Webtárhely

Az internet elterjedésével együtt egyre több weboldal jelenik meg a világhálón. Tulajdonképpen nap, mint nap jönnek létre új honlapok. Ez természetesen teljesen érthető, hiszen szórakozásra, ügyek intézésére, kapcsolattartásra, vásárlásra és még sorolhatnánk mi mindenre használjuk a világhálót. Egyrészt szeretnének a cégek is jelen lenni ott, ahol a felhasználóik, azaz saját oldalt hoznak létre online, másrészt az átlagos felhasználókban is egyre inkább felmerül az igény, hogy önkifejezés, bemutatkozás vagy más célokból saját oldalakat, blogot vagy honlapot hozzanak létre. Már ebből is látszik, hogy az online jelenlét manapság nem merül ki egy közösségi média profilban, és aki ennél többre vágyik az honlapot készít. Érdemes tudni, hogy ezek a platformok nem helyettesítik egymást, hanem kiegészítik, de ha csak egyet választunk cégünk számára, az inkább a weboldal legyen.

 

Honlap és a webtárhely kapcsolata

 

honlap és tárhely kapcsolataForrás: Pixabay

 

Mi köze is van a honlapoknak a webtárhelyhez? Ahhoz, hogy saját weboldalt tudjunk készíteni, először is regisztrálnunk kell egy domain nevet, melyen megtalálható lesz majd az oldalunk. Amennyiben ezzel megvagyunk, még akkor sem tud önmagában, csak a domain név használatával megjelenni a világhálón, hiszen valahol tárolni is kell a weboldalra feltöltött tartalmat-gondolunk itt a közzétenni kívánt információkra, képekre, videókra. Erre több megoldás is létezik, melyek közül egyik a webtárhely szolgáltatás, vagy ha ez nem elég számunkra, akkor választhatunk még a virtuális szerverek (VPS), valamint a szerverhoszting szolgáltatás közül egyaránt. Talán a legegyszerűbb megoldás, főleg a kezdetekben, egy induló és kis forgalmú weboldal esetén a tárhely igénybevétele.

 

Tehát ahhoz, hogy saját honlapunk lehessen, szükségünk lesz egy domain névre, egy webtárhelyre, majd elkezdhetjük készíteni magát a honlapot.

 

Webtárhely alapvető jellemzői

 

webtárhely

Forrás: Pixabay

 

Mi az a webtárhely?

 

Ahogyan említettük, önmagában nem tud megjelenni honlapunk, szükséges hozzá egy webtárhely, ami valójában egy egységnyi méretre elkerített lemezterület, ahová fel tudjuk tölteni a tartalmakat. Ez egy fizikai számítógépen, azaz szerveren van létrehozva a tárhelyszolgáltatónknál, tőlük vesszük igénybe. Ezeket a szervereket állandó műszaki felügyelet és megfelelő körülmények között – hőmérséklet és páratartalom – tartják, többek között a szerverek hűtésének fontossága miatt. Azaz tulajdonképpen a hoszting szolgáltató biztosítja a helyet, ahol a weboldalunkhoz szükséges adatokat tudjuk tárolni, majd ennek segítségével jelenik meg a választott és beregisztrált domain néven.

 

Másik definíció szerint:

 

A webtárhely szolgáltatás (angolul shared web hosting service) egy olyan internetes szolgáltatás, ahol egy kiszolgáló szerver (webszerver) erőforrásait több felhasználó között osztják el. Minden felhasználó egy, a rendszer által dedikált tárhelyet foglal el, aminek nyilvános tartalma egyedi domain néven érhető el.

Forrás: Wikipédia

 

Webtárhely fajtái

 

A webtárhelyeknek alapvetően két fajtáját különítjük el,  az IP cím és név alapú tárhelyeket.

 

  • IP cím alapú webtárhely: Ezek a webtárhely fajták saját IP címmel rendelkeznek, tehát mikor egy látogató le akar kérni egy honlapot, akkor a szerver az IP cím alapján dönti el, hogy melyiket kell megmutatnia. Ha SSL-t használunk, akkor csak ezzel a módszerrel érhető el a weboldal.

 

  • Név alapú webtárhely: Ez esetben ugyanazon az IP címen, azaz szerveren, több weboldal is elérhető. Ilyenkor lekérés esetén a webszerver az IP cím alapján dönti el, hogy melyik weboldalt mutatja meg az adott látogatónak.

 

Milyen tárhelyre van szükségem?

 

A tárhelyeknek rengeteg tulajdonsága van a méretétől kezdve az egyéb kiegészítő szolgáltatásokig. Alapvetően a saját igényeink, azaz az üzemeltetni kívánt honlapunk dönti el, hogy milyen és mekkora tárhelyre van szükségünk. Számos tényezőt kell ilyenkor figyelembe vennünk, vagyis inkább számos kérdés van, amelyet fel kell tennünk magunknak, mielőtt tárhelyet választunk. Összegyűjtöttük a legfontosabbakat

 

  • Milyen típusú honlapot szeretnénk létrehozni?

Nem mindegy, hogy egy gyakran frissülő blogot tervezünk, céges bemutatkozó oldalt statikus elemekkel, vagy egy webshopot, amelyen keresztül értékesíteni is szeretnénk. Többek között ettől függően fog változni a szükséges tárhely mérete.

 

  • Mekkora lesz egy átlagos oldala a honlapnak?

Azt is érdemes már az elején átgondolnunk, hogy mekkora oldalakat tervezünk létrehozni a honlapunk számára és körülbelül hányat. Magyaráznunk sem kell, hogy nem ugyanakkora tárhelyet fog igényelni kettő kis méretű oldal, vagy például nyolc nagyobb.

 

  • Milyen típusú fájlokat akarunk elhelyezni a honlapon?

Az előzőeket folytatva a fájlok típusa sem egy elhanyagolható tényező, hiszen ha jól belegondolunk, természetesen nem egyforma méretű helyre van szükség pár oldalnyi írott szöveghez, vagy ugyanennyi aloldalra elegendő videóhoz. A feltölteni kívánt képek méretét, felbontását, vagy a videók hosszát sem szabad figyelmen kívül hagyni. Nagyon nagy különbségeket tudnak jelenteni a honlapra feltöltött fájlok típusai és méretei.

 

  • Hány látogatót várunk?

A honlapunk napi látogatóinak száma is befolyásolja az igényelt tárhely méretét. Éppen ezért egy induló honlap számára, mely nem számít még túl nagy látogatottságra, egy kisebb webtárhely elengedő, természetesen akkor, ha a felsorolt többi feltétel sem teszi indokolttá a nagyobb csomag választását.

 

  • Hogyan szeretnénk fejleszteni az oldalt a jövőben?

A jövőbeli fejlesztési irányokat is érdemes fontolóra venni, hiszen ha például egy éven belül tervezünk bemutató oldalról átállni elektronikus kereskedelmet biztosító weboldallá, akkor már az elején válasszunk inkább nagyobb csomagot. Nem árt a kezdeti helyigénynél párszor nagyobb tárhelyet választani, hiszen valószínűleg frissíteni fogjuk majd az oldalt és feltöltünk új tartalmakat a jövőben, tehát a foglalt hely is növekedni fog.

 

  • Mennyi egyedi weboldalt szeretnénk a honlapunkon?

Az egyedi weboldalak száma is nagyban meghatározza a számunkra szükséges tárhely méretét.

Ezeken kívül még léteznek olyan további tényezők, melyek befolyásolhatják az oldal helyigényét. Mi csak a legjellemzőbb kérdéseket soroltuk fel, melyeknek javasolt az átgondolása döntés előtt.

Természetesen a tárhely szolgáltatók is fel vannak készülve ezekre az eltérő igényekre, és általában tipikus csomagokat állítanak össze, de legtöbb esetben lehetőség van arra is, hogy az egyedi igényeknek megfelelően nyújtsanak szolgáltatást.

 

Funkciók

webtárhely funkciók

Számos különböző tulajdonsággal rendelkezhetnek ezek a tárhelyek és plusz funkciókat is tartalmazhatnak, érdemes ezeket részletesen tanulmányozni az információgyűjtés szakaszában. Az alapvető jellemző az adatforgalom és az adatbázis méret, leginkább ezt a két értéket szoktuk számba venni, mikor választunk. Viszont ezeken túlmenően-a Rackhost tárhelyek funkcióinak listáját alapul véve- különbözhetnek még az egyes tárhely csomagok a MySQL adatbázisok számát tekintve, vagy az operációs rendszerben. Amennyiben tartalmazza az e-mail szolgáltatást is a webtárhely, abban az esetben érdemes alapul venni a megengedett e-mail aliasok és e-mail domain aliasok számát, vagy a webmail rendszer rendelkezésre állását. Plusz funkciók lehetnek még a különböző PHP verziók, a HTTPS protokoll, az időzített script futtatás, vírusvédelem, rendszeres biztonsági mentés, adatforgalmi statisztikák rendelkezésre bocsátása, vagy a pénzvisszafizetési garancia lehetősége. Többek között ezeket érdemes megvizsgálni, mikor egy szolgáltató csomagjai mellett vagy ellen döntünk.

 

A webmail rendszer például igen hasznos, hiszen céges e-mail címeket hozhatunk létre, mely az üzleti életben elengedhetetlen, ráadásul gyakran korlátlan számú e-mail aliast engedélyeznek és ezt alapvetően tartalmazzák is a tárhely csomagok. A szolgáltató webmail rendszerén keresztül lehetőség van kezelni is ezeket a címeket.

 

Technikai kérdések

 

 webtárhely technikai kérdések

Forrás: Pixabay

 

Hol vásároljak tárhelyet?

 

Először is választani kell egy szolgáltatót, ahonnan igénybe szeretnénk venni a webtárhely szolgáltatást. Számos lehetőség áll rendelkezésre a piacon. Ahány szolgáltató, annyiféle csomag összetétel. Azt kell figyelembe venni, hogy van-e a mi elképzeléseinknek megfelelő csomagjuk, vagy igény esetén álltanak-e össze egyedit? Továbbá a fent részletezett plusz funkciókban lehet még különbség, mint például az SSL szolgáltatás, vagy a webmail rendszer és a céges email címek létrehozása. Valószínűleg még ezek kiszűrése után is marad egy pár lehetséges cég, akik közül válogathatunk. Talán mindennél fontosabb, hogy megbízható szolgáltató mellett döntsünk, hiszen kiesés, leállás esetén a honlapunk sem lesz elérhető, amely látogatók elvesztésével, és legrosszabb esetben jelentős bevétel kiesésével járhat. A rendelkezésre állási garanciát mindenképpen keressük a honlapjukon, valamint a cég jelenlegi és volt ügyfeleinek, barátoknak, ismerősöknek a véleményét is tartsuk szem előtt, csak ezután hozzuk meg a végső döntést.

 

Másik szempont lehet még, hogy egyszerűbb a kezelés, ha a domainünk/ domainjeink és a tárhelyünk ugyanannál a szolgáltatónál van, így érdemes lehet a felkínált domain végződéseket és árakat is megvizsgálni, mielőtt választunk.

 

Hogyan vásároljak tárhelyet?

 

Maga a vásárlás egy nagyon egyszerű folyamat. Miután döntésre jutottunk a szolgáltatóval kapcsolatban, válasszuk ki a számunkra megfelelő webtárhely csomagot, rendeljük meg, majd fizessük be az ellenértéket. Így már rendelkezésünkre is áll a tárhely. Ahhoz viszont, hogy a honlapunkhoz is igénybe tudjuk venni, szükséges a domain név bekötése. Innentől kezdve már csak a honlap tartalommal való feltöltése van hátra, és várhatjuk is az oldalunk látogatóit. Röviden ennyiből áll a tárhely vásárlás menete, de van néhány beállítás, amit szükséges lesz eszközölni.

 

Hogyan állítsam be?

 

Miután a megfelelő tárhely csomag rendelése megtörtént, hozzá kell adni legalább egy domaint a tárhelyhez, mégpedig azt, amin szeretnénk, ha megjelenne a honlapunk. Ezt már jó esetben előzetesen be is regisztráltuk. Domain hozzáadásakor alapvetően két lehetőség közül lehet választani, vagy a tárhely szolgáltatójánál regisztrált domaint választjuk, vagy pedig egy külső domaint, amelyet máshol vettünk igénybe. Tulajdonképpen az összekötésnél nincs jelentősége, hogy egyezik-e a két szolgáltató. Talán egyszerűbb a kezelés ugyanazon cég esetén, de csak saját kényelmünkön múlik, hogy mit választunk.

 

Ahogy a domaineket hozzáadtuk a tárhelyhez, a későbbiekben le is lehet választani, vagy akár másikat hozzáadni. Céljainktól, helyzetünktől függ, a beállítások rajtunk múlnak.

 

Miután létrehoztuk a honlapot, fel kell töltenünk a fájljait a tárhelyre, hogy mások számára is láthatóak legyenek. Mindezt legtöbb esetben egy FTP kliens nevű programmal lehet megtenni.

 

Váltani lehet?

 

Természetesen könnyen előfordul, hogy a kezdetekben nem jól mértük fel a honlapunk helyigényét, vagy pedig nem tervezett bővülés, irányváltás történt, melynek kapcsán nagyobb tárhelyre lenne szükség. Semmi probléma, könnyen kivitelezhető a nagyobb csomagra történő váltás, mely során a legtöbb szolgáltatónál az előző csomag ára sem veszik el, jóváírásra kerül az új csomag ellenértékének kiegyenlítésekor.

 

Ingyen is hozzá lehet jutni

 

Természetesen léteznek olyan cégek is, melyek ingyen webtárhely szolgáltatást nyújtanak, de ezek általában nem túl megbízhatóak, nagyon kis méretű tárhelyet kínálnak, vagy valamely más szolgáltatáshoz kötik, azaz a kettőért együtt fizetjük meg az árat. Például akkor ingyenes egy nagyon alapszintű tárhely, ha ugyanott vesszük igénybe a domaint is, mely egyébként magasabb árú, mint egyéb helyeken. Az első két verziót érdemes elkerülni, viszont létezik olyan lehetőség, amellyel valóban ingyen juthatunk tárhelyhez. Többek között ilyen a Rackhost CSR tevékenysége. A társadalmi felelősségvállalás jegyében ingyen tárhellyel támogatja a nonprofit szervezeteket, akiknek csak a domaint kell maguknak igénybe venniük és már meg is jelenhetnek a világhálón, mindezzel valami jó célt szolgálva. Ez a kezdeményezés már évek óta működik és segíti a nonprofit szervezetek tevékenységét, üzeneteik célba juttatását. Érdemes tehát igénybe venni, amennyiben Ön is megfelel a feltételeknek.

 

Költöztetés

 

Bárkivel előfordul, hogy hiába választotta ki gondosan a tárhely szolgáltatóját, valamilyen oknál fogva mégis kénytelen váltani. Ez sem jelent gondot, azonban nem annyira egyszerű a költöztetés, tehát amennyire csak lehet, próbáljunk körültekintően dönteni már az elején.

 

Amennyiben mégis váltásra kerülne a sor, honlapunkat, adatainkat és mindent költöztetnünk kell az új helyre, ami némi időnkbe kerül majd, de a szolgáltatóktól kapott információk alapján, kellő odafigyeléssel meg lehet oldani különösebb bonyodalom nélkül.

 

Biztonság

 

A biztonság és megbízhatóság kifejezése az online térben legalább annyira fontos, mint a való életben, csak talán a kivitelezése kicsit nehezebb. Azonban számos módja van, többek között ilyenek a különféle tanúsítványok. Az SSL tanúsítvány is remek megoldás erre a célra, ráadásul gyakorlati haszna is van, például az online fizetéseket teszi  biztonságosabbá. Egyes hoszting cégeknél ezt külön szolgáltatásként kell igénybe venni, de például a Rackhostnál a tárhelyek mellé automatikusan és ingyen kaphatunk SSL tanúsítványt is honlapunkhoz.

 

Összegzés

 

A webtárhelyek témaköre meglehetősen komplex, számos tudnivaló van, melyekkel érdemes tisztában lennünk, a fogalomtól kezdve egészen a gyakorlati tudnivalókig. A tárhely vásárlás és beállítás nem egy bonyolult dolog, de némi informatikai érzékre szükségünk lesz, vagy ha elakadnánk, további információkat kaphatunk a Tudásbázison.