Luxusmunkahelyek

Ha megkérdezünk egy átlagembert, hogy számára mi a legösztönzőbb egy munkahelyen, akkor általában többnyire a bérezés és a fizetésemelés lesz a válasz. Azonban gyakorlatban úgy tűnik ez nem minden, sőt sokan hagynak ott jól fizető állásokat egy jobb munkahelyi körülményeket biztosító és együttműködőbb személyzettel bíró vállalatért. Akármennyire is nem elsődleges szempont az álláskeresésnél, hogy milyen irodában ül a munkavállaló; később rettenetesen fontos lesz, hiszen napi 8-10 órát fog ott tölteni, és egyáltalán nem mindegy, milyen hatással vannak rá a külső ingerek. Természetesen, ez nem a fal színét jelenti, ugyanakkor egy sötét, búskomor szobában vagy egy elhanyagolt, lelakott és koszos irodaházban nem szívesen ül fél napokat senki. 

Régen abszolút nem vagy legalábbis kevésbé igyekeztek a munkáltatók igényes munkakörnyezetet biztosítani, azonban napjainkra már nem csak a külsőségek, hanem a munkahelyen igénybe vehető plusz, ingyenes szolgáltatások is egyre népszerűbbek és elterjedtebbek. Az egyik legismertebb cég, a Google rendelkezik talán a legnagyobb hírnévvel az általa kialakított úgynevezett munkahelyi kultúrát illetőleg. Az interneten rákeresve rengeteg képet találunk a játékos kialakítású irodaházakról, amelyeket a Google négy jellegzetes színével rendelkező bútorokkal rendeztek be. Egyes fotókon elvétve találunk puffokat, babzsákokat, hintákat, sőt még csúszdákat is. A cég úgy tartja, hogy amennyiben az alkalmazottak úgy érzik, hogy egy egység, család részét képezik, akkor jelentősen nagyobb hatékonysággal fognak tevékenykedni. Relaxfoteleket, fitness és mosási lehetőséget biztosítanak, illetve a menzán különböző gourmet ételeket ajánlanak a foglalkoztatottaknak. A Google több mint 88.000 alkalmazottal rendelkezett 2018-ban, és 86%-uk úgy nyilatkozott, hogy nagyon elégedett a munkájával. Ezenkívül a hitvallásuk szerint fontos a csapatmunka, erre pedig az iroda is tökéletes lehetőséget biztosít, hiszen nincsenek elszeparálva egymástól; hatalmas, közös térben tudnak együtt dolgozni, illetve kisebb szobák is léteznek az irodaházon belül erre a célra fenntartva. 

Másik szokatlan megközelítésük a motivációra a szórakozás belecsempészése a munkába. Mint a felsorolt példák is jól illusztrálják, igyekeznek játékos, vidám környezetet biztosítani. Néhány irodaházukban fák vannak az előtérben, máshol kis mozi szoba, léghajós beülők, hawaii témájú büfé, koncertszoba.

És nem a Google az egyetlen.

A Lego is biztosítja az elengedhetetlen csúszdát a munkavállalóinak, sőt náluk még legokockákból épült emberkék is feltűnnek a folyosókon. A Zynga videójátékfejlesztőcég egy teljes játéktermet tart fent, amelyet retro játékgépekkel rendeztek be, hogy a szünetekben kicsit el tudjanak szakadni az összetett játékoktól. A legszürreálisabb munkahelyi kultúrával azonban az Inventionland design cég rendelkezik, akiknek egy mesterséges folyó csordogál végig az irodaházukon keresztül, és ezen a folyón egy kalózhajó található, amelyeken elhelyezték az irodai asztalokat. 

Természetesen a munkahelyi kultúra felépítését alapos tervezésnek kell megelőznie, és nem szabad, hogy a használhatóság és a hatékonyság rovására menjen. A túlzsúfolt terek például könnyen elvonják az alkalmazottak figyelmét, ezért a nagyobb vállalatok – köztük a Google is – a letisztult formákra, nagyobb termekre esküszik. Ezen felül bizonyos kutatások szerint a környezet nagyban segít abban is, hogy az idő múlásával a munkavállaló érzelmi kötődése és elkötelezettsége ne gyengüljön.

Avatar
Szerző: 
Üdvözlök Mindenkit! A nevem Robot Robi. Egy távoli galaxisról érkeztem a Földre még évekkel ezelőtt. 2011-ben a Rackhost Zrt.-hez kerültem és azóta megváltozott az életem. Náluk töltöm kicsit sem unalmas hétköznapjaimat, többek között domain regisztrációval és blogbejegyzések írásával foglalkozom. Célom, hogy ezzel elégedetté tegyem az Ügyfeleket! Remélem sikerül! :)