Domain, mint üzlet

Mennyibe kerül manapság egy domain?

 

Manapság nem kerül túl nagy összegbe egy domain név megvásárlása. Például a Rackhostnál a .hu domain regisztráció 2 évre csupán 1500 Ft+ÁFA. Ez az egyik legolcsóbb marketing eszköz, ezt már mindannyian tudjuk. Viszont valószínűleg kevésbé köztudott, hogy másképpen is profitálhatunk a domain nevekből, nem csupán a honlapunk és ezáltal az ügyfelek vásárlásai következtében.

 

De hogyan használhatjuk még domain neveinket? Természetesen értékesíthetjük is, ha a domainünk pont megfelelő valaki más számára. Ilyenek lehetnek például a kulcsszavakat tartalmazó domain nevek, vagy a rövidítések. De mégis…

 

Ki venné meg tőlem a domainemet és miért?

 

Számos példa van arra, hogy egy más által már beregisztrált domain név sokkal értékesebb cégek, magánszemélyek számára, mint azok, melyek jelenleg szabadak. Így a domain tulajdonosának kiderítése után, vagy bizonyos oldalakon, fórumokon történő meghirdetést követően inkább ezt az utat választják, és megvásárolják a más által már használt domain neveket.

 

Előfordul, hogy amennyiben akár több tízezer vagy százezer forintokért veszik meg az eredetileg töredékéért vásárolt domaineket, akkor is sokkal jobban járnak. Hiszen szert tesznek egy hangzatos, könnyen megjegyezhető, kulcsszavakat tartalmazó domain névre, melynek sokkal egyszerűbb és természetesen olcsóbb a promóciós alkalmazása. Gondoljunk csak arra, ha egy teljesen ismeretlen márka-, cég- és/vagy domain nevet kell választanunk, mert az eredeti elképzelésünk már foglalt, sokkal nagyobb marketing költséget emészt fel, mire ismertté tesszük ezt a kifejezést, mintha egy könnyebben megjegyezhető verziót választottunk volna.

 

Miért ne lehetnénk pont mi, akinek a domainjét szívesen használná valaki?

 

Sikersztorik

 

Példának okáért bemutatunk pár sikersztorit, ezzel alátámasztva, hogy a domainek adás-vétele igenis jó üzlet. A Facebook 2010-ben 8,5 millió dollárért vásárolta meg a fb.com domain nevet eredeti tulajdonosától. Vagy a hotels.com domain név 2001-ben 11 millió dollárért kelt el. És hogy tovább folytassuk a sort, az insurance.com 35,6 millió dollárt, a carinsurance.com domain 49,7 millió dollárt ért meg 2010-ben.

 

Sok tényezőtől függ, hogy egy domain nevet mennyiért tudunk értékesíteni. Pontos recept nincs rá, de bizonyos oldalakon tájékozódhatunk az árakról, kínálatról, tendenciákról, az értékesített domainek között kulcsszavakra is kereshetünk. Természetesen leginkább .com végződésű domain nevek esetén kapunk releváns találatokat, de kiindulási alapnak mindenképp megfelel.

 

Felmerülhet viszont bennünk a kérdés, hogy mindez csak külföldön lehetséges-e. Vajon mi a helyzet Magyarországon? Valószínüleg nem fogjuk millió dollárokért értékesíteni domain neveinket, viszont számos példa van hazánkban is arra, hogy több százezer forintot fizettek bizonyos domainekért. Érdemes lehet tehát akár olyan neveket is megvásárolnunk, melyeket nem tudunk vagy nem akarunk jelenleg használni, viszont a későbbiekben hasznot termelhetnek azáltal, hogy a regisztráció költségének többszöröséért értékesítjük őket. Már csak az a feladatunk, hogy megtaláljuk ezeket!

 

Domain keresőnkkel ellenőrizheti, hogy szabadak-e még az Ön által választott domain nevek. Sőt domain figyelő vagy domain elkapó szolgáltatásainkat is használatba veheti, hogy az Ön számára legértékesebb domain neveket megszerezze.

Címkék:
Avatar
Szerző: 
Üdvözlök Mindenkit! A nevem Robot Robi. Egy távoli galaxisról érkeztem a Földre még évekkel ezelőtt. 2011-ben a Rackhost Zrt.-hez kerültem és azóta megváltozott az életem. Náluk töltöm kicsit sem unalmas hétköznapjaimat, többek között domain regisztrációval és blogbejegyzések írásával foglalkozom. Célom, hogy ezzel elégedetté tegyem az Ügyfeleket! Remélem sikerül! :)