« Vissza

Hogyan kezelje a WordPress-t parancssorból?

Weboldalkészítés

Ebben a cikkünkben megtudhatja, hogy hogyan használja a WP-CLI-t (WordPress parancssor kezelőfelület) a WordPress oldalak kezeléséhez, valamint hogyan használja cron job-okhoz, automatikus feladatokhoz.

A WP-CLI-ről

Sűrűn előfordul, hogy egyszerűbb és gyorsabb sok feladat végrehajtása parancssorból. A WP-CLI eszközt használhatja WordPress biztonsági mentés létrehozására, visszaállítások végrehajtásához, plugin-ek telepítéséhez és egyéb máshoz is. A WP_CLI más funkcionalitást biztosít a Drush parancssorhoz képest, ami egy eszköz Drupal-hoz. Mivel a WP-CLI egy parancssor eszköz, így segítség lehet, ha már jártas a linux parancssor környezetében.

A WP-CLI használata parancssorból

Miután telepítette a WP-CLI-t, készen áll, hogy WordPress oldalakat kezeljen vele. A WP-CLI rengeteg paranccsal rendelkezik, viszont ez a cikk csak egy bevezetés ennek képességeiről. Azonban a WP-CLI online segítséget bármikor megtekintheti a „wp help” parancs begépelésével. Egy kifejezett paranccsal kapcsolatos segítségért adja azt hozzá, hogy help a parancshoz. Például: a wp plugin-ekkel kapcsolatos online segítség eléréséhez a következőt gépelje be: wp help plugin. Az összes következő parancsot a WordPress telepítésének könyvtárából kell futtatnia. Ezen parancsok nagy része nem fog megfelelően működni, ha egy olyan könyvtárban futtatja, ahol nincs telepítve a WordPress.

WordPress plugin-ek konfigurálása

A WP-CLI megkönnyíti a plugin-ekkel való munkát. Például az oldalán megtalálható összes plugin kilistázásához üsse be a következő parancsot:
wp plugin list

Az összes egy adott kifejezés alapján csoportosítható plugin kereséséhez használhatja a keresés lehetőséget. Például az összes keresőmotor optimalizációval kapcsolatos plugin kereséséhez, üsse be a következő parancsot:
wp plugin search seo

Hasonlóan a plugin-ek telepítése és aktiválása is sokkal gyorsabb a webes admin kezelőfelület használatánál. Ehhez a következő parancsot alkalmazza, a name-et helyettesítse a telepíteni kívánt plugin nevével:
wp plugin install name –activate

A plugin-ek egyszerre történő frissítéséhez alkalmazza a következő parancsot:
wp plugin update

E parancs futtatása egy cron job-ban biztosítja, hogy minden plugin-je automatikusan napra készen van tartva.

WordPress frissítése

A WordPress frissítése egyszerű a WP-CLI használatával. Ehhez gépelje be a következő parancsot:
wp core update

Bármikor, amikor frissíti a WordPress-t, adatbázisával is ajánlott ezt megtenni. Ezt a következő parancs begépelésével lehetséges:
wp core update-db

Az oldalán futó WordPress verziójának megállapításához gépelje be a következő parancsot:
wp core version

Biztonsági mentés és annak visszaállítása WordPress adatbázison

Jó ötlet lehet időről időre biztonsági mentést készíteni a WordPress adatbázisáról. A WP-CLI mentés funkciójának cron job-bal történő egyesítése során ütemezett, automatikus mentések beállítása lehetséges.

A WP-CLI vel történő biztonsági mentéshez, használja a következő parancsot:
wp db export

Mikor ez a parancs lefut, egy .sql fájlja lesz, amit biztonságosan eltárolhat. Ha egy adatbázist is importálnia kell WordPress-re, üsse be a következő parancsot és a filename-et helyettesítse az adatbázis visszaállítás fájl nevével:
wp db import filename.sql

Legyen óvatos! Ez a parancs teljesen felülírja a meglévő WordPress adatbázist a visszaállító fájlban található adatbázissal.

WordPress adatbázis optimalizálása és javítása

Azon felül, hogy biztonsági mentést készíthet és azzal visszaállíthatja WordPress adatbázisát, optimalizálhatja és javíthatja azokat. Periodikusan optimalizált adatbázissal bebiztosíthatja a WordPress oldal helyes működését. Ehhez alkalmazza következő parancsot:
wp db optimize

Továbbá, ha mysql hibákat észlel, mikor a WordPress fut a WP-CLI használatával megpróbálhatja az adatbázis táblák javítását. Ehhez alkalmazza a következő parancsot:
wp db repair

Ez a parancs csak a MyISAM tárolómotort alkalmazó adatbázis tábláknál használható. Ez a parancs nem használható InnoDB tábláknál.

WordPress tartalom mentése és visszaállítása

Azon felül, hogy adatbázisok mentését és visszaállítását vezényelheti le a wp db paranccsal, oldal tartalommal is megteheti ezt. WP-CLI exportálja az oldal tartalmát posztokkal, képekkel, kommentekkel és kategóriákkal együtt egy WXR (WordPress kiterjesztett RSS) fájl formájában.

Az oldal tartalmának visszaállításához üsse be a következő parancsot:
wp export

Mikor ez a parancs lefut, lesz egy .xml fájlja, amit egy biztonságos helyen eltárolhat. Ha ezen a ponton egy WXR fájlt is importálnia kell a WordPressbe, üsse be a következő parancsot. (A filename-et helyettesítse a visszaállító fájl nevével)
wp import filename.xml –authors=create

A WXR fájlok importálásához rendelkeznie kell a telepített és aktivált WordPress importer pluginnel.

WP-CLI használata cron job-ban

A WP-CLI funkcionalitásának cron job-bal történő kombinálásával könnyedén és automatikusan végrehajthat adminisztratív feladatokat, ami WordPress admin kezelőfelületen keresztül időigényes és repetitív lenne.

A cron nem alkalmaz .bashrc fájlban található beállításokat, azonban a WP-CLI telepítésében definiált wp álnév sem alkalmazható cron job-okhoz. Ehelyett meg kell határoznia a pontos útvonalat a végrehajtandó php és wp-cli.phar fájlokhoz. Továbbá meg kell változtatnia a munka könyvtárat a WordPress telepítésének helyére.

Például a következő cron sor demonstrálja, hogyan mentse WordPress oldala tartalmat minden éjszaka 2 óra 15 perckor, a WP-CLI használatával:

15 2 * * * cd /home/username/public_html; /usr/local/bin/php /home/username/wp-cli.phar export >/dev/null 2>&1

Ha a Phar kiterjesztés nincs betöltve alapértelmezetten, használja a következő parancsot:

15 2 * * * cd /home/username/public_html; /usr/local/bin/php -d extension=phar.so /home/username/wp-cli.phar export >/dev/null 2>&1

Hasonlóan, a következő cron sor azt mutatja be, hogy hogyan ellenőrizze és telepítse automatikusan a WordPress frissítéseket minden éjszaka 3óra 15 perckor:

15 3 * * * cd /home/username/public_html; /usr/local/bin/php /home/username/wp-cli.phar core update >/dev/null 2>&1

Kapcsolódó cikkek