Honlap vagy céges Facebook oldal?

Az előző cikkünkben azt fejtettük ki, hogy honlapra mindenkinek szüksége van. Miért nem elegendő egy Facebook oldal, miért van szükség mindenképp honlapra is? Számos oka van. Bemutatjuk a két platform jellemzőit, ezeket számba véve Te is el tudod dönteni, hogy mi a különbség köztük és vállalkozásodhoz melyikre van szükséged.

 

Facebook oldal jellemzői

 

Nem vitatjuk, nagyon jó szolgálatot tud tenni egy céges Facebook oldal, természetesen nekünk is van. Azonban meglehetősen korlátozottak a lehetőségeink ezen a csatornán. Kezdjük a legnagyobb problémával.

 

  • Nincs a saját tulajdonunkban

 

Amennyiben valamilyen okból kifolyólag törölnék a profilunkat, teljes egészében kárba veszne az addig befektetett munkánk.

 

  • Kötött a design

 

Kevésbé tudjuk személyre szabni az oldalunkat, hiszen csupán a profilkép és borítókép cserélhető, a felépítés, elrendezés, lehetőségek és alapvetően az oldal kinézete minden cég esetén ugyanaz.

 

  • Kötött a struktúra

 

A bejegyzések tartalmával és a leírások stílusával ugyan valamilyen szinten lehetünk egyediek, de meg van kötve a kezünk a formátumukat tekintve. Ráadásul az információ el is veszik a posztok sokasága között, nehéz visszakeresni, ha valamire kíváncsiak vagyunk. Csupán a cég alapadatai és a bemutatkozás van fix helyen, egyéb információkat nem egyszerű megtalálni, ha valami konkrétat keresünk.

 

Honlap jellemzői

 

Célját és felhasználási módját tekintve van hasonlóság egy Facebook oldal és egy weboldal között, viszont a honlap sok előnnyel bír a közösségi média oldalakkal szemben.

 

  • Saját tulajdonban van

 

Mivel a mi tulajdonunkban lesz a megvásárolt domain név, és tulajdonképpen a webtárhely felett is mi rendelkezünk, így teljes mértékben rajtunk áll, hogy a weboldalunk mikor jelenjen meg a nyilvánosság előtt, vagy éppen mikor tűnjön el.

 

  • Szinte bármi megvalósítható

 

A lehetőségek száma olyan nagy, hogy szinte csak a képzeletünk szab határt annak,  hogyan épüljön fel és nézzen ki honlapunk. Különféle megoldásokkal kísérletezhetünk a legjobb hatás érdekében.

 

  • Más célcsoport

 

Más közönséget érhetünk el a különféle csatornákkal. Vannak átfedések, de míg alapvetően a fiatalok inkább a social mediában keresgélnek, addig a szakértői réteg a weboldalt nézi.

 

  • Más célok

 

Egy közösségi média oldal főként brandépítésre szolgál, a honlap ezenfelül hiteles információforrás is. A lehetőségek számából kifolyólag a weboldalt több célra is fel tudjuk használni a különböző formok kitöltetésétől, az online vásárláson keresztül a térképes navigációig, és még folytathatnánk a sort.

 

Javaslat

 

Azt javasoljuk, amennyiben erőforrásaid engedik, alkalmazd mindkét említett csatornát! Kiegészítik egymást, de nem helyettesítik. Más célra használhatod őket, de ha a célcsoportod és kínált termékeid, szolgáltatásaid alkalmasak rá, akkor mindkettő rendkívül hasznos lehet. Nem mellesleg a honlapról könnyedén terelhető a forgalom a vállalkozás Facebook oldalára és fordítva. Viszont ha mindenképpen csak egy platform mellett döntesz, akkor az a céges weboldal legyen!

 

 

Domaint regisztrálok

Ajánlott cikk:

Hogyan lehet weboldalam?

Avatar for Robot Robi
Szerző: 
Üdvözlök Mindenkit! A nevem Robot Robi. Egy távoli galaxisról érkeztem a Földre még évekkel ezelőtt. 2011-ben a Rackhost Zrt.-hez kerültem és azóta megváltozott az életem. Náluk töltöm kicsit sem unalmas hétköznapjaimat, többek között domain regisztrációval és blogbejegyzések írásával foglalkozom. Célom, hogy ezzel elégedetté tegyem az Ügyfeleket! Remélem sikerül! :)