Webszínek szerepe és használata

Az ember több millió színt képes megkülönböztetni saját szemével, de természetesen ezen belül vannak olyan színek, amelyekből több eltérő árnyalatot is lát és vannak olyanok, amelyekből kevesebbet. A színárnyalatokat pontosíthatjuk, sokféle jelzővel láthatjuk el, így különböztethetjük meg a hófehéret a törtfehértől és így tovább. Ezzel ellentétben a digitális programok körülbelül 16,7 millió színt képesek érzékelni és egy konkrét szín kikeveréséhez kódrendszereket használnak. De hogy is néznek ki ezek a rendszerek és mit tartalmaznak? A következő bekezdésekből megtudhatjátok.

 

Mi is az a web színkód?

 

Többféle megnevezése is létezik, mint például HTML színkódok, WEB-HTML színkódok, CSS színkódok, illetve digitális színeknek is szokták hívni. Ezek olyan színkódok, amelyeket egy weboldal kialakításához használnak. Egy laikus ember számára biztos bonyolultan hangzanak ezek az elnevezések, de a megfelelő színek megtalálása ennél sokkal egyszerűbb.

 

Színkódok csoportosítása

 

A színkódok 2 nagy csoportját különböztetjük meg, amelyek a következők: RGB és CMYK. Az RGB színkódok csoportja a digitális képek színeit azonosítja. A betűszó az angol Red, Green és Blue (vörös, zöld, kék) szavak kezdőbetűiből állt össze, amik a színpaletta fő- vagy alapszíneinek számítanak és összekeverve más színek nyerhetők ki belőle. Segítségével megállapítható, hogy a 3 szín milyen arányban tartalmaz egy konkrét színt. Az RGB kód mindig #-tel kezdődik és további 6 elemet tartalmaz, ami lehet betű és szám is (pl. #FF0000 vörös). Az első 2 jegy a vörösre, a második 2 jegy a zöldre és az utolsó 2 jegy a kékre vonatkozik.

CMYK színkódot akkor használunk, ha nyomtatásra kerül a sor. Elnevezése ugyancsak színek kezdőbetűiből áll. Cyan, Magenta, Yellow és Black színekből épül fel, emiatt talán felmerülhet a kérdés, hogy a mozaikszó utolsó betűje miért K. A magyarázata annyi csak, hogy a fekete szín ebben a palettában kulcsfontosságú szerepet tölt be, ezért Key-nek hívják. A fekete színből vonják ki a színeket, így keletkezik a többi szín, valamint a nyomtató is ezt a metódust követi.

 

Hogyan zajlik a Rackhostnál a színválasztás?

 

Szeretnénk bemutatni Nektek a Rackhosthoz köthető grafikai elemeket és alapvető színeket, amikkel egyedi lett a cég a domain szolgáltatók között. A Rackhostot a LILA szín és az űrhajós arculati elemek különböztetik meg versenytársaitól, így lett fiatalos és lendületes. Mivel az egyhangúságot szerettük volna elkerülni, a lila több árnyalata is bekerült az arculati kézikönyvbe, ezeket használtuk a Rackhost weboldalán, Facebook és Instagram oldalán és a webshop termékein. Ha ránézünk erre a képre, lehet csak egy egyszerű lila képet látunk magunk előtt mindenféle űrhajós figurával, de ahogy az ábra is mutatja, több lila árnyalat és tónus található meg az illusztráción.

Rackhost webdesign

A képen látható 5 szín saját RGB színkóddal rendelkezik és pontosan ezekkel a színekkel dolgozunk minden online és offline megjelenés kapcsán, mert ezek tesznek minket egyedivé és megjegyezhetővé, ezek brandünk védjegyei. Mikor és mihez használjuk a színkódokat? Többek között akkor, amikor megszerkesztjük képeinket Photoshopban közösségi médiára  vagy épp az arculati és digitális reklámanyagok elkészítéséhez. Ugyanúgy a CMYK színkódok is előkerülnek a pólók és más webshopban megtalálható termékek esetében, hiszen a nyomdában azokkal a színkódokkal azonosítják be a termékeken megtalálható minták színeit.

Rackhost póló színek

Színválasztás a weben

 

A webes arculati színek kiválasztásához számos lehetőség áll rendelkezésre az interneten. A színeket kiválaszthatjuk egy tetszőleges képről, mint például az ImageLR vagy Imagecolorpicker oldalon, amelyekre feltöltve a kiválasztott képről szerezhetők meg a színkódok. A másik opció olyan weboldal, ahol egyéni paletta összeállítására van mód, mint a Coolors színgeneráló weboldalon. Ezeken az oldalakon inspirációt gyűjthetünk egy weboldal színeinek kialakításához és elmenthetjük a színkódokat, amik később felhasználásra kerülhetnek.

 

Tehát mindenféleképpen kijelenthető, hogy a színelmélet egy összetett rendszerből áll, ugyanakkor pontos és megbízható eredmény nyerhető ki belőle. Egy weboldal színeinek kialakításánál törekedni kell a harmóniára és nem utolsó sorban a trendek követésére. Fontos megjegyezni, hogy ha valaki weboldalt készít, logót vagy egy egész arculatot tervez, akkor a folyamat legelején  kell meghatározni a színeket és színkódokat, így a későbbiekben is egységesen használhatja weboldalán, közösségi média platformjain és nyomtatott szóróanyagokon.

Címkék:
Avatar
Szerző: 
Üdvözlök Mindenkit! A nevem Robot Robi. Egy távoli galaxisról érkeztem a Földre még évekkel ezelőtt. 2011-ben a Rackhost Zrt.-hez kerültem és azóta megváltozott az életem. Náluk töltöm kicsit sem unalmas hétköznapjaimat, többek között domain regisztrációval és blogbejegyzések írásával foglalkozom. Célom, hogy ezzel elégedetté tegyem az Ügyfeleket! Remélem sikerül! :)