« Vissza

A jogosultságokról röviden

AlapokInformatikai alapokWebtárhely

Webtárhely csomagjaink

Röviden összefoglalva a fájl- és mappajogosultságok határozzák meg, hogy mely felhasználók milyen műveleteket végezhetnek a tárhelyünkön lévő mappákon és fájlokon.

Alapértelmezetten a mappákhoz beállított jogosultságok 755, a fájlokhoz beállított jogosultságok 644, általánosan ezek az ajánlott értékek.
A helyiértékek a csoportokat jelölik: az első helyiérték a tulajdonos, a második helyiérték a csoport, a harmadik helyiérték az összes többi felhasználó jogosultságát jelölik.
Az értékek pedig a jogosultságok körét mutatják meg: 1 – futtatási(mappák esetén belépési), 2 – írási, 4 – olvasási jogosultság.
Vagyis a 755-ös jogosultság magyarra fordítva a következőt jelenti:
– A tulajdonosnak (7-es) futtatási, írási és olvasási jogosultsága is van a fájlhoz/mappához (1+2+4=7)
– A csoportnak (5) futtatási és olvasási jogosultsága van (1+4=5)
– Bárki másnak (az utolsó 5-ös számjegy) szintén futtatási és olvasási jogosultsága van.
Ez azt jelenti, hogy a fájl létrehozója (FTP vagy SSH felhasználónk) bármit tehet a fájllal, addig a többi felhasználónak csak olvasni vagy futtatni van jogosultsága.

Egyes problémák megoldására a 777-es jogosultság beállítását szokták javasolni. Ennek használata azonban erősen kerülendő, mivel ezzel minden felhasználói csoportnak futtatási, írási és olvasási jogosultságot is adunk, ami a fentebbiek ismeretében igencsak nagy biztonsági kockázatot jelenthet.

Webtárhelyet szeretne?

A Rackhost kínálatában biztosan megtalálja az Önnek megfelelő csomagot.

Megnézem

Kapcsolódó cikkek