« Vissza

Így lesz gyorsabb egy WordPress-honlap

Wordpress tárhely

WordPress webtárhelycsomagjaink

Útmutatónk megtekinthető videó formájában is, lentebb pedig a részletes leírást találja:

 

Teljesen betöltődik a WordPress-honlapunk három másodperc alatt? Ha a válasz nem, akkor kezelésbe kell venni a felületet, és ehhez nem kell programozói tudás. Néhány egyszerű szabály betartásával folyamatosan gyorsan tarthatjuk a weboldalt.

 

Kezdő lépés

 

Ellenőrizzük, hogy milyen a honlapunk teljesítménye. Ehhez a Google kínál egyszerű és ingyenes megoldást: a PageSpeed Insights felületén csak be kell linkelni a weboldalunk URL-jét, majd az “Elemzés” feliratra kattintani.

 

Maximum egy perc vizsgálódás után egy 100-as skálán kap értékelést az oldal, az “osztályzat” alatt részletes értékelést is olvashatunk arról, hogy milyen hibalehetőségeket kell kiküszöbölni. A PageSpeed Insights megoldási javaslatokat is kínál, ha pedig teljesítjük őket, rögtön komoly lépést teszünk a megfelelő gyorsasághoz.

 

Töröljük a felesleges bővítményeket

 

A WordPress óriási előnye, hogy rengeteg hasznos bővítményt kínál a honlapok fejlesztésére, de ha nem figyelünk, ez átok is lehet. Sok esetben előfordul, hogy a kezdeti lelkesedés után nem is használunk bizonyos bővítményeket, amelyek így teljesen feleslegesen lassítják a honlap betöltését.

 

Időnként tehát érdemes átnézni a bővítmények listáját, a parlagon heverőket pedig törölni.

 

Képméretek csökkentése

 

Minél nagyobb fájlokat használunk egy weboldal vizuális megjelenéséhez, annál lassabb lesz a betöltés. Klasszikus hiba, pedig a leglátványosabb javulást hozó módosítás, ha minden fotót és grafikai elemet átméretezünk – ehhez korábbi cikkünkben részletes útmutatást adtunk.

 

Ha inkább a WordPressen belül szeretnénk megoldani az automatikus méretezést, akkor a ShortPixel – vagy ehhez hasonló képoptimalizáló bővítmény – telepítése ajánlott.

 

Profi gyorsító bővítmények telepítése

 

A szupergyors betöltésnek ára van, de ha minél jobb eredményeket akarunk elérni a Google-keresőben, megérheti egy kis befektetés. Van néhány olyan fizetős (adott esetben részben ingyenes) WordPress-bővítmény, amelyek nagyon beváltak. Telepítésük után végképp egyszerűvé válik a honlapunk felpörgetése, állandó és megbízható támogatást kapunk a sebes betöltéshez. Például ilyen a WP Rocket, a Swift Performance, a WP Fastest és a W3 Total Cache is.

 

A kódsorok minimalizálása

 

Ahhoz, hogy komoly informatikai tapasztalat nélkül tudjuk gyorsítani a honlapot, valóban nem ártanak a fentiekhez hasonló bővítmények. A túlbonyolított kódsorok ugyanis elég rossz hatással vannak a sebességre, viszont egy hasznos bővítmény pár kattintás után automatikusan leegyszerűsíti a kódsorokat. A piacvezető WP Rocket esetében például csak ki kell pipálni a “Minify CSS files” felirat melletti rubrikát.

 

Halasszunk mindent, amit lehet

 

A való életben a fenti tanács nem érdemel megfontolást, de a WordPress esetében igen. Vannak ugyanis egy honlapnak olyan tartalmai (CSS- és Javascript-fájlok formájában), amelyek azonnali betöltése teljesen felesleges, elég például egy menüpontra kattintás során betölteni őket.

 

Ehhez szintén az ajánlott bővítmények adnak egyszerű segítséget, ugyanis általában az “Optimize CSS Delivery” vagy “Optimize CSS Code” feliratnál csak ki kell pipálni egy rubrikát, és többé erre sem lesz gondunk.

WordPress tárhelyet szeretne?

A Rackhost kínálatában biztosan megtalálja az Önnek megfelelő csomagot.

Megnézem

Kapcsolódó cikkek