« Vissza

Web Disk használata a cPanel felületén

cPanel webtárhely

cPanel webtárhelycsomagok

Áttekintés

A Web Disk felület segítségével létrehozhat egy Web Disk fiókot a webkiszolgálón lévő fájlok kezelésére, navigálására, feltöltésére és letöltésére. A Web Disk kezelőrendszer lehetővé teszi a Web Distributed Authoring and Versioning (WebDAV) protokoll használatát a fájlok távoli kezelésére.

A WebDAV a HTTP protokoll kiterjesztéseinek egy sora, amely lehetővé teszi a felhasználók számára a webkiszolgálókon lévő fájlok távoli szerkesztése és kezelése közbeni együttműködést. Az egyik ok, amiért ezt a fájlkezelő rendszert érdemes használni az FTP, a fájlkezelő vagy a Git helyett, az egy külön felhasználói fiók létrehozása, hogy ne kelljen közvetlen cPanel-hozzáférést biztosítani.

Fő webes lemezfiók

Alapértelmezés szerint a rendszer létrehoz egy Web Disk fiókot a cPanel-fiókjához, és a Web Disk helyeként a főkönyvtárát állítja be. Ez a fiók ugyanazokat a bejelentkezési adatokat használja, mint a cPanel-fiókja, és hozzáférhet a home könyvtárában lévő összes fájlhoz. Ezt a Web Disk fiókot nem törölheti.

 

 • Ennek a fióknak a fájljaihoz a Fájlkezelő felületet használhatja (cPanel ” Kezdőlap ” Fájlok ” Fájlkezelő)
 • A Weblemez fiók bejelentkezési adatainak megtekintéséhez vagy egy konfigurációs szkript letöltéséhez kattintson az Ügyfél-hozzáférés konfigurálása/Configure Client Access gombra.

 • Ha Microsoft Windows Vista®, Windows® 7, Windows® 8 vagy Windows® 10 rendszert használ, kattintson a Digest hitelesítés engedélyezése gombra a Digest hitelesítés engedélyezéséhez, vagy kattintson a Digest hitelesítés letiltása gombra a Digest hitelesítés letiltásához.
 • A harmadik féltől származó szoftverek Web Disk-fiókjához való csatlakoztatásával kapcsolatos további információkért olvassa el a Csatlakozás a Web Diskhez harmadik féltől származó szoftverekkel című dokumentációt.

 

További Web Disk-fiók létrehozása

Egy további Web Disk-fiók létrehozásához hajtsa végre a következő lépéseket:

1. Írja be a kívánt felhasználónevet a Felhasználónév szövegmezőbe.

2. Ha fiókja egynél több tartományt vagy altartományt tartalmaz, a Domain menüből kiválaszthat egy tartományt vagy altartományt.

3. Írja be és erősítse meg az új jelszót a megfelelő szövegdobozokba. A rendszer az Ön által megadott jelszót egy 100 pontos skálán értékeli. A 0 a gyenge jelszót, míg a 100 a nagyon biztonságos jelszót jelzi. 

 

Megjegyzés: A zöld jelszóerősség-mérő azt jelzi, hogy a jelszó egyenlő vagy nagyobb, mint az előírt jelszóerősség.

Figyelmeztetés: A jelszónak legalább öt karaktert kell tartalmaznia.

 

4. Adja meg a Webtárhely fiók kezdő könyvtárát a Könyvtár szövegmezőben:

 • A ház ikon (Home) a cPanel-fiók kezdeti könyvtárát jelöli.
 • A Directory szövegmező határozza meg az új Web Disk fiók legfelső szintű könyvtár-hozzáférését a cPanel fiók home könyvtárához képest.
 • A rendszer automatikusan kitölti ezt a szövegmezőt a public_html/felhasználónévvel, ahol a felhasználónév a Felhasználónév szövegmezőbe beírt értéket jelenti.

5. Válassza ki az Engedélyek beállítását:

 • Írás-olvasás – Ez a beállítás hozzáférést biztosít a fióknak a könyvtáron belüli összes művelethez.
 • Csak olvasás – Ez a beállítás csak a könyvtárban lévő fájlok olvasásához, letöltéséhez és listázásához biztosít hozzáférést ennek a fióknak.

6. Ha Microsoft Windows Vista®, Windows® 7, Windows® 8 vagy Windows® 10 rendszert használ, jelölje be a Digest hitelesítés/Kivonatoló hitelesítés engedélyezése engedélyezése jelölőnégyzetet.

 

Megjegyzés: Ne engedélyezze a Digest hitelesítés funkciót, ha a tartomány aláírt SSL-tanúsítványt használ. 

 

7. Kattintson a Létrehozás gombra. Megjelenik egy új felület.

 • A fő felületre való visszatéréshez kattintson a Vissza gombra.
 • Az új Web Disk-fiók beállítási utasításainak megtekintéséhez kattintson az Ügyfél-hozzáférés konfigurálása gombra.

További Web Disk-fiókok kezelése

A További weblemezfiókok kezelése táblázatban a következő információk jelennek meg az összes létrehozott további weblemezfiókra vonatkozóan:

 • Fiók – A Web Disk-fiók felhasználóneve.
 • Címtár – A Web Disk fiókhoz rendelt címtár és a kapcsolódó műveletek.
 • A könyvtár nevére kattintva megnyithatja a kijelölt könyvtárat a cPanel Fájlkezelő felületén (cPanel ” Kezdőlap ” Fájlok ” Fájlkezelő).
 • Kattintson a szerkesztés ikonra (Szerkesztés) a fiók kijelölt könyvtárának módosításához.
 • Kattintson a zár ikonra (Zár), ha a cPanel Directory Privacy felületén (cPanel ” Kezdőlap ” Fájlok ” Directory Privacy) jelszóval védheti a könyvtárat, létrehozhat egy felhasználót a könyvtárhoz való hozzáféréshez, vagy eltávolíthat egy felhasználót a könyvtárból.

 

Megjegyzés: A jelszóvédelem nem szabályozza a weblemezek könyvtárhoz való hozzáférését. Ehelyett végezze el ezt a műveletet, hogy jelszóval védje azokat a fájlokat, amelyeket a fiókja nyilvánosan elérhető könyvtárába tölt fel. Ha úgy dönt, hogy jelszóval védi a Web Disk könyvtárat, akkor a könyvtárhoz való hozzáféréshez létre kell hoznia egy felhasználót.

 

 • Műveletek – Az ebben az oszlopban található hivatkozások segítségével a következő műveleteket hajthatja végre:
 • Kattintson az Ügyfél-hozzáférés konfigurálása gombra a Web Disk fiók bejelentkezési adatainak megtekintéséhez.
 • Bizonyos eszközök esetében a Konfigurációs parancsfájl letöltése gombra is kattinthat az eszközkonfigurációs parancsfájl letöltéséhez. További információkért olvassa el a Csatlakozás a Web Diskhez harmadik féltől származó szoftverrel című dokumentációt.
 • Kattintson a Digest hitelesítés engedélyezése gombra, és kövesse az utasításokat a Digest hitelesítés engedélyezéséhez. További információért olvassa el a Web Disk és a Digest hitelesítés című részt.
 • Kattintson a Jelszó módosítása gombra a Web Disk fiók jelszavának módosításához.
 • Kattintson a Törlés gombra, és kövesse a felszólításokat a Web Disk fiók törléséhez.
 • Kattintson egy engedélyezési beállításra a fiók engedélyeinek módosításához:
 • Olvasás-írás beállítása – Ez a beállítás hozzáférést biztosít a fióknak a könyvtáron belüli összes művelethez.
 • Set Read-Only – Ez a beállítás csak a könyvtárban lévő fájlok olvasásához, letöltéséhez és listázásához biztosít hozzáférést a fióknak.

 

Weblemez és Digest hitelesítés/Kivonatoló hitelesítés

Ha megváltoztatja a Digest hitelesítést/Kivonatoló hitelesítést használó Web Disk fiókok felhasználóneveit, akkor újra engedélyeznie kell azt. Az /etc/digestshadow fájl a Digest hitelesítést/Kivonatoló hitelesítést használó Web Disk fiókok felhasználóneveit tárolja jelszóhüvelyként. Amikor megváltoztatja a fiók felhasználónevét, a rendszer eltávolítja a jelszót a fájlból.

 

Fontos: A Web Disk-fiókhoz tartozó tartomány frissítései a fiók felhasználónevét is megváltoztatják, és ezzel a Digest Authentication letiltásra kerül.

 

Megjegyzés: A Digest hitelesítést/Kivonatoló hitelesítést engedélyeznie kell, ha Windows® Vista, Windows® 7 vagy Windows® 8, illetve Windows® 10 rendszert használ, és a Web Disk-et tiszta szövegű, titkosítatlan kapcsolaton keresztül éri el. Nem kell engedélyeznie a Digest hitelesítést/Kivonatoló hitelesítést, ha a következő feltételek teljesülnek:

 • A tartomány rendelkezik SSL-tanúsítvánnyal, amelyet egy elismert tanúsító hatóság írt alá.
 • A Web Diskhez SSL segítségével a 2078-as porton keresztül csatlakozhat.
 • Ha Windows XP®, Windows Vista vagy Windows® 2003 rendszert használ, előfordulhat, hogy hibaüzenetek jelennek meg, amikor megpróbál csatlakozni a Web Disk fiókjához. Ezek az operációs rendszerek olyan javítást igényelnek, amelyet a Microsoft már nem kínál, és már nem támogatja ezeket az operációs rendszereket.
 • Ha Windows 7-et használ, előfordulhat, hogy eltérés van a rendszer által bejelentett lemezterület és a ténylegesen rendelkezésre álló lemezterület között. Ez azért fordul elő, mert a WebDAV protokoll, amelyet a Web Disk használ, nem tudja lekérdezni a kiszolgáló lemezkapacitását. 

cPanel webtárhelyet szeretne?

A Rackhost kínálatában biztosan megtalálja az Önnek megfelelő csomagot.

Megnézem

Kapcsolódó cikkek