« Vissza

WordPress kéretlen kommentek

Weboldalkészítés

Előfordulhat, hogy egyszer csak arra leszünk figyelmesek, hogy a blogbejegyzéseink alatt számos idegen nyelvű vagy nem kívánatos hozzászólás jelenik meg. Ezt nevezik komment spammelésnek vagy floodolásnak. Azon kívül hogy rendkívül zavaró tud lenni a sok oda nem illő komment, félrevezetheti látogatóinkat, amivel így nekünk is kárt okozhatnak.

Szerencsére ma már több módszer is van arra, hogy megvédjük cikkeinket a kéretlen hozzászólásoktól, amiből egy párat az alábbiakban ismertetünk.

Tiltsuk le a hozzászólásokat

Ha nem fontos, hogy közvetlenül a bejegyzés alatt legyen hozzászólási lehetőség, akkor ez a legegyszerűbb módja, hogy elkerüljük a nem kívánatos hozzászólásokat. Igaz, hogy ezzel minden hozzászólást letiltunk, de támogathatjuk a közösségi oldalakon való megosztást, így ott már bárki hozzászólhat bejegyzéseinkhez. A teljes tiltást úgy tudjuk elvégezni, hogy a WordPress admin panelen a Beállítások > Beszélgetések > Engedélyezzük az embereknek, hogy hozzászóljanak az új bejegyzésekhez melletti dobozból kivesszük a pipát. Mentsük el a módosítást és már készen is vagyunk.

Moderáljuk a hozzászólásokat

Nem mindenki számára megfelelő megoldás a hozzászólások teljes tiltása, és gyakran hasznos is tud lenni, ha bejegyzésünk alatt aktív élet folyik, ahol segítő megjegyzésekkel tudja egymást támogatni a közösségünk. Ilyen esetben a hozzászólások moderálása jó lehetőség arra, hogy felügyeljük, hogy milyen komment kerülhet ki oldalunkra, így meg tudjuk akadályozni a kéretlen megjegyzéseket. A moderálást a Beállítások > Beszélgetések menüpontban tudjuk beállítani, ahol több lehetőségünk is van. Minden bejegyzést moderálhatunk, de célszerű csak azokat a bejegyzéseket amik új felhasználóktól érkeztek, hiszen ha már jóváhagytuk valakinek a hozzászólásait, akkor remélhetőleg nem fog kéretlen kommentekkel bombázni minket.

Ugyanitt lehetőségünk van kulcsszavak megadására, amelyek ha szerepelnek a hozzászólásban, akkor kerüljenek a moderálandó üzenetek közé vagy rögtön a lomtárba. Ez az opció kifejezetten hasznos, ha adott témákat szeretnénk kiszűrni a kommentek közül.

Használjunk bővítményt

Ha nagyon sok a hozzászólás, akkor már nagy teherré válhat a moderálás. Ilyenkor lehet érdemes kommentkezelő bővítményt keresni. Próbáljunk meg jó értékelésekkel rendelkező, sokak által telepített bővítményeket keresni, bár ez nemcsak a kommentkezelő pluginek esetén igaz, hanem bármilyen témájú plugin esetén.

Kapcsolódó cikkek