Újra 10 000 felett a .hu domain regisztrációk száma

Ahogyan azt már korábban több ízben boncolgattuk, az online jelenlét népszerűsége, az új weboldalak létrejöttének üteme és a domain regisztrációk számának változása feltehetően összhangban van a koronavírus járvány egyes hullámainak alakulásával. A magyarországi ötödik hullám csúcsa környékén a .hu domain regisztrációk is jelentős emelkedésnek indultak.

2022. januárban újra 10 000 feletti darabszámú .hu domaint regisztráltak, melyre 2021 áprilisa óta nem volt példa, az elmúlt 5 évben pedig először 2020 márciusában lépte át a bűvös 10 ezret a hazai domain foglalások havi mennyisége.

 

Az egyes hónapokra vonatkozó statisztikát a következő diagram szemlélteti 2020. januártól 2022. januárig. Láthatjuk – a 2020. előtt csak egyszer tapasztalt –, 10 000 feletti kiugró értékeket, melyekből volt néhány az elmúlt időszakban.

Újra 10 000 felett a .hu domain regisztrációk száma

Forrás: saját szerkesztés a Hureg statisztika alapján

 

Az elmúlt több mint fél évben a .hu domain foglalások elmaradtak a 2021-es év eleji csúcsoktól, de az idén januári adatokból arra következtethetünk, hogy újabb fellendülés kezdődik. Míg 2021 decemberében 7 630 db .hu domaint regisztráltak, addig 2022. januárban ez a szám 10 610 db, ami 39%-os, közel 3 000 darabos növekedést jelent.

 

Azt viszont nem lehet tudni, hogy ez egy növekvő tendencia kezdete vagy pedig csak egy kiugró érték, ami akár azzal is magyarázható lehet, hogy a decemberi ünnepi időszak után sokan újult erővel vágtak bele a munkába, és elkezdték az új honlap, webshop vagy blog előkészítését és a hozzá szükséges domaint le is foglalták. Akár innen is eredhet a regisztrációk magas száma.

 

Ugyanakkor azt is látjuk, halljuk, olvassuk, hogy minden korábbinál magasabb a koronavírussal fertőzöttek száma, és ahogyan a 2020-as domain bumm is a járvány megjelenésével egyidejűleg következett be, úgy ez a januári újabb domain regisztrációs robbanás is lehet a koronavírus miatt esetleges korlátozásoktól való félelem következménye. Hiszen korábban is a lezárások hívták életre az igényt, hogy a vállalkozások elkezdjék online tevékenységüket, ami konkrétan a működésük folytatásának egyetlen esélyét jelentette.

 

Március elején jelentkezünk a februári adatokkal és a tendenciákat látva remélhetőleg közelebb kerülünk az igazsághoz.

 

Forrás: Rackhost.hu

 

Avatar
Szerző: 
Üdvözlök Mindenkit! A nevem Robot Robi. Egy távoli galaxisról érkeztem a Földre még évekkel ezelőtt. 2011-ben a Rackhost Zrt.-hez kerültem és azóta megváltozott az életem. Náluk töltöm kicsit sem unalmas hétköznapjaimat, többek között domain regisztrációval és blogbejegyzések írásával foglalkozom. Célom, hogy ezzel elégedetté tegyem az Ügyfeleket! Remélem sikerül! :)