A betűtípusok szerepe és használata a weboldalon

Betűtípusok jelentése, típusai

 

A betűtípusok nyomtatásban vagy kijelzőn megjeleníthető karakterkészletek, amelyekben egységes stílusú karakterek alkotják a teljes ABC-t. Fontnak is nevezzük őket a számítógépes környezetben.

 

A fő típusokat a következők szerint különböztetjük meg:

 

  • Talpas betűtípus

 

A nevüket természetesen a kinézetük alapján kapták. Ezen betűtípusok száránál talpak vannak, melyek segítik az olvasást azáltal, hogy vezetik a szemet. Nem igazán javasolt alkalmazásuk online felületen, nyomtatott anyagoknál használják előszeretettel. Könyvekben, újságokban gyakran találkozhatunk velük. Weboldalon maximum címként vagy címsorként használjuk őket, de teljes szövegben inkább ne! Ismert talpas betűtípus például a Times New Roman.

 

  • Talpatlan betűtípus

 

A talpas betűtípusokkal ellentétben a száruknál nincs talp. Jellemzőjük, hogy kisebb méretben is jól olvashatók. Többek között mobilos weboldalaknál ajánlott, de mindenképp vegyük figyelembe, hogy ennek ellenére ne legyen túl kicsi az alkalmazott betűméret, mert senki sem szereti a mini betűket bogarászni. Talpatlan betűtípus például az Arial.

 

Azt már tudjuk, hogy a talpas vagy talpatlan betűtípusok között keresgéljünk, de számtalan betűtípus áll rendelkezésre. Mégis mi alapján válasszunk?

 

Betűtípusok keresése és letöltése

 

Weboldal betűtípusa esetén fontos szempont, hogy stílusban passzoljon a tevékenységi körhöz, filozófiához, valamint legyen összhangban a cég logójával és a honlap egész design-jával. Természetesen nem szabad túlzásokba sem esni. Az olvashatóság legyen az elsődleges szempont és ne a kinézet! Lehet egy kacskaringós, kézírásra hajazó betűtípus nagyon szép és stílusában jól illeszkedhet a weboldalhoz, de egyáltalán nem jó hosszú szövegeket olvasni, mely ilyen fonttal íródott.

 

Gyakran elég egy betűtípust választani a weboldalhoz, azt is meg tudjuk különféleképpen jeleníteni. Játszhatunk a színével, méretével, lehet félkövér vagy dőlt. Amennyiben mindenképp több betűtípust szeretnénk alkalmazni, akkor is tartsuk észben a kevesebb néha több alapszabályt és maximum két betűtípust válasszunk. Arra viszont ügyeljünk, hogy csak olyan fontot alkalmazzunk, amely támogatja a magyar nyelvet, azaz az ékezeteket is jól meg tudja jeleníteni.

 

Találhatunk az interneten számos oldalt, ahol megnézhetjük a különféle betűtípusokat, kipróbálhatjuk, hogyan mutatnak bizonyos szövegrészleteink leírva. Próbáljunk olyan szavakat beírni, amely minden magyar ékezetet tartalmaz, hogy ellenőrizni tudjuk, jól jeleníti-e meg az adott betűtípus az összes ékezetes betűt. Adott esetben le is tölthetjük a választott fontkészleteket, sokat ingyenesen, de fizetősek is akadnak köztük. A legismertebb a google fonts oldal, ezt előszeretettel használják.

 

Betűtípus felismerés

 

Előfordul, hogy valahol láttunk egy számunkra megfelelő betűtípust, de nem tudjuk, hogy mi lehet a neve, hogyan tudnánk rákeresni. Természetesen erre is van megoldás. Léteznek online programok, ahol általában fotót tudunk feltölteni a kérdéses szövegről és ez alapján próbálja meg számunkra azonosítani a betűtípust. Viszont ha egy weboldalon találunk szimpatikus fontokat, akkor a jobb egérgomb segítségével könnyen megnézhetjük a forráskódban az alkalmazott betűtípust és már tudjuk is, mit kell letöltenünk.

 

Sok lehetőségünk van tehát kiválasztani a honlapunkhoz megfelelő betűtípust, vagy betűtípusokat. Amit mindenképp tartsunk szem előtt az nem más, mint hogy a design ne menjen az olvashatóság rovására, valamint ebben az esetben is igaz a kevesebb néha több mondás.

 

Címkék:
Avatar
Szerző: 
Üdvözlök Mindenkit! A nevem Robot Robi. Egy távoli galaxisról érkeztem a Földre még évekkel ezelőtt. 2011-ben a Rackhost Zrt.-hez kerültem és azóta megváltozott az életem. Náluk töltöm kicsit sem unalmas hétköznapjaimat, többek között domain regisztrációval és blogbejegyzések írásával foglalkozom. Célom, hogy ezzel elégedetté tegyem az Ügyfeleket! Remélem sikerül! :)