« Vissza

Ékezetes domainek

AlapokDomain

Bár már 2004 óta regisztrálhatóak .hu végződéssel ékezetes domainek, talán még manapság sem került teljesen a köztudatba, hogy létezik ilyen lehetőség. Az ékezetes és az ékezet nélküli domain nevek egymástól függetlenek, elképzelhető, hogy a pelda.hu és a példa.hu domain teljesen más tartalomhoz vezet.

Mire jó az ékezetes domain?

Az ékezetes domain pontosan ugyanarra jó, mint az ékezet nélküli domain: elvezeti a látogatókat a weboldalunkra. Bár sokan nem ismerik az ékezetes domain neveket, a keresők és böngészők attól függetlenül ugyanúgy kezelik őket. Gyakran azért foglalják le az ékezetes domaint, hogy a konkurencia ne használhassa azt fel, vagy hogy azok is elérjék az oldalt, akik a böngésző címsorába ékezetes formában írják be az oldalunkat.

Akkor nem érdemes ékezetes domaint választanunk, ha közönségünk nem Magyarországról fogja felkeresni az oldalunkat, bár az IDN segítségével bárhonnan elérhető a domainünk. Továbbá induló vállalkozásunkhoz elsősorban az ékezet nélküli verziót érdemes lefoglalni, hogy ez mindenképpen a miénk legyen.

Mi az az IDN?

Az IDN az Internationalized Domain Name rövidítése, amelynek magyar megfelelője a nemzetköziesített domain név. Ez az ékezetes, vagy speciális karaktereket tartalmazó domain nevek gépi kódját jelöli, amely a példa.hu esetén a következőképpen néz ki:

xn--plda-bpa.hu

A fentebbi kódot nem kell nekünk megjegyezni, a böngészők és a különböző alkalmazások általában automatikusan felismerik az ékezetes karaktereket. Ez a forma arra szolgál, hogy a különböző karakterkészleteket használó programok és alkalmazások egyértelműen azonosíthassák, hogy melyik domainről van szó.

Szeretne domaint regisztrálni?

A Rackhostnál mindezt gyorsan és egyszerűen megteheti.

Megnézem

Kapcsolódó cikkek