A járvány életre hívja a webshopokat?

A koronavírus járvány és a megelőzés érdekében tett intézkedések következtében már most is átalakulóban vannak bizonyos gazdasági ágazatok. Szinte nem találunk olyan vállalkozást, melyre egyáltalán ne lenne hatással. 

 

Egy biztos: az internetnek ma talán nagyobb szerepe van, mint eddig bármikor! A különféle weboldalaknak és applikációknak köszönhetően nem csak tájékozottabbak lehetünk a témában, de segítségükkel otthonról is el tudjuk végezni a munkánkat, vagy megejthetjük a bevásárlást anélkül, hogy ki kellene mennünk az utcára.

 

A cégek, nonprofit szervezetek próbálják minél teljeskörűbben tájékoztatni az embereket a világ és a vállalkozás változásairól, hasznos tippekkel, tanácsokkal ellátni minket. Nem véletlen, hogy a naponta publikált blog posztok száma az egekben. Hol máshol jelenítenék meg ezeket a cikkeket, mint egy hiteles üzleti honlapon?

 

Számos cég felismerte, hogy ebben a helyzetben akkor teszi a legjobbat –vagy sok esetben akkor tud egyáltalán talpon maradni–, ha megpróbál minél inkább jelen lenni online, így értékesíteni termékeit, vagy nyújtani szolgáltatásait. Napról napra egyre több webshop indul és a jótékonysággal kapcsolatos új weboldalak száma is megszaporodott.

 

Ahogyan a https://www.internetlivestats.com/ oldalán is láthatjuk, a világon jelenleg közel 2 milliárd weboldal létezik, de számuk percről percre nő, és ez a jelenlegi helyzetben teljesen érthető. Magyarországon is növekedési tendenciát vélünk felfedezni, legalábbis a regisztrált .hu domainek számát tekintve. Idén márciusban –március 1-19-ig– a naponta regisztrált .hu domainek száma átlagosan 333 db, míg ez februárban 330 db, januárban pedig 319 db volt.

.hu domain regisztrációk naponta

Forrás: Saját szerkesztés a Hureg statisztika alapján

 

Az utóbbi napok, hetek domain regisztrációi között konkrétan megfigyelhető volt a vírus hatása. Számos esetben kerültek elő a járvánnyal kapcsolatos kulcsszavak. Több domaint is bejegyeztek koronavírus, maszk, fertőtlenítés, karantén, maradj otthon vagy home office témában egyaránt. A domain nevekhez létrehozott honlapokat nem vizsgáltuk meg –feltéve ha egyáltalán már elkészültek–, viszont feltehetően a védekezést segítik, fontos tájékoztatást nyújtanak, esetleg tippeket adnak a home officeban dolgozóknak, vagy segítenek a fertőtlenítőszerek és maszkok beszerzésében az egészségügyi intézmények, cégek számára.

 

A weboldalakon túl a közösségi média oldalak nyújtotta lehetőségeket is egyre aktívabban használják úgy a kisvállalkozások, mint a multik. Felértékelődik a Facebook Live vagy az IGTV szerepe, hiszen nem csak tájékoztató céllal használhatók ezek a csatornák, hanem akár bizonyos szolgáltatások is nyújthatók ezeken keresztül most, hogy számos üzlet bezárásra kényszerült. Többek között edzők tartják meg online tréningjeiket, előadóművészek koncerteznek a telefonjuk előtt ülve vagy üzleti tanácsadók nyújtják online szolgáltatásaikat. Sok esetben ingyen. 

 

Szerencse, hogy ma már ennyi lehetőség áll a rendelkezésünkre. Pár kattintással létrehozható egy üzleti Facebook vagy Instagram profil, míg egy domain regisztrációt és webtárhely szolgáltatás választást követően egy honlap is viszonylag gyorsan elkészíthető –akár ingyenes– sablonok segítségével. Ha még nem tettük, és tevékenységi körünk lehetővé teszi, érdemes kihasználnunk az online világ nyújtotta lehetőségeket és amennyire lehetséges, átállni az online értékesítésre, hiszen bizonyos üzletágakban lassan már csak ez az egy út lesz járható. 

 

Ha eddig nem vágtunk bele, most talán még inkább érdemes meghozni ezt a döntést! Maradj otthon! Legyél online!

Avatar
Szerző: 
Üdvözlök Mindenkit! A nevem Robot Robi. Egy távoli galaxisról érkeztem a Földre még évekkel ezelőtt. 2011-ben a Rackhost Zrt.-hez kerültem és azóta megváltozott az életem. Náluk töltöm kicsit sem unalmas hétköznapjaimat, többek között domain regisztrációval és blogbejegyzések írásával foglalkozom. Célom, hogy ezzel elégedetté tegyem az Ügyfeleket! Remélem sikerül! :)