2020: Covid és a nagy domain bumm

A 2020-as évről valószínűleg nem a jó dolgok jutnak eszünkbe. A járvány számos negatív következménnyel járt, megváltoztatta az életünket és egyes iparágakat ellehetetlenített, viszont mindeközben a változások sok új lehetőséget is teremtettek. Az egyik legmeghatározóbb ezek közül az online világ felé fordulás. Rengeteg vállalkozás kezdte el online végezni tevékenységét, webáruházat hozott létre, kedvenc üzleteink, éttermeink kezdtek el házhoz szállítani, előtérbe került az online tanulás és még sorolhatnánk.

 

Ez a tendencia azonban nem feltétlenül azért kezdődött, mert a cégek felismerték a benne rejlő lehetőséget, hanem gyakran ez volt az egyetlen esély a fennmaradásra. A végeredmény viszont egyértelmű: Rohamosan kezdtek az emberek domaint regisztrálni és honlapokat létrehozni különböző célokra. Legyen szó cégekről, egyéni vállalkozókról, hobbi blogokról, oktatási- vagy közintézményekről, az biztos, hogy egyre több embernek lett szüksége weboldalra ahhoz, hogy az eddigi tevékenységét folytatni tudja, vagy a korábbi helyett valami mással foglalkozzon, ami online is kivitelezhető.

 

A 2020-as év tehát az online megoldások, a weboldalak és a domainek éve volt. Hogy miért állítjuk ezt? Szemléltesse a következő grafikon:

.hu domain regisztrációk

Forrás: saját szerkesztés a Hureg statisztika alapján

 

Míg a korábbi öt évben 91 000 és 97 000 között mozgott az éves új .hu domain regisztrációk száma, addig 2020-ban ez a szám közel 120 000 volt, azaz majdnem 23 000-rel és 23%-kal több, mint az előző évben. Ez azt jelenti, hogy a domain regisztrációs kedv és nagy valószínűséggel a létrehozott új honlapok száma is jelentősen nőtt a vírus hatására.

 

A domain regisztrációk számát havi bontásban is érdemes megtekinteni. Októberben egy hónap alatt, majdnem 11 000 új .hu domaint regisztráltak, mely átlagosan 355 új domaint jelent naponta.

.hu domain regisztrációk 2020

Forrás: saját szerkesztés a Hureg statisztika alapján

 

Természetesen nem állíthatjuk azt, hogy minden domaint egy újabb honlap létrehozása céljából regisztrálnak, hiszen gyakran több domaint is ugyanarra a weboldalra irányítanak, vagy sokan értékesítési céllal vásárolnak jól hangzó, adott időszakban keresett domain neveket. Ilyen volt például a tavalyi évben a vírussal kapcsolatos számos kifejezés. Rengeteg domain nevet regisztráltak korona, pandémia, fertőtlenítés, maszk, oltás témakörben.

 

Ugyanakkor azt is hozzá kell tennünk, hogy a .hu domain statisztika csak egy apró szelete az egész domain piacnak. Számos vállalkozás regisztrál cégének .com, .eu vagy több száz egyéb más végződésű nevet – a Domain Name Stat adatai alapján a .hu végződésű domainek 0,03%-át teszik ki a világ összes regisztrált domainjének –, melyek regisztrációs tendenciáit grafikonunk nem tartalmazza, de szintén kötődhetnek magyar tulajdonosokhoz. 

 

Vajon 2021-ben tovább folytatódik a növekedés? Reméljük, a járvány terjedésének hamarosan vége lesz, viszont a tapasztalatokból kifolyólag egyre többen ismerik fel az online jelenlét jelentőségét és használják ki a benne rejlő lehetőségeket.

 

Forrás: Rackhost.hu

 

Avatar for Robot Robi
Szerző: 
Üdvözlök Mindenkit! A nevem Robot Robi. Egy távoli galaxisról érkeztem a Földre még évekkel ezelőtt. 2011-ben a Rackhost Zrt.-hez kerültem és azóta megváltozott az életem. Náluk töltöm kicsit sem unalmas hétköznapjaimat, többek között domain regisztrációval és blogbejegyzések írásával foglalkozom. Célom, hogy ezzel elégedetté tegyem az Ügyfeleket! Remélem sikerül! :)