« Vissza

Honlap alapvető részei

Weboldalkészítés

A legtöbb webhosting szolgáltató készséggel biztosít egy, vagy akár több eszközt is annak érdekében, hogy az adott honlapot könnyen és gyorsan meg lehessen tervezni. Van néhány alapvető eleme a honlapkészítésnek, amit minden olyan felhasználónak érdemes tudnia, aki figyelmet szentel a minőségnek.

Oldalcím

Ez jelenik meg a böngésző tetején. Ide érdemes olyan szavakat választani, amik pontosan leírják a céget és fontos, hogy olyan kulcsszavakat tartalmazzon, amik könnyen fennakadnak a keresőmotorok hálóján. Ez utóbbi nagyon fontos! Néhány webhosting szolgáltató kész felvilágosítást is adni a kulcsszavakról és a keresőmotor optimalizálásról.

Betűkészletek

Ezek azok a betűtípusok, amiket az oldalon megjelenő szövegben lehet használni. Hasznos lehet, ha csak egy-két darab betűtípust használunk a normál szövegekhez és egyet pedig a főcímekhez. Itt nagyon fontos az állandóság és a következetes használat, mivel a túl sok betűtípustól könnyedén átláthatatlanná válhat az oldal.

Könyvjelzők és linkek

Ezeket arra használjuk, hogy az oldalon belül tudjunk ugrálni a tartalmak között, vagy pedig arra, hogy megkönnyítsük a látogatóknak a honlapon történő navigálást. Érdemes lehet megnézni a szolgáltató honlapját, hogy lássuk ennek a működési elvét. A linkeket háromféleképpen lehet használni:
  • egy hosszú oldalon belül különböző helyekre lehet ugrani
  • a honlapon belül különböző oldalakra lehet ugrani
  • a honlap egy oldaláról át lehet ugrani egy másik honlapra

HTML (Hypertext Markup Language)

Ez az a kód, amit arra használnak, hogy a normál szöveg egy dinamikus honlapként jelenjen meg, amit minden böngésző képes olvasni. Némi HTML tudás nagyon jól jöhet, amikor az ember nekiáll honlapot tervezni, de a webhosting szolgáltatók többsége készséggel biztosítja a honlap felépítéséhez szükséges eszközöket, így a laikusok is képesek mutatós honlapot készíteni.

Szöveg

Szerencsére nem kell tudni semmit a domain hostingról ahhoz, hogy valaki tudja, mi a szöveg. Itt arra kell ügyelni, hogy a látogatók nem igazán szeretik, ha elárasztják őket szavakkal és szöveggel. Jól meg kell fontolni, hogy mit érdemes kirakni online, a szavakat pedig hatékonyan, a lényegre hangsúlyt fektetve kell használni.

Kinézet

Minden magára valamit is adó webhosting szolgáltató fog elég sávszélességet és tárhelyet biztosítani annak érdekében, hogy igény szerint lehessen alakítani a kinézetet, de óvatosan kell vele bánni. A honlapot fel lehet dobni fotógalériával és flash animációkkal is. Végső soron annak, hogy hogyan néz ki egy weboldal, csak a képzelet szabhat határt.

Kapcsolódó cikkek