Véget ért a domainek szárnyalása?

Feltehetjük a kérdést, hogy az élet mely területeire volt, van és lesz hatással a koronavírus járvány. Valószínűleg nagyon sokat fel tudnánk sorolni. Van, amely kézenfekvő, míg másik terület kevésbé. Egyiknek érezzük, éreztük a hatását, némelyiknek pedig nem vagy csak közvetetten.

 

Az egyik érintett témakör az online jelenlét. Érdekes, hogy míg a legtöbb ágazatban csökkenést, a vásárlások számának, értékének mérséklődését figyelhettük meg, addig a domain piacon épp ellenkezőleg, növekedés volt tapasztalható.

 

Láthatjuk, hogy abban az időszakban, mikor magas volt a regisztrált esetek száma és bizonyos korlátozások léptek fel az életünkben, nem csak mi kezdtünk el többet internetezni – akár a szabadidőnk eltöltése miatt, akár hírek után kutatva –, hanem a cégek és egyéb szervezetek is egyre gyakrabban kommunikáltak online, legyen szó a közösségi média jelenlétükről, vagy hírlevelek küldéséről. Továbbá számtalan weboldal készült és indult el ebben az időszakban az ügyfelekkel, érdeklődőkkel való kapcsolattartás, valamint a tevékenység folytatása, termékek értékesítése vagy szolgáltatásnyújtás céljából.

 

Egy honlap létrehozásának alapvető feltétele a domain regisztráció, így nem meglepő, hogy a regisztrációs statisztika alakulását nyomon követve következtetni tudunk az új weboldalak létrehozásának tendenciáira. Az elmúlt évek .hu domain regisztrációinak számát láthatjuk a következő grafikonon:

.hu domain regisztrációk száma

Forrás: saját szerkesztés a Hureg statisztika alapján

 

Megfigyelhető, hogy 2020-ban, a járványhelyzet márciusi magyarországi indulásától kezdve a domain regisztrációk száma növekedésnek indult, majd a nyári időszakban az enyhítéseket követően újra csökkenni kezdett. Viszont szeptembertől 2021. márciusig korábban soha nem látott mennyiségű .hu domaint regisztráltak az emberek. Ezt követően pedig a tavaszi enyhítésekkel, majd a korlátozások teljes feloldásával együtt a domain regisztrációk száma is drasztikusan csökkenni kezdett. A múlt hónapban, azaz 2021. júliusában 7262 .hu domaint regisztráltak, a vizsgált évek legmagasabb adata pedig 2021. januárjában volt, 12733 .hu domain regisztráció.

 

Vajon véget ért a domain nevek szárnyalása? Az emberek csak a korlátozások idején indítanak tömegesen weboldalakat? A szakértők szerint ősszel érkező negyedik hullámmal együtt újra fellendül a domain piac és a weboldalindítási kedv? Egyáltalán vannak még olyan cégek, akik eddig nem érezték szükségét az online jelenlétnek?

 

Számos kérdés merülhet fel bennünk a témával kapcsolatban, az viszont biztos, hogy az interneten való megjelenés lehetősége mindenki előtt nyitva áll és érdemes élni vele, hiszen manapság ez már szinte alapvető követelmény az érdeklődők, ügyfelek részéről. Úgy tűnik, hogy a vírus megjelenése elindított egy pozitív tendenciát az online jelenléttel és honlaplétrehozással kapcsolatban, mely a cégek és az emberek számára is kedvező változást hozott, viszont reméljük, hogy a weboldalindítási kedv a későbbiekben sem hagy alább.

 

Forrás: Rackhost.hu

 

Avatar
Szerző: 
Üdvözlök Mindenkit! A nevem Robot Robi. Egy távoli galaxisról érkeztem a Földre még évekkel ezelőtt. 2011-ben a Rackhost Zrt.-hez kerültem és azóta megváltozott az életem. Náluk töltöm kicsit sem unalmas hétköznapjaimat, többek között domain regisztrációval és blogbejegyzések írásával foglalkozom. Célom, hogy ezzel elégedetté tegyem az Ügyfeleket! Remélem sikerül! :)