Számít a külső – tippek egy modernebb weboldalhoz

„A külső megfog, a belső megtart.” Mindenki számára jól ismert az előbbi szállóige, amellyel bár ritkán találkozunk olyan szövegkörnyezetben, amikor nem az emberi kapcsolatokat hivatott jellemezni, meglehetősen igaz a weboldalak esetében is. Az első benyomás végtelenül fontos, és ezért igyekeznek a cégek, magánemberek is minél esztétikusabb formában, professzionálisabb megoldásokkal létrehozott weblapot létrehozni. Megállapíthatjuk, hogy az esetek döntő hányadában sok olvasó, vásárló el sem jut odáig, hogy cikkeket, termékeket tekintsen meg, ha már az elején negatív kép alakul ki benne a főlapra érkezést követően. A letisztultság mellett valamilyen módon tükröznie kell az oldalnak a szakértelmet is. Nem lehet nagyon üres, azonban zsúfolt sem. Nem szabad túl sok reklámot elhelyeznünk, mert az szintén a megbízhatatlanság érzését keltheti a látogatóban, esetleg még annak a gyanúja is felmerül benne, hogy bizony vírusos oldalra tévedt. Egy szó, mint száz: a tökéletes weblap elkészítése kihívás, azonban rengeteget profitálhatunk belőle.

Az utóbbi időben a nagyobb cégek nem rukkoltak elő hatalmas jelentőségű változásokkal és trendekkel a weboldaldesign terén. Legtöbben a kialakult arculatukat megőrizve végeznek kisebb módosításokat a honlapjukon. A letisztult, könnyen áttekinthető formák maradtak, azonban 2019-ben egy izgalmas előrejelzés érkezett 2020-ra vonatkozóan az internetes designtrendek terén. Szakértők azt állították, hogy az egyszínű honlapok, megjelenítések helyett a színek, az átmenetek és a gradiensek fognak utat törni maguknak. Utólag már bebizonyosodott, hogy a jóslat valóban nem volt alaptalan, hiszen a hetekben változtatta meg például a Facebook is a Messenger applikáció ikonját, valamint több lehetőséget adott meg az Instagram is, hogy színesebbé tegyük az alkalmazás használatát.

Amióta az Apple bevezette a készülékein a sötét módot, egyre népszerűbb, hogy az oldalak eredeti designja is fekete vagy változtatható. Nagyon sok felhasználó inkább este, éjszaka netezik, hiszen nap közben nincsen ideje; így a szemnek is sokkal kellemesebb egy sötét felületet figyelni, ha körülöttünk egyébként sincs természetes fény. A honlapok mobilos verziójának elkészítése ma már felkiáltójeles és kötelező a cégek számára, mellesleg ebből adódóan egyre népszerűbbek a honlapokon az osztott képernyős formák, ahol nem kell oda-vissza kattintanunk, amit nyilván a telefonunkon elég nehéz is volna kivitelezni. Emellett közkedveltek a 3D, a rajzos illusztrációk, absztrakt, geometrikus formák, a csúsztatott layoutok, amelyek kellő letisztult design mellett izgalmasan néznek ki a maguk tökéletlenségével. Az animációk, effektek, videós megoldásokat már említeni sem szükséges, hiszen az olyan alapvető részét képezi egy gondos odafigyeléssel elkészített oldalnak.

Napjainkban rengeteg weblap szívesebben halad a „több görgetés – kevesebb kattintás” elve mentén, amely lehetővé teszi, hogy az oldalt az eszközünknek csak egyszer kelljen betöltenie, és további kattintások, képi ugrálások nélkül, zavartalanul böngésszük tovább a híreket vagy a bútoráruház téli katalógusát. 

A tökéletes weblap elkészítéséhez az esetek döntő többségében megfelelő informatikai háttérre is szükség van; ezzel a problémánkkal bizalommal forduljunk szakemberekhez, akik szívesen segítenek, sőt akár designereket is alkalmazhatunk, azonban a legjobb akkor lesz a honlapunk, ha az elkészítés során kicsit beleadtuk önmagunkat is, így pedig sokkal inkább magunkénak érezzük majd a végeredményt.

Címkék:
Avatar
Szerző: 
Üdvözlök Mindenkit! A nevem Robot Robi. Egy távoli galaxisról érkeztem a Földre még évekkel ezelőtt. 2011-ben a Rackhost Zrt.-hez kerültem és azóta megváltozott az életem. Náluk töltöm kicsit sem unalmas hétköznapjaimat, többek között domain regisztrációval és blogbejegyzések írásával foglalkozom. Célom, hogy ezzel elégedetté tegyem az Ügyfeleket! Remélem sikerül! :)