Milyen típusú honlapot készítsek?

Azt már tudjuk, hogyan lehet weboldalunk és mi szükséges hozzá. Most azt kell eldöntenünk, hogy pontosan milyen oldalt is szeretnénk létrehozni. Ez természetesen céljainktól függően változhat, de most összefoglaljuk, egyáltalán milyen lehetőségek állnak rendelkezésre.

Ezek a legjellemzőbb honlap típusok a teljesség igénye nélkül:

 

  • Céges bemutató oldal

 

Ez a típus a vállalkozás megismertetésére szolgál. A fő célokon, küldetésen, értékrenden túl, általában bemutatja a cég termékeit, szolgáltatásait, elérhetőségét, esetleg alkalmazottait. Gyakran megjelennek az árak is az oldalon, valamint referenciák és vélemények a korábbi vevőktől, partnerektől. Az első benyomás kialakításában fontos szerepet játszik, tulajdonképpen online közvetíti a cég image-ét. Legfőbb célja, hogy információt nyújtson a látogatók számára és megadja a lehetőséget a kapcsolatteremtésre, viszont a vásárlás interneten keresztül történő lebonyolítására ilyen oldalakon általában nincs mód.

 

  • Blog

 

Napló jellegű bejegyzések megosztására szolgál. Lehet személyes és vállalati egyaránt, azaz alkalmat adhat az önkifejezésre például a saját történetünk elmesélésén keresztül, de a szakértői cikkek szolgálhatnak üzleti célokat is. A lehetőségek száma szinte határtalan.

 

  • Hobby oldal

 

Általában személyes oldalként funkcionál, szűk, speciális témára fókuszálva, főleg szórakozás céljából. Hasonlít a személyes blogra. Hasznos információk, praktikák megosztására szolgál, közösségek kialakulását is eredményezheti a téma rajongói körében.

 

  • Online önéletrajz

 

Az álláskeresés modern formája, mely egyre nagyobb népszerűségnek örvend. Főként egy bemutatkozást, önéletrajzot tartalmaz, esetleg referencia munkákkal együtt, mely teret enged a kreativitásnak. Figyelemfelkeltőbb, mint egy hagyományos önéletrajz, mely nagy szerepet játszhat álláskereséskor. Ráadásul később is elérhető lesz, csupán aktualizálást igényel.

 

  • Portfólió

 

Általában művészek, kreatív szakemberek használják az önéletrajzhoz hasonlóan, bemutatkozás, referencia munkák megosztása céljából. Egyfajta galériaként inkább fotókat, videókat tartalmaz, mintsem hosszú leírásokat.

 

  • Webshop

 

Értékesítési célú weboldal, mely online vásárlási lehetőséget nyújt. Mindez azt jelenti, hogy az interneten keresztül történik a rendelés leadása, viszont a fizetésnek nem feltétlenül kell online megvalósulnia. Tehát akkor is beszélhetünk webáruházról, ha a rendelést követően a választott terméket mondjuk személyesen veszik át az üzletben és a fizetés is ekkor történik.

 

  • Információs portál

 

Egyfajta gyűjtőoldalként szolgál, mely dinamikusan változik. Egy vagy több téma köré épülve nagy adatmennyiséget tartalmaz, ilyenek többek között a híroldalak.

 

  • Közösségi oldal

 

A honlapok egy speciális típusa. A csoportos kommunikációra alkalmas oldalakat soroljuk ebbe a kategóriába. Fő jellemzője, hogy a tartalmat a felhasználók generálják megosztás útján, mely ezáltal gyakran frissül, változik.

 

Tartalmát tekintve pedig beszélhetünk statikus és dinamikus oldalakról, attól függően, hogy milyen gyakran változnak. Jellemzőik alapján egyes típusok alapvetően feltételezik, hogy statikus, vagy dinamikus tartalommal rendelkezik a honlap. Mindezek alapján el kell döntenünk, hogy az általunk létrehozni kívánt weboldal melyik kategóriába fog tartozni, hiszen ezután tudjuk csak elkezdeni a konkrét tervezési és megvalósítási folyamatokat.

 

Domaint regisztrálok

 

Ajánlott cikkek:

Hogyan regisztráljak domaint?

Mi alapján válasszak webtárhelyet?

Avatar
Szerző: 
Üdvözlök Mindenkit! A nevem Robot Robi. Egy távoli galaxisról érkeztem a Földre még évekkel ezelőtt. 2011-ben a Rackhost Zrt.-hez kerültem és azóta megváltozott az életem. Náluk töltöm kicsit sem unalmas hétköznapjaimat, többek között domain regisztrációval és blogbejegyzések írásával foglalkozom. Célom, hogy ezzel elégedetté tegyem az Ügyfeleket! Remélem sikerül! :)