« Vissza

Hogyan váltsak POPról IMAP protokollra?

AlapokE-mail

Üzleti email csomagjaink

Az IMAP manapság a legmodernebb és legszélesebb körben használt email protokoll. Ha szeretné bővebben megismerni a levelezésre használatos protokollok közti különbséget, azt ebben a tudásbázis cikkünkben megteheti. Amennyiben szeretne váltani korábbi POP fiókjáról IMAP-ra Thunderbird-ben, kövesse az alábbi lépéseket:

 • Ellenőrizze, hogy a szolgáltatója támogatja-e az IMAP protokollt
 • Tiltsa le a POP fiókját!
 • Hozzon létre egy IMAP fiókot!
 • Helyezze át az üzeneteket a szerverre!
 • Törölje a POP fiókját!

1. Ellenőrizze, hogy a szolgáltatója támogatja-e az IMAP protokollt!

Miközben a legtöbb email szolgáltató már támogatja az IMAP protokollt, mint ahogyan a Rackhost is, még mindig vannak, amelyek nem. Első körben nem árt megbizonyosodni róla, hogy az Ön szolgáltatója az előbbi, nagyobb tábort erősíti-e!

Amennyiben a szolgáltatója nem támogatja, de Ön mégis szeretne IMAP fiókot használni, választania kell egy új email szolgáltatót, létrehozni egy felhasználói fiókot és áthelyezni az üzeneteit a régi POP fiókjából az új IMAP fiókjába az alapján, ahogyan a továbbiakban ismertetjük.

2. Tiltsa le a POP fiókját!

Annak érdekében, hogy elkerüljük a duplikációt az új üzenetek ellenőrzése kapcsán, először végezze el a szükséges beállításokat!

Kattintson a Tools –» Account settings menüpontra, válassza a Server settings lehetőséget és vegye ki a pipát a Check for new messages at startup és Check for new messages every XX minutes lehetőségek mellől is!

3. Hozzon létre egy IMAP fiókot!

 • Nyissa meg a File —» New –» Existing account menüt!
 • Állítsa be fiókját a varázsló segítségével!
 • Amikor megkérdezi a rendszer, hogy POP vagy IMAP protokollt használ, jelölje be az IMAP (remote folders) lehetőséget!
POP IMAP
 • A Create Account gomb megnyomásával elkészül felhasználói fiókja és megjelenik a jelenlegi email fiókja alján.

4. Helyezze át az üzeneteket a szerverre!

Amennyiben rendelkezik olyan üzenetekkel vagy mappákkal a POP fiókjában, amelyeket el szeretne érni az IMAP fiókjából is, egyszerűen csak jelölje ki ezeket és helyezze át az IMAP fiókba drag and drop módszerrel! Az áthelyezett emailek számától függően ez az áttöltés pár percet igénybe vehet, de legyen türelemmel, nemsokára a végére ér a folyamatnak!

Alternatív megoldásként a helyi mappákat is használhatja a régi levelek tárolására, különösképpen akkor, ha az IMAP szerver korlátozott tárolási kapacitással rendelkezik.

Az áttöltés után mindenképpen ellenőrizze, hogy az IMAP fiók webmail felületén is látja-e a leveleket. Rackhost esetén ez https://webmail.rackhost.hu.

5. Törölje a POP fiókját!

Amennyiben áttér POP fiókjáról IMAP-ra, törölheti is POP fiókját, ha teljesen biztos benne, hogy minden fontos üzenetet áthelyezett az IMAP szerverre, vagy a helyi mappákba. Ezt a műveletet nem egyszerű visszavonni, így csak akkor hajtsa végre, ha biztosan nincs szüksége többé egyik emailre sem a POP fiókjából. A Rackhost esetében a webmail felületen tud meggyőződni arról, hogy tényleg visszatöltésre kerültek-e a levelek az IMAP fiókba. A törlés a következőképpen zajlik:

 • Kezdje el a beállításokat a Tools –» Account settings menüpont alatt, majd válassza a Pop account-ot!
 • Kattintson az Account actions gombra az ablak alján és válassza a Remove account lehetőséget!

Amennyiben új email fiókot hozott létre, amelyik engedélyezi az IMAP protokollt, nem tudja törölni a régi POP fiókját az email cím törlése nélkül. Mielőtt törli a fiókot, próbálja meg tájékoztatni az embereket –akik ezt az email címet használták– az email címe megváltozásáról és várjon egy kicsit a fiók törlésével, hogy biztosan ne maradjon le egy bejövő üzenetről sem az átállási idő alatt.

Üzleti emailt szeretne?

A Rackhost kínálatában biztosan megtalálja az Önnek megfelelő csomagot.

Megnézem

Kapcsolódó cikkek