Hogyan regisztráljak domaint?

A domain regisztráció meglehetősen egyszerű folyamat, azonban néhány apró dologra oda kell figyelni. Bemutatjuk a szükséges lépéseket.

Megfelelő domain név megtalálása

Fontos, hogy megfelelő domain nevet válasszunk! Természetesen ez függ a céloktól és tevékenységi körtől is, de ha pár alapvető kritériumot figyelembe veszünk, akkor könnyedén találhatunk jó nevet. Sőt akár több nevet is kiválaszthatunk és lefoglalhatunk, hiszen egy weboldalhoz akár több domain névre is szükségünk lehet, jól szolgálhatják céljainkat.

Domain keresés

Ha kitaláltunk egy vagy több lehetséges nevet, akkor le kell ellenőrizni, hogy szabad(ak)-e! (Ugyanis a domain neveknek egyedieknek kell lenniük, egy nevet csak egy személy regisztrálhat.) Akár több nevet is kereshetünk egyszerre, ha szóközzel elválasztva írjuk be őket. Itt azt is lehetőség van kiszűrni, hogy a versenytársak, vagy más területen tevékenykedő cégek rendelkeznek-e már hasonló névvel, domain címmel. Így még idejében tudunk módosítani az elképzeléseinken.

Megfelelő végződés kiválasztása

A domainhez –legalább– egy céljainknak megfelelő TLD-t, azaz végződést is választanunk kell. A rendszer kereséskor automatikusan felajánlja a 6 leggyakoribbat –.hu, .com, .eu, .info, .org, .net–, de ezeken kívül több száz egyéb végződés közül is választhatunk. Sőt egyszerre többet is lehetőség van regisztrálni, figyelembe véve a jövőbeli terveket, felhasználási lehetőségeket, nehogy a konkurencia vagy valaki más előttünk lefoglalja azt, amit a későbbiekben mi is jól ki tudnánk használni.

Domain vásárlás

A domain(ek) kosárba helyezése utan kell megadni a domain regisztrációhoz szükséges tulajdonosi adatokat (név, személyigazolvány szám, cím, telefonszám, email cím, cég esetén cég adatok). Manapság már teljesen online zajlik a folyamat, alá kell írni a megrendelőlapot, de captcha segítségével lehetőség van az aláírás hitelesítésére is. Ezt követően a domain ellenértékének befizetése következik, melyet szintén lehet online bankkártyás fizetéssel rendezni. Ez nem csupán egyszerűbb megoldás, de a regisztrációs folyamatot is jelentősen felgyorsítja.

 

Domaint regisztrálok

+ Webtárhely igénylés

Ha a domain regisztrációt weboldal készítés céljából végeztük, akkor webtárhelyre is szükség lesz. Érdemes akár a domainnel együtt megnézni a kínált tárhelycsomagokat és ugyanannál a regisztrátornál megrendeni, így megkönnyítjük a későbbi kezelést, beállításokat.

 

Tárhelyet szeretnék

 

Mindezt egy videóban is összefoglaltuk:

 

 

Ajánlott cikk:

Mi alapján válasszak webtárhelyet?

Címkék:
Avatar
Szerző: 
Üdvözlök Mindenkit! A nevem Robot Robi. Egy távoli galaxisról érkeztem a Földre még évekkel ezelőtt. 2011-ben a Rackhost Zrt.-hez kerültem és azóta megváltozott az életem. Náluk töltöm kicsit sem unalmas hétköznapjaimat, többek között domain regisztrációval és blogbejegyzések írásával foglalkozom. Célom, hogy ezzel elégedetté tegyem az Ügyfeleket! Remélem sikerül! :)