le a hozzá tartozó domain(eke)t, valamint ügyeljünk a rendszeres időközönkénti megújításra, nehogy lejárjon a regisztráció és más megszerezhesse.

Védjegyeztetési eljárás

Ha még inkább be akarjuk biztosítani magunkat, akár védjegyeztetési kérelmet is benyújthatunk domainünkre vonatkozóan. Ezt magyarországi viszonylatban a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalánál tudjuk megtenni, vagy európai szinten pedig a Európai Unió Szellemi Tulajdon Hivatalánál (EUIPO).

Domain figyelő

És mi történik akkor, ha a konkurencia a domainünket és annak egyéb változatait akarja tisztességtelen célokra felhasználni?

A tisztességtelen piaci magatartás és a versenykorlátozás tilalmáról szóló 1996. évi LVII. törvény 6. §-a szerint tilos olyan nevet, árujelzőt vagy egyéb megjelölést használni, amelyről a versenytársat, illetve annak termékét, szolgáltatását szokták felismerni.

Vannak olyan esetek, amikor egy domain név is rendelkezhet olyan megkülönböztető képességgel, amelyből kifolyólag tekinthető kereskedelmi névnek.

Ez megnyugtató, viszont honnan fogjuk tudni, ha valaki az érdekeinkkel ellentétes domain lefoglalására készül, amelyhez nekünk több jogunk lenne? Erre való a domain figyelő szolgáltatás, melyről egy videót is megtekinthet.

 

A regisztrált domainek először 8 napig feltételesen bejegyzett státuszba kerülnek, ez idő alatt értesülhetünk a márkánkhoz, cégünkhöz kapcsolódó új domainek regisztrációjáról és jelezhetjük a Hureg felé ellenvetéseinket, akár perelhetünk is.

Ugyanígy nem csak a frissen regisztrált, hanem a lejáró domaineket is figyelhetjük, melyeket lehetőség van elkapásra beállítani.

Szeretné kipróbálni domain elkapó szolgáltatásunkat?

Ehhez 2000 kreditet biztosítunk, mellyel az első elkapás ingyenes.

Kipróbálom

Kapcsolódó cikkek