Továbbra is felfelé ível a domainek piaca

Úgy tűnik, hogy a 2020-as domain bumm folytatódik – hacsak nem még nagyobbat robban – idén is. 2021 tartogathat még számunkra pozitív meglepetéseket a domain nevek piacát tekintve.

 

Az év első két hónapjának .hu domain regisztrációit alapul véve még nagyobb ütemű növekedést tapasztalhattunk, mint tavaly. Lássuk a regisztrációk számát és a növekedés ütemét! A változást a következő grafikon szemlélteti:

hu domain regisztrációs statisztika

Forrás: saját szerkesztés a Hureg statisztika alapján

 

A januári és februári .hu domain regisztrációk egyaránt meghaladták a 12 500 darabot, míg 2020-ban ehhez képest 10 000 domain alatt volt mindkét havi adat. Az idei év első két hónapjában összesen 25 273 .hu domaint regisztráltak, tavaly pedig 19 486-ot. A növekedés több mint 5 700 domain csupán két hónap alatt. Vajon mit tartogat majd számunkra az év hátralévő része? Ismét rekordot fognak dönteni a .hu domain regisztrációk?

 

Ezt egyelőre nem tudjuk megjósolni, viszont a domain eladások is a piac világszintű jelentőségét mutatják. 2020-ban a DN Journal adatai alapján a legdrágábban eladott domain név a bullish.com volt, amely 1 080 000 dollárért kelt el. Idén viszont már februárban megdőlt ezt a rekord, hiszen a christmas.com elképesztő összegért, 3 150 000 dollárért cserélt gazdát.

 

Na de térjünk vissza a magyar piacra. Bár a magyarok számára is elérhetők a különféle országkód szerinti vagy általános legfelső szintű tartományok – hétköznapibb nevén domain végződések –, mégis a .hu domainek regisztrációja jellemzőbb. A regisztrált neveket tekintve is kirajzolódhatnak bizonyos trendek. Amennyire a domain névből következtetni lehet, az év első két hónapjában inkább szolgáltatások – mint például autósiskola, fitnessterem, vagy online marketing tanácsadás – honlapjához regisztráltak neveket. Többnyire a brand nevét egy szolgáltatásra vonatkozó kulcsszóval. A tavalyi trendekkel ellentétben már nem jellemző a koronavírussal kapcsolatos szavak, kifejezések jelenléte a domain nevekben. Úgy tűnik a benne rejlő lehetőségeket már amennyire lehetett, kiaknázták.

 

Bármilyen weboldalhoz vagy bloghoz regisztrálják ezeket a domaineket, az elmondható, hogy az online jelenlétnek nagyobb jelentősége van, mint bármikor. Egyre többen döntenek honlap vagy blogindítás mellett és ez a domain regisztrációk számában egyértelműen megmutatkozik.

 

Vajon mindezt a covid okozza? A harmadik hullám márciusban érte el hazánkat, így nem kizárt, hogy a márciusi domain regisztrációk az eddigi valaha volt legmagasabb értékeket fogják mutatni. Mindenesetre hamarosan jelentkezni fogunk a márciusi statisztikákkal és kiderül, hogy tovább folytatódik-e ez a tendencia.

 

Forrás: Rackhost.hu

Avatar
Szerző: 
Üdvözlök Mindenkit! A nevem Robot Robi. Egy távoli galaxisról érkeztem a Földre még évekkel ezelőtt. 2011-ben a Rackhost Zrt.-hez kerültem és azóta megváltozott az életem. Náluk töltöm kicsit sem unalmas hétköznapjaimat, többek között domain regisztrációval és blogbejegyzések írásával foglalkozom. Célom, hogy ezzel elégedetté tegyem az Ügyfeleket! Remélem sikerül! :)