« Vissza

Domainek elkapása

AlapokDomain elkapó

Útmutatónk megtekinthető videó formájában is, lentebb pedig a részletes leírást találja:

 

Vannak olyan esetek, mikor nem egy új domain regisztrációja mellett döntünk, hanem egy korábban regisztrált, de lejárt domaint vásárolunk meg, mert úgy gondoljuk, hogy számunkra az hasznosabb. Lehet, hogy egyszerűen jobb a neve, vagy akár értékesebb, hiszen a korábban rajta lévő tartalomnak köszönhetően már számos külső hivatkozással rendelkezik.

Hogyan lehet ezekhez a lejárt domainekhez hozzájutni?

A .hu domainek lejáratuk után 30 napig felmondási időszakban vannak, majd további 30 napig törlés előtti parkolásba kerülnek. Ezen időszak alatt a domain tulajdonosának lehetősége van arra, hogy meghosszabbítsa a regisztrációt. Ezt követően mások előtt is adott lesz a regisztráció lehetősége, amikor megbízhatnak egy regisztrátort, hogy amennyiben a domain törlésre került, vetesse nyilvántartásba domain igénylésüket a regisztrációs rendszerben. Mivel több regisztrátor foglalkozik ilyen tevékenységgel, ezért előfordul, hogy több nyilvántartásba vételi kérelem is versenyezni fog egymással a domain törlésekor.

Domain elkapó

Domain figyelő szolgáltatásunkkal lehetőség van különféle kulcsszavakat beállítani, melyek alapján a rendszer emailben értesítést küld arról, ha frissen regisztráltak be, vagy pedig hamarosan lejár egy ilyen kulcsszót tartalmazó domain. Azonban figyelés beállítása nélkül is tudunk keresni a lejáró domainek között.

A Rackhost felhasználói fiókban a Domain figyelő menüpontra kattintva, majd ott a Domain elkapó fülre váltva egy listában fog megjelenni az összes lejárat után felszabaduló domain, amelyek közül szabadon be lehet állítani bármelyiket elkapásra. (3. ábra) A domain elkapás megrendeléséhez meg kell adnia a licit összegét, melynek el kell érnie egy meghatározott minimum összeget, azaz 2000 forintot. Sikeres domain elkapás esetén a legnagyobb ajánlatot tevő részére kerül beregisztrálásra a domain. A megadott kreditösszeg a megrendeléskor zárolásra kerül a felhasználói fiók egyenlegéből. A zárolt összegek sikertelen elkapás esetén jóváírásra kerülnek. Az elkapás szolgáltatás visszamondására az elkapásra megjelölt domain lejárati napja előtti napig van lehetőség.

Domain elkapás

3. ábra

A domaineket több szempont szerint lehet sorba rendezni, mint például a felszabadulás dátuma szerint, esetleg EE (external equity) linkek, minden link (Links) vagy pedig a Domain/Page Authority alapján. A Domain Authority egy 100 pontos skálán határozza meg, hogy egy adott weboldal milyen jól fog szerepelni a keresőmotorok találati listájában. Minél magasabb az érték, annál előkelőbb helyen jelenik meg a honlap a keresések során. A Page Authority szintén egy 100 pontos skálán kerül meghatározásra, azonban ez csak egy adott oldal helyezését határozza meg a találati listában, nem pedig az egész domain nevét. Lejáró domainek esetében ez az érték értelemszerűen a főoldalra vonatkozik. Az EE linkek közé azokat a külső hivatkozásokat soroljuk, amelyek a SEO szempontjából értékesek az adott oldal számára.

Lehetőség van arra is, hogy speciális karakterek hozzáadásával hatékonyabban szűrje a keresendő domaineket. A ? karakter beírásával pontosan egy karaktert lehet helyettesíteni. (például: a ?ap.hu lehet pap.hu és nap.hu is) Ezt természetesen lehet halmozni is, tehát a ??.hu beállítása minden két karakterből álló domaint ki fog listázni. Olyan több elemből álló betűk esetén is több karaktert kell helyettesíteni, ami a magyar nyelvben egynek számít. (Például ahhoz, hogy kiadja a csap.hu találatot is a kereső, a ??ap.hu kulcsszót kell megadni.) A * karakter beírásával bármi más állhat egy adott szó előtt, vagy után és nem egyes karakterekre vonatkozik. Tehát a *valami.hu-val a masvalami.hu domaint tudnánk lekeresni, a valami*.hu-val pedig a valamimas.hu domaint.

 

Szeretné kipróbálni domain elkapó szolgáltatásunkat?

Ehhez 2000 kreditet biztosítunk, mellyel az első elkapás ingyenes.

Kipróbálom

Kapcsolódó cikkek