Mely esetekben javasolt emojit használni?

Valószínűleg nem is lennénk képesek megszámolni, mennyi jel és szimbólum vesz minket körbe nap, mint nap és ezekből mennyit használunk mi a saját életünkben. Tegye fel a kezét az, aki egy üzenetre előszeretettel válaszol like jellel vagy bármilyen mosolygós fejjel! A különféle hangulatjelek alkalmazása a telefon használatával együtt a mindennapi életünk részévé vált. De vajon tudjuk, mikor illik vagy mikor nem illik használni őket?

 

Először is tegyük tisztába mi is az a hangulatjel vagy másnéven emoji, emoticon. Az emojik az elektronikus üzenetküldésben és weboldalakon használatos hangulatot kifejező jelek vagy a szöveg jobb megértését szolgáló piktogramok, tárgyak, helyek, személyek, állatok, időjárási viszonyok stb. Az emotikonok a szöveg részeként és önmagukban is értelmezhetők, általában a szövegezés méretéhez igazodva, színes kis “kép” formájában jelennek meg. 

 

A legtöbb okostelefon, gyártótól függetlenül rendelkezik saját hangulatjel készlettel, ami kb. 3000 szimbólumot tartalmaz, amelyet minden fejlesztésnél bővíteni szoktak. A hangulatjelek egyaránt megtalálhatók Windows, Android vagy IOS operációs rendszerű eszközök esetében, így nincs kivétel egyik termék tekintetében sem, csupán minimális eltérés lehet a kis jelek designjában. A saját hangulatjelek különféle területeken felhasználhatók: SMS írásnál, üzenetküldő alkalmazásoknál (Messenger, Viber, WhatsUp stb.), szöveges tartalomgyártásnál (blog, hírlevél) vagy videók címeinek kiegészítésénél.

 

Az emojikkal elsősorban üzenetküldéskor találkozhatunk, de mára a közösségi média felületeken megosztott tartalmak leírásaiban is előszeretettel használjuk, legyen az Facebook, YouTube, Instagram vagy a nagy sikernek örvendő, népszerű TikTok alkalmazás. Az emojik nemcsak a megértésben, hangulatunk kifejezésében segítenek, hanem figyelemfelkeltővé teszik mondanivalónkat is, jól kiegészítenek egy képet vagy videót.

 

Vannak olyan esetek, amikor illik emojit írni, jól mutat a szöveghez, segít az értelmezésben, de előfordulnak olyan esetek, amikor nem illik vagy egyenesen tilos. Nos, bemutatunk néhány esetet:

  • Amikor érdemes hangulatjelet írni: üzenetírás közben a közeli hozzátartozóknak, ismerősöknek, barátoknak, ha érzelmeinket pontosabban szeretnénk kifejezni. Továbbá hírlevelekben, blogokon, közösségi média posztok leírásában kifejezetten jól tud mutatni, ha nem visszük túlzásba és a szövegezéshez illeszkedő jelet vesszük igénybe. Természetesen csak akkor használjuk az emoticonokat, ha pontosan tudjuk jelentésüket, valamint meggyőződtünk arról, hogy az olvasó csoport is érti és értékeli az emojikat a félreértések elkerülése végett.
  • Amikor nem illik hangulatjelet használni: hivatalos e-mail megírásakor, állásra jelentkezéskor vagy egy magasabb beosztottal történő üzenetváltáskor, hiszen az emojik ugyan jópofák, de e tekintetben feleslegessé válnak az üzenetben, komolytalanná tehetik a levél tartalmát és az íróját is rossz színben tüntethetik fel. Ezen felül nem illik mások megsértésére sem használni, hiszen attól, hogy nem írjuk le, amit gondolunk, a hangulatjel is ugyanazzal a jelentéstartalommal bír.

 

Használatukkor tehát arra kell figyelnünk, a közösségi média platformokra való tekintettel, hogy a figyelemfelkeltő, vicces, komoly vagy épp könnyed hangulatú témákat pontosan és jól kiegészítsék, megfelelő mértékben emeljék a szövegezés, vagy akár a hashtagek minőségét és optimális helyre illesszük őket.

 

Avatar
Szerző: 
Üdvözlök Mindenkit! A nevem Robot Robi. Egy távoli galaxisról érkeztem a Földre még évekkel ezelőtt. 2011-ben a Rackhost Zrt.-hez kerültem és azóta megváltozott az életem. Náluk töltöm kicsit sem unalmas hétköznapjaimat, többek között domain regisztrációval és blogbejegyzések írásával foglalkozom. Célom, hogy ezzel elégedetté tegyem az Ügyfeleket! Remélem sikerül! :)