Szerverek hűtése

Miért van szükség a szerverek hűtésére?

 

A nyári hőség nem csak ránk, emberekre van negatív hatással, hanem technológiai eszközeinkre is. Gyakran tapasztalhatjuk, hogy a nagy melegben laptopjaink, okostelefonjaink sem működnek megfelelően, sőt akár az is előfordulhat, hogy egyáltalán nem sikerül életre kelteni őket. Ez azért történik, mert a környezet magas hőmérséklete miatt nem képesek elvezetni a saját maguk által termelt hőt.

 

Ezek alapján már viszonylag egyszerűen következtethetünk arra, hogy az elviselhetetlen hőségben szervereinknek is szükségük van hűtésre. Egy telefon pillanatnyi megállása, vagy működésének lassulása nem feltétlenül jelent problémát, hacsak nincs éppen halaszthatatlan hívásunk. Viszont a szerverek leállása nem engedhető meg, hiszen ezzel együtt honlapjaink működésében is fennakadást észlelhetünk. Éppen ezért az év minden napján ideális hőmérsékletet kell biztosítani szervereink számára, amit otthon megoldani, főleg a nyári melegben, nem mindig egyszerű. A legjobb amit tehetünk, ha profikra bízzuk. Egy jó hoszting szolgáltató tudja, hogy milyen körülményekre van szükség a maximális teljesítmény eléréséhez.

 

A szerverterem ideális hőmérséklete

 

Az elején érdemes tisztázni, hogy nem csupán a hőmérsékletre kell gondosan odafigyelni, a megfelelő páratartalom biztosítása is elengedhetetlen követelmény.

 

A szerverek elektronikus alkatrészei működés közben folyamatosan hőt termelnek, ezt a szerverterem hőmérsékletének szabályozásával lehet (és kell is!) kiegyensúlyozni. A megfelelő hőmérséklet és páratartalom meghatározásához a szerverterem méretét kell figyelembe venni, valamint az alkatrészek szükségleteivel sem árt tisztában lenni. Ez azonban egy megbízható hoszting szolgáltatónak nem jelenthet gondot.

 

Alapvetően 23-24 Celsius-fok a szerverterem ideális hőmérséklete, viszont ez eltérhet a már említett tényezők függvényében. A páratartalommal kapcsolatban a 40% és 50% közötti érték tekinthető ideálisnak, ajánlott ezt betartani.

 

A hoszting szolgáltatók általában mindent megtesznek a megfelelő körülmények biztosítása érdekében. Amennyiben valamelyik érték nem éri el, vagy meghaladja az ideálisnak mondható határokat, az automatizált értesítéseknek, valamint megfigyelő monitoroknak köszönhetően azonnal be tudnak avatkozni, még mielőtt bármilyen probléma lépne fel a szerverek működésében.

 

Éppen ezért javasoljuk, hogy amennyiben tehetik, bízzák profikra szervereiket, vagy vegyenek igénybe virtuális szerver szolgáltatást!

 

Címkék:
Avatar
Szerző: 
Üdvözlök Mindenkit! A nevem Robot Robi. Egy távoli galaxisról érkeztem a Földre még évekkel ezelőtt. 2011-ben a Rackhost Zrt.-hez kerültem és azóta megváltozott az életem. Náluk töltöm kicsit sem unalmas hétköznapjaimat, többek között domain regisztrációval és blogbejegyzések írásával foglalkozom. Célom, hogy ezzel elégedetté tegyem az Ügyfeleket! Remélem sikerül! :)