« Vissza

Mi történik a lejárt domainekkel?

AlapokDomain elkapó

Gyakran felmerül a kérdés, vajon mi történik a lejárt domainekkel? Miért nem lehet őket egyből újraregisztrálni, és miért nem feltétlenül jó ötlet megvárni, hogy törlésre kerüljön, majd megpróbálni újból beregisztrálni?

A domainek lejártát követő törlési procedúra eltér a .hu és a nem .hu végződésű domainek esetén.

Általánosságban elmondható, hogy ha egy domain következő éves fenntartási díja nem érkezik meg a domain lejárati dátumáig, akkor a domain felmondásra kerül, és már nem lesz használható, hiszen a DNS zónáját törlik a központi adatbázisból.

A nem .hu végződésű domainek ilyenkor egy ún. parkoló állapotba kerülnek – általában 30-40 napra -, ahonnan csak pótdíj ellenében állíthatóak vissza. A pótdíj a fenntartási díj összegén felül fizetendő, és gyakran az éves fenntartási díj összegének többszöröse. A pótdíj és a fenntartási díj kifizetése esetén a szolgáltatás még visszaállítható. Ellenkező esetben a domain törlésre kerül és újra regisztrálhatóvá válik bárki számára.

A .hu végződésű domainek a lejáratot követően először 30 napra felmondásba kerülnek, ahonnan még pótdíj nélkül visszaállíthatóak az elmaradt fenntartási díj befizetése esetén. A 30 napot követően azonban a domainek további 30 napra parkolóba kerülnek, ahonnan már csak pótdíj ellenében állíthatók vissza. Szerencsére a .hu domainek esetében a pótdíj mértéke mindössze egy új regisztráció árának megfelelő összeg.
A .hu domainünk tehát a lejáratot követően összesen 60 napot tölt el felfüggesztve, mielőtt újra regisztrálható lenne.

Gyakran felmerül a kérdés: Miért fizessem be a pótdíjat, ha meg is várhatom, hogy a domaint töröljék, így újra be tudom majd regisztrálni?

A nem .hu végződésű domaineknél a parkolási időszak hosszát nem mindig adják meg pontosan (pl.: .com), így folyamatosan figyelnünk kell, hogy a domain felszabadult-e már. Ebből adódóan könnyen előfordulhat, hogy más hamarabb veszi észre, hogy a domain újra regisztrálható, és beregisztrálja azt, majd csak egy nagyobb összeg fejében (gyakran több ezer dollár) hajlandó megválni tőle.

A .hu-s domainek esetében még kiélezettebb a verseny, hiszen a domainek a parkolásba lépést követően megjelennek a domain.hu törlésre váró domainek listájában, ahol könnyen meg tudja nézni bárki, hogy pontosan melyik nap lesz újra regisztrálható a domain:

https://info.domain.hu/parkolas/hu/ido.html

Legyen szó .hu, .com , .net, stb. domainről, egy jól megválasztott domain név könnyen szemet szúrhat bárkinek, így nem érdemes a szerencsére bízni a domain visszaszerzését.

A .hu végződésű domainek megszerzésére remek lehetőséget nyújt a Domain elkapó szolgáltatásunk, mely automatizáltan végzi a domain regisztrációs igényének beküldését a domain felszabadulását követően. Tekintsen meg egy videót erről a szolgáltatásról!

Szeretné kipróbálni domain elkapó szolgáltatásunkat?

Ehhez 2000 kreditet biztosítunk, mellyel az első elkapás ingyenes.

Kipróbálom

Kapcsolódó cikkek