« Vissza

WordPress adatbázis optimalizálás

Weboldalkészítés

Egy régebb óta működő WordPress oldal számtalan olyan adatbázis bejegyzést tárol, melyre sok esetben egyáltalán nincs szükség. Ezek lehetnek többek között korábban használt sablonok és bővítmények beállításai, spam hozzászólások, nem használt kategóriák, bejegyzések előzményei.

A felesleges tartalom eltávolítása nem csak helyet szabadít fel az adatbázis tárhelyen, hanem gyorsítja is oldalunk működését, célszerű tehát időnként átnézni az adatbázist és törölni a felesleges táblákat, rekordokat.

A feladat megkönnyítéséhez több bővítmény is elérhető, mi a továbbiakban a WP-Sweep bővítményt mutatjuk be. A WP-Sweep, szemben több hasonló bővítménnyel, nem közvetlen az adatbázisból töröl, hanem a WordPress beépített törlési parancsait használja a tisztításhoz.

Telepítés után az Eszközök menü „Sweep” menüpontjára kattintva elindul az első elemzés, mely során a program átvizsgálja adatbázisunkat és megjeleníti a törölhető tartalmakat. Ez követően választhatjuk a teljes tisztítás (Sweep all) opciót vagy egyes elemek kézi törlését a táblázat segítségével.

WordPress adatbázis optimalizálás

Figyelem!

Ahogy a bővítmény is figyelmeztet, minden ilyen jellegű műveletnél kiemelten fontos biztonsági mentést készíteni az adatbázisról (pl. PhpMyAdmin export). Teljes tisztításnál a vázlat bejegyzések is törlődnek, így figyelmesen járjunk el, ha vannak félkész, nem közzétett bejegyzéseink vagy oldalaink.

Kapcsolódó cikkek