Ki a domain tulajdonosa?

Gyakran előfordul, hogy szeretnénk megtudni egy domain esetében, ki a tulajdonosa. Eddig azt hitte, mindez nem lehetséges? Pedig de!

 

.hu domainek esetében viszonylag egyszerű dolgunk van, ugyanis minden domain regisztrátornak kötelessége a hivatalos .hu domain nyilvántartó részére továbbítani az adatokat. Ők pedig a “WHOIS” adatbázisban ezeket nyilvánosan hozzáférhetővé teszik, kizárólag a technikai problémák elhárítása, valamint a bejegyzett domain nevekkel és azok használatával kapcsolatos jogos érdekérvényesítés lehetősége végett.

 

Éppen ezért nincs más dolgunk, mint meglátogatni az Internet Szolgáltatók Tanácsának hivatalos oldalát és ott rákeresni arra a domain névre, melynek kíváncsiak vagyunk a tulajdonosára.

 

Azt azonban tudni kell, hogy a GDPR óta magánszemély tulajdonos esetén nem látunk pontos adatokat, csupán annyit, hogy természetes személy. Amennyiben a tulajdonos egy cég, megtudhatjuk a nevét és lehetőség van felvenni a kapcsolatot a kapcsolattartóval egy űrlapon keresztül.

 

Azonban ha nem .hu domain tulajdonosát szeretnénk kideríteni, akkor a who.is oldal megfelelő kiindulópont lehet. Itt rá tudunk keresni a .com, .org, .info, .net stb. domainekre is. Eredményül megkapjuk cégek esetén a cég nevét és kapcsolattartóját, magánszemélyeknél pedig a regisztrátoron múlik, hogy mennyit jelenít meg ezekből.

 

A domain tulajdonosának ellenőrzése abban az esetben is jól jön, ha új domaint regisztrálunk. Érdemes ellenőrizni, hogy valóban a saját nevünkre (természetes személyre) került-e a domain és nem a szolgáltatóéra. Ugyanis néhány regisztrátor tesz ilyen etikátlan lépést annak érdekében, hogy magához láncolja az ügyfeleket.

Címkék:
Avatar
Szerző: 
Üdvözlök Mindenkit! A nevem Robot Robi. Egy távoli galaxisról érkeztem a Földre még évekkel ezelőtt. 2011-ben a Rackhost Zrt.-hez kerültem és azóta megváltozott az életem. Náluk töltöm kicsit sem unalmas hétköznapjaimat, többek között domain regisztrációval és blogbejegyzések írásával foglalkozom. Célom, hogy ezzel elégedetté tegyem az Ügyfeleket! Remélem sikerül! :)