« Vissza

Webmail – RoundCube

AlapokE-mail

Üzleti email csomagjaink

Útmutatónk megtekinthető videó formájában is, lentebb pedig a részletes leírást találja:

Tartalomjegyzék

  1. Bevezetés
  2. Login
  3. Áttekintés
  4. Keresés használata

Bevezetés

A RoundCube egy webmail rendszer, ami lehetővé teszi az e-mailekhez való hozzáférést bármilyen böngészőből. Minden funkcióval rendelkezik, amit az ember elvárhat egy modern webmail szolgáltatástól, beleértve a MIME (Multipurpose Internet Mail Extensions: Különböző jellegű információk, egyetlen elektronikus levélben történő tárolásának, illetve az összecsomagolt adathalmazok típusainak azonosítását illető szabályokat rögzítő internetes szabvány) támogatást, a címlistát, a személyre szabható mappákat, az üzenetek keresését és a helyesírás ellenőrzést.

Felhasználói felülete, más webmail kliensekkel ellentétben, az alkalmazásokhoz hasonlatos. Ez annyit tesz, hogy rendelkezik olyan funkciókkal, mint például a különböző elemek kattintás és húzás (drag and drop) kombinációval történő mozgatása, ami nagyban hasonlít az asztali alkalmazásoknál használt megoldáshoz.

A RoundCube másik óriási előnye a nagyfokú személyre szabhatóság, aminek segítségével a rendszergazda könnyedén tud skineket írni és felinstallálni, ezzel pedig biztosítani lehet, hogy a kezelőfelület hűen tükrözze cégünk identitását.

A program sokoldalúsága és egyszerű, praktikus használata nagyban hozzájárult ahhoz, hogy a Rackhost Zrt. is a RoundCube használata mellett döntött.

Login

Először is meg kell nyitnunk a webmailt, ezután látni fogjuk a bejelentkezési képernyőt, ami a felhasználó azonosítására szolgál. Ide egyszerűen csak be kell írnunk az email címet és jelszót.

Áttekintés

Rackhost webmail

A fenti képernyő négy nagyon fontos dolgot tartalmaz. Ezeket fogjuk most sorra venni.

1. A mappák listája

A bal oldali menü megmutatja az összes mappát, amit az e-mail accounton létrehoztak.

A következő öt mappát mindig megtaláljuk a menüben: Inbox (alapértelmezetten ide érkeznek be a levelek), Drafts (itt vannak eltárolva a piszkozatok, amik később fel lehet használni e-mailek írásakor); Sent (az elküldött leveleket tartalmazza); Junk (a spameknek van fenntartva) és a Trash (ide kerülnek a törölt üzenetek).

A Trash mappa automatikusan kiürül kijelentkezésnél.

Az említett alapértelmezett mappákon kívül létrehozhatunk sajátokat is, amikkel könnyedén csoportokba tudjuk rendezni a leveleket. A mappák melletti számok azt jelzik, hogy a mappában még hány olvasatlan levél van. Ahhoz, hogy megnyissuk a mappát, elég egyszer rákattintani.

2. Az eszköztár

A képernyő ezen része olyan ikonokat tartalmaz, amiknek a segítségével különböző műveleteket tudunk végrehajtani attól függően, hogy mit látunk az ablak központi részén (4). A fenti példában szereplő ikonokkal a következő műveleteket tudjuk végrehajtani, balról jobbra haladva:

Refresh folder: megnézi, hogy az adott mappába érkezett-e új üzenet

Compose: új levél írása

Reply: egy előzőleg kapott levélre küldhetünk válaszüzenetet, miután kiválasztottuk az adott levelet

Reply to all: hasonló a Reply-hoz, csak ebben az esetben nem csak az adott e-mail feladójának küldünk válaszüzenetet, hanem mindenki másnak is, aki megkapta a levelet; ennek akkor van értelme, ha az üzenet egy csoportnak lett szétküldve és el akarjuk juttatni a válaszunkat a többi címzetthez is

Forward Message: a kiválasztott üzenetet továbbítja egy másik személynek

Delete: törli a kiválasztott üzenetet, így az átkerül a Trash-be

Print: kinyomtatja a kiválasztott üzenetet

A középső részben található a kereső. Ez ugyanúgy működik, mint bármely internetes kereső, csak itt e-maileket kereshetünk az adott mappában. Ha befejeztük a keresést, akkor a mező jobb oldalán látható kis x-szel léphetünk vissza az eredeti mappába.

3. Az alkalmazástár

A képernyő bal szélé n látható három ikon segítségével különböző funkciókhoz férhetünk hozzá. Az E-Mail ikonnal a fentebb már megtárgyalt felületet érhetjük el, míg az Address Book-kal hozzáférhetünk e-mail címeink jegyzékéhez. A harmadik ikon a Personal Settings, amelynek segítségével a különféle beállításokat tudjuk megváltoztatni annak érdekében, hogy még inkább megfeleljen a személyes igényeinknek. A Logout gombbal pedig ki tudunk jelentkezni a RoundCube-ból. Érdemes minden használat után kijelentkeznünk a programból, mivel így elkerülhetjük, hogy illetéktelenek is hozzáférjenek a leveleinkhez.

4. Üzenetek

A képernyő ezen részén jelennek meg a mappákban levő levelek.

Ha meg akarunk nyitni egy üzenetet, akkor kétszer kell rákattintanunk. Úgy is ki tudunk választani egy üzenetet, ha egyszer rákattintunk, aztán pedig kiválasztunk az eszköztárból egy opciót, például a Reply-t. A Ctrl nyomva tartásával egyszerre több üzenetet is képesek vagyunk kiválasztani.

Ha egyszerre sok egymást követő levelet szeretnénk kiválasztani, akkor azt úgy érhetjük el, hogy kijelöljük az első kiválasztandó üzenetet, ezután pedig nyomva tartjuk a Shiftet, amíg rákattintunk az utolsó üzenetre, amit szeretnénk kiválasztani.

Ha pedig át akarunk helyezni egy levelet egy másik mappába, akkor csak annyi a dolgunk, hogy megfogjuk és áthúzzunk. Ehhez annyit kell tennünk, hogy kiválasztjuk az üzenetet, azután pedig a bal egérgomb nyomva tartásával áthúzzuk a képernyő bal oldalán található mappák egyikébe. Ezzel a módszerrel a felesleges e-maileket is ki tudjuk törölni, ha áthúzzuk őket a Trash-be.

Ahogy a fenti képen is láthatjuk, néhány üzenet vastagon van szedve és a bal oldalukon egy csillag található, ez az olvasatlan leveleket jelzi. Ha olyan e-mailt kapunk, amihez tartozik csatolmány is, akkor ezt a program az üzenet jobb oldalán megjelenő gemkapoccsal jelzi.

Keresés használata

Amikor beírunk valamit a keresőbe, akkor a RoundCube csak a fejlécek és a tárgyak között fog találatokat keresni.

Azonban elérhető a speciális keresés is. Ehhez a keresendő szó elé be kell írnunk az alábbi kulcsszavak egyikét: from, to, cc, subject vagy body. Álljon itt két példa is: from: Béla; subject: vacsora.

Üzleti emailt szeretne?

A Rackhost kínálatában biztosan megtalálja az Önnek megfelelő csomagot.

Megnézem

Kapcsolódó cikkek