« Vissza

Hogyan alkalmazza a Google Analytics-t WordPress-el?

Weboldalkészítés

A Google Analytics részletes statisztikákat biztosít az oldalán zajló forgalomról. Ennek WordPress-hez történő alkalmazásához (és minden más típusú oldal esetén is) először egy Google Analytics fiókot kell létrehoznia, ezzel beszerezve egy egyedülálló megfigyelő azonosítót.

Miután létrehozta a fiókot és beszerezte az oldalához tartozó azonosítót, beállíthatja ezt a WordPress-hez, amelynek két módja van:

1: Plugin használatával

Számtalan, a Google Analytics WordPress-hez történő konfigurálására alkalmas plugin áll rendelkezésére, amik lényegét tekintve, ugyan úgy funkcionálnak. Minden, amit Önnek meg kell tennie az az, hogy megadja az azonosítóját, majd a többiről a plugin gondoskodik.

2: Téma szerkesztése

A pluginek használata kényelmes, de a nagyobb folyamat végrehajtásuk miatt befolyásolják az oldal teljesítményét. Ha nem preferálja a pluginek használatát, a WordPress témája közvetlen konfigurálásával is engedélyezheti a Google Analytics-et oldalához. A téma közvetlen konfigurálásának egyetlen hátránya, hogy mikor frissítésen esik át a téma, a Google Analytics módosításai felülíródnak. Ennek elkerülése érdekében a „gyerek témát” érdemes szerkeszteni az alap „szülő téma” helyett.

A Google Analytics-ben témaváltoztatással történő engedélyezéséhez kövesse az utasításokat:

  • Jelentkezzen be Google Analytics fiókjába, kattintson az Adminra, azon belül a Megfigyelési Infóra, majd a Megfigyelő kódra! Másolja a teljes szöveget a megfigyelési kód mezőbe, a <script> elő és </script> utótag használatával!
  • Jelentkezzen be WordPress admin fiókjába!
  • A Kezelőfelület alatt kattintson a Megjelenésre, majd a Szerkesztőre! A Témák szerkesztése oldal fog megjelenni.
  • A Sablonok alatt, kattintson a Fejlécre (header.php)!
  • Keresse meg a </head> címkét! A </head> címke fölé illessze be, az 1. lépésben, a Google Analytics-ből kimásolt megfigyelő azonosítót! Bizonyosodjon meg arról, hogy ez tartalmazza a <script> és a </script> címkéket!
  • Kattintson a Fájl frissítésére! A Google Analytics mostantól engedélyezve van WordPress oldalán.

Akár 24 órát is igénybe vehet mire a Google Analytics a „Megfigyelés nincs telepítve” státuszról „Adatok fogadása” státuszra vált.

Kapcsolódó cikkek