A home office nélkülözhetetlen alkalmazásai

Egyébként is kezd elterjedni, hogy a személyes jelenlétet nem –sűrűn– igénylő és teljes mértékben online végezhető munkakörökben bizonyos cégek engedik a munkavállalóiknak, hogy részben, vagy egészben otthonról dolgozzanak, de a jelenlegi helyzetben nagyon sok vállalkozás döntött és dönt a napokban is úgy, hogy engedélyezi, sőt kötelezi a dolgozóknak a home office-t. Az ebben kevésbé jártas cégek számára jól jöhet néhány hasznos program bemutatása, mellyel könnyebbé tehetjük ezt az időszakot.

 

Munkavégzéshez

 

Dokumentumok szerkesztésére, megosztására, tárolására valamilyen felhő alapú alkalmazás használata a legcélszerűbb, hogy ne kelljen mindig mindent email-ben átküldeni és keresgélni a legfrissebb verziókat. Erre az egyik legjobb, és –a rendelkezésre álló tárhely méretéig– ingyen használható alkalmazás a Google Drive. Csak egy Google regisztrációra van hozzá szükség, mellyel a Gmail-es email címhez már eleve sokan rendelkeznek. Szöveges dokumentumokat, táblázatokat, prezentációkat és szinte bármit szerkeszthetünk online, mindezt megosztva a munkatársainkkal, az automatikus mentésről nem is beszélve. Talán ez az az alkalmazás, melyet sokan használnak home office nélkül is.

 

Kommunikációhoz

 

Nem árt, ha van egy egységes platform, melyen keresztül kommunikálnak a munkatársak és mindez közvetlenebb az emailnél, de nem a –figyelemelterelés legjobb eszköze– a Facebook Messenger. Nálunk az irodai kommunikációban is nagy szerepet játszik a Slack, melynek segítségével privát beszélgetéseket is tudunk folytatni, de különféle csoportjaink is vannak az egész részlegeket érintő vagy épp kötetlenebb kommunikációra. Ez az alkalmazás is használható ingyenesen, bizonyos plusz funkciók eléréséhez kell előfizetni. Ezzel is lehetőség van hívásokat indítani, de arra inkább más programokat javaslunk.

 

Megbeszélésekhez

 

Fontos, hogy a home office alatt is tartsuk meg a szokásos napi/ heti megbeszéléseket, ugyanúgy, mintha az irodában lennénk. Ne változtassunk az ütemezésen, maradjon minden a régiben! Mindez pedig akkor lesz a leghatékonyabb, ha nem csak halljuk, de látjuk is egymást a résztvevőkkel. Szerencsére már számtalan alkalmazás áll rendelkezésünkre, melyek megkönnyítik a dolgunkat. Mi a Zoom-ot használjuk erre a célra. 100 résztvevőig és 40 perc hosszúságig ingyenesen használható és kifejezetten felhasználóbarát. Megoszthatjuk a képernyőnket, felvételeket készíthetünk a megbeszélésekről vagy jegyzetelhetünk is közben. Két fő közti kommunikációra létezik más jó alternatíva is, de nekünk a több fős meetingekhez ez az alkalmazás vált be leginkább.

 

Az is előfordul, hogy az interjúztatást is online kell megoldanunk. Ahhoz is tökéletesen használható a Zoom. Ugyanúgy, ahogy a munkaidő utáni kötetlen beszélgetésekhez, online csapatépítéshez is –hiszen valljuk be, ez is nagyon fontos ahhoz, hogy a csapat ne essen szét, és részben pótolni tudjuk az irodában együtt töltött időt, beszélgetéseket, poénokat.

Avatar
Szerző: 
Üdvözlök Mindenkit! A nevem Robot Robi. Egy távoli galaxisról érkeztem a Földre még évekkel ezelőtt. 2011-ben a Rackhost Zrt.-hez kerültem és azóta megváltozott az életem. Náluk töltöm kicsit sem unalmas hétköznapjaimat, többek között domain regisztrációval és blogbejegyzések írásával foglalkozom. Célom, hogy ezzel elégedetté tegyem az Ügyfeleket! Remélem sikerül! :)