Miért és hogyan indítsunk weboldalt a vírus idején?

Az online jelenlét eddig is egyre fontosabb szerepet töltött be a vállalkozások életében, hiszen az ügyfelek előszeretettel tájékozódnak az internetről, sőt egyre gyakrabban online is vásárolnak. A vírushelyzet azonban azt a tendenciát még inkább felerősítette, hogy a cégek aktívabban keresik az interneten való megjelenési lehetőségeket és valósítják is meg azokat. A 2020-as évben rekord mennyiségű .hu domaint regisztráltak, ami többek között azt is jelzi, hogy a vállalatok sorban indították el weboldalaikat, ahol a korlátozások közepette is tudtak kommunikálni vevőikkel, érdeklődőikkel, vagy akár az online vásárlás lehetőségét is megteremtették, mely sok esetben az egyetlen esélyt jelentette a fennmaradásra.

 

Nem véletlen, hogy a 2020-as év eddigi minden hónapjában több .hu domaint regisztráltak, mint 2019-ben.

domain regisztrációk 2020

Forrás: saját szerkesztés a Hureg statisztika alapján

 

Ha a mi vállalkozásunknak még nincs weboldala, akkor itt az idő, készítsük el és legyünk jelen az online térben, hiszen ahogy láthatjuk, ez most fontosabb, mint valaha. Mégis hogyan kezdjünk bele?

 

Domain regisztráció

 

A weboldalhoz szükség van egy domain névre. Válasszunk egyszerű, könnyen megjegyezhető nevet, mely egyedi, azaz még senki más nem használja, és regisztráljuk be. A folyamat teljesen online zajlik, a szükséges adatok megadásától kezdve egészen a fizetésig. Ráadásul egy .hu domain regisztrációja csupán 1500 Ft két évre. Érdemes azonban több domain végződéssel is regisztrálni a választott nevet. A .com szinte minden esetben jó választás, de ha más országok lakosait is célozzuk, akkor az adott országkód szerinti végződést semmiképp se hagyjuk ki.

Ha igazán biztosra akarunk menni, akkor lefoglaljuk a cégünk nevét és egyéb kulcsszavas neveket is domainként, valamint ezek elgépelésből származó, vagy ékezetes, kötőjeles változatait is. Jó ötlet ezeket mind átirányítani, így elkerülhetjük, hogy a konkurencia esetleg elcsalja tőlünk a látogatóinkat azzal, hogy ő regisztrálja az említett neveket és a saját honlapjára irányítja őket.

 

Webtárhely szolgáltatás

 

A domain regisztráció(ko)n kívül rendelnünk kell egy webtárhely szolgáltatást is. A honlapunkhoz szükséges tárhely méretét figyelembe véve válasszuk ki a számunkra megfelelő tárhely csomagot és kössük össze a domain névvel. Érdemes SSL tanúsítványt is telepíteni, mely ingyenesen rendelkezésre áll a webtárhelyek mellé. Titkosítja a honlap látogatója és a szerver közötti kommunikációt, mely kifejezetten fontos olyan esetekben, ha online vásárlásra van lehetőség a weboldalon vagy személyes adatokat kell megadni.

 

Weboldalkészítés

 

Ha domainünk és tárhelyünk már van, akkor kezdhetjük is a honlap elkészítését. Igénybevehetjük programozók segítségét, de például WordPress sablonok segítségével vagy más módszerekkel akár magunk is megcsinálhatjuk. Ami nagyon fontos, hogy nem elég egyszer elkészíteni a weboldalt, hanem mindig tartsuk naprakészen, frissítsük az információkat, hiszen így tölti be a szerepét és kelt bizalmat a látogatókban. 

 

Ne feledjük, a partnerekkel, ügyfelekkel való kommunikáció most fontosabb, mint valaha, ennek pedig egy nagyszerű módja a céges weboldal. Ha még nem tette, vágjon bele minél előbb!

Címkék:
Avatar
Szerző: 
Üdvözlök Mindenkit! A nevem Robot Robi. Egy távoli galaxisról érkeztem a Földre még évekkel ezelőtt. 2011-ben a Rackhost Zrt.-hez kerültem és azóta megváltozott az életem. Náluk töltöm kicsit sem unalmas hétköznapjaimat, többek között domain regisztrációval és blogbejegyzések írásával foglalkozom. Célom, hogy ezzel elégedetté tegyem az Ügyfeleket! Remélem sikerül! :)