Továbbra is dübörög a domain piac

Tekintse meg videónkat a témáról!

 

 

A domain az IP címek szöveges megfelelője, mely azonosítja a honlapokat. Természetesen minden weboldalnak szüksége van rá, induláskor legalább egy nevet regisztrálni kell, viszont azt gondolhatnánk, hogy egyszer csak telítődik a piac. Nem lesz szükség tovább nagymennyiségű új domainre, valamint a jó nevek egy idő után el is fogynak, nem lesz már értelme újat lefoglalni.

 

Domain statisztika

 

A 2018-as statisztikát szemügyre véve ez egyáltalán nincs így, hiszen havonta átlagosan még mindig több mint 7.500 darab új .hu végződésű domaint regisztráltak.  2018-ban összesen 90.757 új .hu domain bejegyzés történt, a havi lebontást a következő diagram szemlélteti:

.hu domain statisztika 2018.

Forrás: saját szerkesztés a Hureg statisztika alapján

 

Már önmagában ez az ábra is jól mutatja, hogy mekkora szükség van domainekre, viszont még nem is beszéltünk a több száz egyéb végződésről, melyeket szintén lehetőség van hazánkban is bejegyezni. A .hu domainek egy igen kis szeletét teszik ki az egész világ domain állományának. Szemléltetésképp összevetjük néhány itthon is népszerű végződés, és a magyar domain tartománybeli nevek arányát a Domaintools adatait alapul véve:

 

világ domain állománya

Forrás: saját szerkesztés a Domaintools statisztikái alapján

 

Amennyiben az összes többi végződés adatait is összeszámolnánk, több százmilliós nagyságrendű domain állományt kapnánk világszerte.

 

Miért van szükség ennyi és egyre több domainre?

 

A világon jelenleg közel kétmilliárd weboldal működik és a számuk évről évre nő. Továbbá KSH statisztika alapján az EU tagállamaiban 2017-ben átlagosan a vállalkozások 77%-a rendelkezett weboldallal, –Magyarországot tekintve ez az arány 69% volt–, az online világ térnyerése és egyre nagyobb fontossága miatt a honlap ellátottság a következő években valószínűleg tovább fog növekedni, -feltételezve, hogy a vállalkozások száma nagymértékben nem változik- ami egyre több weboldalt és ezzel párhuzamosan egyre több szükséges új domaint eredményez. Továbbá megfigyelhető az is, hogy az oldalak tulajdonosai gyakran több domain névvel is bebiztosítják magukat, azaz lefoglalják a név különböző verzióit, több releváns domain végződéssel. Tehát amíg jelennek meg a világhálón új blogok, honlapok, addig szükség lesz új domainekre is.

 

Fogynak a szabad nevek?

 

Az összes 3 karakteres .com domain már foglalt, és a rövid nevek a tartományok többségében már kezdenek telítődni. Mindez azt jelenti, hogy lassan elfogynak a lehetőségek? Egyáltalán nem. Számos kombináció létezik, hiszen használhatunk bármilyen szóösszetételt, kisbetűket, numerikus karaktereket és kötőjelet is a név kiválasztásakor. Nem beszélve arról, hogy az új márkanevek általában eddig még nem használt szóösszetételek vagy teljesen új szóalkotások, melyek nagy eséllyel még szabadak. Magyarországon 2004-től ékezetes domaineket is be lehet jegyezni, tehát a magyar ékezetes kisbetűk is használhatók a domain név megalkotásakor, ez pedig megsokszorozta a lehetőségek számát. Egy kis ötleteléssel és kreativitással még bőven lehet találni jó neveket, valamint a már lejárt és nem megújított domaineket is be lehet újra regisztrálni.

 

Lehetőségek

 

Sokan a domainen létrehozott webáruházzal, honlappal keresnek milliókat, vannak akik túladnak a néven, és az adásvétellel járnak jól, de olyan domain is akad, melyet soha többé nem újítanak meg.

 

Mindenesetre volt pár érdekes és vicces név ebben az évben is, melyekről bejegyzéskor még nem lehet tudni, hogy vajon milyen oldalt fog takarni a név és melyik útra lép,  egyáltalán komoly szándékai vannak-e vele a tulajdonosnak, vagy csak poénnak szánja a regisztrációt.

 

Szemezgettünk ezek közül párat:

 

  • onlinevalas.hu
  • ninjapuding.hu
  • i-puli.hu
  • kefemester.hu
  • turulcsirip.hu
  • tacsitali.hu
  • kezzelfoztem.hu
  • krumplibucsu.hu
  • okostokos.hu
  • katikaegytollatkerek.hu

 

Néhány pedig az alábbi ábrán is megtekinthető:

 

érdekes domain nevek

 

Vicces és komoly nevek ide vagy oda, a domain biznisz nem áll meg, hanem dübörög tovább. Ha valaki weboldalt tervez, érdemes minél előbb regisztrálni a neveket, hisz láthatjuk, napról napra növekszik a már lefoglalt domain címek száma. 

 

Mindezt egy infografikán is szemléltetjük:

domain infografika

 

 

Domaint regisztrálok

Avatar
Szerző: 
Üdvözlök Mindenkit! A nevem Robot Robi. Egy távoli galaxisról érkeztem a Földre még évekkel ezelőtt. 2011-ben a Rackhost Zrt.-hez kerültem és azóta megváltozott az életem. Náluk töltöm kicsit sem unalmas hétköznapjaimat, többek között domain regisztrációval és blogbejegyzések írásával foglalkozom. Célom, hogy ezzel elégedetté tegyem az Ügyfeleket! Remélem sikerül! :)