« Vissza

Email fiókok létrehozása a cPanel felületén

AlapokcPanel webtárhely

cPanel webtárhelycsomagok

Áttekintés

A cPanel saját felületet biztosít az email fiókjaink kezeléséhez, amiben könnyen és egyszerűen végezhetünk módosításokat, anélkül, hogy az adott email fiókba közvetlenül be kellene jelentkeznünk. Cikkünkben az alapvető funkciókba nyújtunk betekintést.
A felület eléréséhez cPanel e-mail fiókok ikont kell kiválasztania:

Email beállítása cpanelen

Email cím létrehozása

A felületet megnyitva láthatjuk a már létrehozott fiókjainkat és az automatikusan létrehozott cPanel-fiók rendszerfelhasználói e-mail fiókját. A rendszer akkor hozza létre a cPanel-fiók rendszerfelhasználói e-mail fiókját, amikor a Rackhost.hu létrehozza a cPanel-fiókját. Ez az account@domain.hu formátumot használja, ahol az account az Ön cPanel-fiókjának neve, a domain pedig az Ön fő domainje. A felhasználónév és a jelszó megegyezik a cPanel-fiókjával. Ez a fiók nem törölhető és csak bizonyos módosítások végezhetőek el rajta.

Az új email cím létrehozásához a gombra kattintva, a megnyíló új felületen lesz lehetőség, kitöltve a megfelelő mezőket. Itt a Tartomány menüpont alatti lenyíló menüből szükséges kiválasztani azt a domaint, amivel az email címet létre kívánjuk hozni. Ezt követően szükséges megadni a kiválasztott Felhasználónevet (például info az info@sajatdomain.hu címhez). A Jelszó megadása esetében választhatjuk a „Set password now” opciót és kézzel vagy a „Generálása” gombbal kitölthetjük a jelszó mezőt. Van lehetőség a jelszó kiküldésére is megadott alternatív email címre a „Send login link to alternate email address” opciót választva, majd megadva egy már létező email címet. Ezt a megoldást azonban biztonsági okokból nem nagyon javasoljuk. Jelszó beállításánál mindig törekedjünk az erős jelszó megadására.
Cpanel email beállítása

Az Optional Settings menüpontban további finomhangolási lehetőségeket találunk. Ezeket agombbal érhetjük el. Itt a „Storage Space”-nél megadhatjuk mekkora tárhelyet kívánunk adni az adott fióknak, konkrét mennyiségként (MB, GB, TB és PB mértékegységgel is) vagy választhatjuk a „Korlátlan” opciót. Ilyen esetben az email fiók rendelkezésére áll a cPanel tárhely összes szabad területe. Az „Automatically Create Folders for Plus Addressing”-nál szintén két opció közül választhatunk:

  • „Automatically Create Folders”  (Mappák automatikus létrehozása) :Amikor olyan e-mailt kap, amely plusz címzést használ, a rendszer létrehoz egy új mappát és  a plusz címzést használó üzenetet a kijelölt mappába helyezi át. Például a rendszer a felhasznalo+pluszcim@pelda.hu címre küldött üzenetet a „pluszcim” mappába helyezi.
  • „Do Not Automatically Create Folders” (Ne hozzon létre automatikusan mappákat) – Amikor olyan e-mailt kap, amely plusz címzést használ, a rendszer nem hoz létre új mappát. Ehelyett az üzenetet a Bejövő (INBOX) mappába helyezi.

Végezetül a „Send a welcome email with instructions to set up a mail client.” kijelölőnégyzetet van még lehetőségünk ki vagy bekapcsolni. Ennek bekapcsolásával a cPanel automatikusan kiküld egy emailt a létrehozott email címre, ami külső klienssel (Outlook, Thunderbird, Gmail, Windows Mail) történő összekapcsoláshoz tartalmazza a szükséges beállításokat, illetve egy .mobileconfig fájlt, ami Apple készülékkel történő szinkronizáláshoz lesz szükséges.
Ha minden szükséges paraméter beállításra került, a gombbal létrehozhatjuk a kívánt email címünket.

Client configuration settings

cPanel webtárhelyet szeretne?

A Rackhost kínálatában biztosan megtalálja az Önnek megfelelő csomagot.

Megnézem

Kapcsolódó cikkek