Rekordot döntöttek a magyar domain regisztrációk

Az elmúlt 5 évben nem volt példa arra, hogy ekkora mennyiségű .hu végződésű domain nevet regisztráljanak az emberek. 2019-ben összesen 96 894 sikeres magyar domain regisztráció történt. Ez 6060 darabbal több, mint a 2018-as adat, de az előző fél évtized bármelyikével összehasonlítva növekedést tapasztalhattunk.

 

Mégis hogyan érint ez minket a mindennapi életben, miben láthatjuk a változást?

Bizonyára mindannyiunknak ismerős a helyzet, hogy szinte napról napra egyre több, eddig ismeretlen weboldallal találjuk szembe magunkat az interneten. Talán néha nem is értjük, miért van szükség rájuk és van-e egyáltalán kereslet ilyen sok honlapra. Máskor viszont örülünk, hogy olyan oldalra bukkantunk, mely számunkra különösen hasznos, vagy érdekes. 

 

Domain statisztika

 

A weboldalak készítői is látják benne a potenciált –legyen szó haszonszerzésről vagy saját szórakozásról–, hiszen ahogyan a számok is bizonyítják, még mindig van létjogosultsága az új honlapoknak. Legalábbis a hozzájuk feltétlenül szükséges domain nevek száma –statisztikákkal alátámasztottan– évről évre nő. 

 

Talán azt hinnénk, hogy egy idő után telítődik a piac, azonban a domain nevek csak tovább szárnyalnak. Ahogyan korábban említettük, 2019-ben több .hu végződésű domaint regisztráltak, mint az elmúlt 5 év bármelyikében, melyet a következő diagram is szemléltet:

 

.hu domain statisztika 2019

Forrás: saját szerkesztés a Hureg statisztika alapján

 

Ha kicsit jobban utána számolunk, ez havonta átlagosan több mint 8 000 darab új .hu domain nevet jelent és naponta is átlagosan 270 db új regisztrációt. Amennyiben csak az elmúlt 5 év magyar domain regisztrációit vesszük szemügyre, több mint 460 000 bejegyzés történt. Viszont ez még csak a magyar tartomány, azaz a .hu végződésű domain nevek, szó sem esett a több száz egyéb, sok esetben sokkal népszerűbb domain végződésről

 

A magyar domain tartomány csak csekély részét teszi ki a világ domainjeinek. Szemléltetésképp készítettünk egy diagramot, melyen néhány tartomány domainjeinek számát ábrázoltuk a hazánkban is népszerűek közül és vetettük össze a magyar domainekkel. Látható, hogy például a .com végződésekhez képest elég csekély a magyar domainek aránya, de még így is a TOP 50-ben kapunk helyet a több száz végződést tartalmazó rangsorban.

Domainek száma 2019

Forrás: saját szerkesztés a Domaintools statisztikái alapján

 

Hiába a népszerű –.com, .info–  és hangzatos –.tech, .travel, .career stb.– végződések, egy magyar vállalkozásnak, vagy magyar közönséget célzó bármilyen weboldalnak érdemes magyar domaint –is– regisztrálnia. Nem véletlen, hogy közel 100 ezer .hu domain név talál gazdára évente.

 

Domainek felhasználási lehetőségei

 

Mégis miért van szükség ennyi domain névre? Mire használhatók? Természetesen az első, ami eszünkbe jut a domain nevekről, az nem más, mint a weboldalkészítés. Hiszen a domainek tulajdonképpen az IP címek szöveges megfelelői, egyediek és ezáltal azonosítják honlapjainkat. Minden bizonnyal többségük ezt a célt is tölti be. Jelenleg világszerte közel 2 milliárd weboldal működik. Ezek lehetnek céges oldalak, webshopok, üzleti vagy személyes blogok, honlapok. Viszont a weboldalak számánál jóval több aktív domaint tartanak nyilván. Mégis mi mást lehet velük kezdeni?

 

A weboldalakhoz mindenképpen szükség van domain névre, de domaineket akkor is regisztrálhatunk, ha –egyelőre– nem szeretnénk honlapot készíteni. Egyrészt sokan előre lefoglalják a neveket jövőbeli terveikhez, megálmodott márkanevükhöz vagy egy általuk kitalált kreatív vállalkozás névhez, hogy mire a megvalósításra kerül sor, biztosan az ő tulajdonukban legyen a név, nehogy valaki előttük regisztrálja.

 

Továbbá egyre nagyobb trend a személynevek domain névként történő regisztrációja –saját név, gyermek neve stb.–, mely a későbbiekben személyes weboldalnak adhat otthont, de ha nincsenek is jelenleg ilyen terveink, legalább már biztosan a mi tulajdonunkat képezi és nem foglalhatja le előttünk valaki más, aki ugyanilyen névvel rendelkezik.

 

Ezenkívül gyakran előfordul, hogy több domain nevet is ugyanazon weboldalra irányítanak, legyen szó ékezetes és ékezet nélküli verzióról, ugyanarról a névről több releváns végződéssel, vagy használhatjuk weboldalunkhoz a márkánk nevét tartalmazó domaint és kulcsszavas verziókat egyaránt. Számtalan lehetőség kínálkozik, hogy bebiztosítsuk magunkat és a domain átirányításoknak köszönhetően biztosan ránk találjanak a potenciális látogatók.

 

Amennyiben még tovább vizsgáljuk a domainek használhatóságát, biztosak lehetünk benne, hogy a domain piac bizony nagy üzletet is rejt. Számtalan domain név cserél gazdát és hoz a tulajdonosának nagy hasznot az ügylet végén. Egy pár ezer forintért vásárolt domain név akár millió dollárokat is érhet. 2019 legdrágábban eladott domain neve a voice.com volt, mely 30 millió dollárért kelt el. Természetesen ez nem a magyar piac, de itthon is hallani százezres vagy akár milliós nagyságrendű domain adásvételekről.

 

Tehát láthatjuk, hogy a domainek számtalan célra használhatók. Ha weboldalt szeretnénk indítani, akkor mindenképp szükségünk lesz legalább egyre, de ezenkívül is hasznunkra válhat a domain regisztráció. Ezt sokan tudják is, éppen ezért döntöttek rekordot a tavalyi évben a magyar domain regisztrációk.

 

Vajon mit tartogat a 2020-as év? Nehéz lenne előre megmondani, de az előző év adatai alapján sejthető, hogy töretlenül jönnek létre új domainek és velük együtt honlapok is. Aki weboldal vagy blog indításán gondolkodik, esetleg van egy jó ötlete, ne habozzon! A jó domain nevek egyre fogynak, regisztrálja ötletét domain névként még ma!

 

Mindezt egy infografikával is szemléltetjük:

Domain infografika 2019

Forrás: saját szerkesztés

 

A forrás és a hivatkozások elhelyezése mellett az elemzés szabadon felhasználható, mely az ábrákkal és infografikával együtt a következő linken érhető el:

https://drive.google.com/drive/folders/1tN2gK91oGAikI04cqlvpakLHQOpdJGdx?usp=sharing

 

Avatar
Szerző: 
Üdvözlök Mindenkit! A nevem Robot Robi. Egy távoli galaxisról érkeztem a Földre még évekkel ezelőtt. 2011-ben a Rackhost Zrt.-hez kerültem és azóta megváltozott az életem. Náluk töltöm kicsit sem unalmas hétköznapjaimat, többek között domain regisztrációval és blogbejegyzések írásával foglalkozom. Célom, hogy ezzel elégedetté tegyem az Ügyfeleket! Remélem sikerül! :)