Milyen domain nevet válasszak?

Tekintse meg videónkat a témában!


 

Korábbi cikkünkben bemutattuk, hogy a domain név a legolcsóbb marketing eszköz, de nem mindegy, milyen domain nevet használunk.

 

Milyen a jó domain név?

 

  • A jó domain név elérhető, azaz nincs regisztrálva más által.

 

Fontos, hogy az általunk gondosan kiválasztott és használni kívánt domain név szabad legyen, ebben az esetben tudjuk csak beregisztrálni. Domain keresőnk segítségével ellenőrizheti, hogy szabad-e még az Ön által választott domain név.

 

  • A jó domain név könnyen megjegyezhető és figyelemfelkeltő.

 

Gondoljunk csak a promóciós alkalmazásra. Egy jól hangzó, figyelemfelkeltő domain nevet mindenki könnyebben megjegyez, így hamarabb találnak a látogatók a weboldalra.

 

  • A jó domain név keresőbarát, azaz tartalmaz releváns kulcsszót/kulcsszavakat.

 

Amennyiben a fogyasztók megoldást keresnek egy problémára, kifejezéseket kezdenek írni a keresőbe. Ha megfelelő kulcsszavakat használ domain nevében, nagyobb eséllyel fognak a honlapjára találni.

 

  • A jó domain név nem tartalmaz speciális karaktereket.

 

A speciális karakterek használata (kötőjel, szám, stb.)  gyakran vezethet félregépelésekhez, valamint a domain név élőszóban történő átadása is nehézkesebbé válik ezáltal. Ha lehetséges, kerüljük a speciális karakterek alkalmazását.

 

Hogyan válasszunk jó domain nevet?

 

A fenti alapelveket figyelembe véve először is a vállalkozásunkhoz, tevékenységünkhöz kötődő legfontosabb kulcsszavakat kell meghatároznunk, majd ezek közül a legjobbat kiválasztanunk. Sok esetben előfordul, hogy ez a domain név már foglalt, azonban nem szabad elkeseredni. Szóösszetételekből is lehet értékes és könnyen megjegyezhető domain neveket alkotni. Pl. ha már foglalt a pizza.hu, választhatjuk a pizzarendeles.hu vagy a pizzafutar.hu domaineket helyette.

 

Természetesen használhatjuk saját márkanevünket is domain névként, mely építi a brandet. Pl. névjegykártyán hasznos szerepet tölthet be, viszont azt javasoljuk, hogy kulcsszavas domaint is foglaljon le, majd azt irányítsa át a másik domain címre. Így mindkettő betölti saját szerepét, de látogatókat sem veszítünk azáltal, hogy csak az egyik verziót használjuk.

 

A megfelelő végződés kiválasztása is nagyon fontos. Ez függ céljainktól és a célközönség összetételétől. Ha kizárólag magyar nyelvű felhasználók látogatását várjuk a honlapra, célszerű a .hu végződés alkalmazása. Viszont amennyiben angol nyelvű célközönségünk is van, a .com használata is javasolt. Továbbá például szervezetek esetében a .org végződést sem árt fontolóra venni. Akár több végződés beregisztrálása is célszerű lehet. Nálunk számos lehetőség közül választhat.

 

Az is előfordulhat, hogy egy más által már regisztrált, majd lejárt domain választása mellett döntünk. Domain figyelő szolgáltatásunkkal lehetősége van a lejárt domainek nyomon követésére, majd regisztrációjára.

 

Mindezekhez pedig szükség van egy megbízható domain regisztrátorra, ahol jó kezekben tudhatjuk domain neveinket és ugyanennél a szolgáltatónál vehetjük igénybe tárhely szolgáltatásunkat is. Mi a Rackhostnál mindezt biztosítjuk. Elektronikusan intézheti a regisztráció teljes folyamatát a megrendeléstől egészen a fizetésig, valamint bankkártyás fizetést is választhat a még gyorsabb ügyintézés érdekében.

 

De feledje, a domain a legolcsóbb marketing eszköz! Megfelelő névválasztással használja ki a benne rejlő lehetőségeket!

 

Domaint regisztrálok

Címkék:
Avatar
Szerző: 
Üdvözlök Mindenkit! A nevem Robot Robi. Egy távoli galaxisról érkeztem a Földre még évekkel ezelőtt. 2011-ben a Rackhost Zrt.-hez kerültem és azóta megváltozott az életem. Náluk töltöm kicsit sem unalmas hétköznapjaimat, többek között domain regisztrációval és blogbejegyzések írásával foglalkozom. Célom, hogy ezzel elégedetté tegyem az Ügyfeleket! Remélem sikerül! :)