« Vissza

Képek optimalizálása WordPressben

Weboldalkészítés

Egy weboldal esetén keresőoptimalizálási és felhasználói élmény szempontjából is döntő a betöltési idő. Egy átlagos weboldal méretének kb. a fele a kép, ezért ezek optimalizálása kiemelkedően fontos a betöltési sebesség alacsonyan tartásához. A tömörítésen alapuló optimalizálás során a képek mérete a felére is csökkenthető anélkül, hogy a minőség szemmel láthatóan romlana. A továbbiakban a számos erre a célra készült WordPress bővítmény közül két eltérő felfogásút mutatunk be.

reSmush.it

A reSmush.it bővítmény az ugyanilyen nevű webszolgáltatást használva tömöríti képeinket egy úgynevezett API-n keresztül kommunikálva a távoli szerverekkel. Telepítés után a Médiatárban elhelyezett reSmush.it menüpontban tudjuk kiválasztani a tömörítés mértékét és indíthatjuk el az összes képre a folyamatot, ugyanitt állíthatjuk be az új feltöltésekre vonatkozó automatikus optimalizálást is. Az egyes képek részleteinél lehetőségünk van egyesével is tömöríteni, de csak 5 MB alatti fájlokat kezel a bővítmény.

EWWW Image Optimizer

Szemben az előző pluginnal az EWWW Image Optimizer a tömörítést helyben, a tárhelyünkön végzi, ennek köszönhetően a folyamat gyorsabb és több beállítási lehetőségünk is van. Tesztjeinkben azonban méretcsökkenés jócskán elmaradt a reSmush.it-tal elért eredményektől. Ehhez is elérhető API-n keresztüli optimalizálás, mely jobb eredményeket ígér, itt azonban ez már fizetős szolgáltatás.

Teszteredmények és konklúzió

A teszteket a bővítmények alapbeállításait használva 2 jpg és 2 png képen végeztük, a reSmushit átlagosan 45%-ot csökkentett, szemben az EWWW image optimizer 6%-os értékével. Mivel az egyes képeknél nem tapasztaltunk jelentős eltérést, ezért csak a 4 kép átlagos eredményeit mutatjuk be táblázatban

átlagos eredeti méret (KB)tömörített méret (KB)csökkenés
reSmush.it 456,4251,944,8%
EWWW Image Optimizer456,4435,14,7%

Átlagos felhasználásra tehát mindenképpen a reSmush.it bővítményt ajánljuk. Képeink méretét egyszerűen és jelentősen tudjuk csökkenteni és a legtöbb esetben a kínált beállítási lehetőségek bőven elegendőek.

Kapcsolódó cikkek