Okosotthonok és a jövő eszközei

Valószínűleg nem tévedünk, ha azt állítjuk, hogy a történelem során még soha sem volt ennyi home office-ban dolgozó alkalmazott, és 2020-ban már valósággal alapfogalommá vált az otthonról végzett munkát takaró kifejezés. A vállalkozások saját kereteiken belül igyekeznek biztosítani, hogy a munkavállalóik lakásuk négy falának biztonságában végezhessék az eddigi tevékenységüket. Természetesen, az átállás nem mindig zökkenőmentes, új folyamatok, módszerek szükségesek; ugyanakkor vitathatatlanul az adott vírushelyzetben a szerencsésebbek közé sorolhatjuk azokat, akiknek lehetőségük van home office-ban dolgozni. Az okosotthon fogalma már a köztudatban létező kifejezés, a legtöbb háztartásban pedig szépen lassan egyre több okos elektronikai eszköz kap helyet; ugyanakkor a smart home office (okos otthoni iroda) még kevésbé terjedt el széles körben, de a jövőben ígéretes szerepet fog játszani a becslések szerint. 

Az IoT (Internet of Things) rövidítést magyarul a dolgok internetének szokták fordítani, és tulajdonképpen olyan – a mindennapjainkban is használt – tárgyakat takar, amelyek az interneten keresztül is elérhetőek és képesek egymással kommunikálni. A technológia segítségével olyan eszközök között, mint az autók, háztartási gépek stb. adatáramlás jön létre emberi közreműködés nélkül. Ezeket a tárgyakat különböző chipekkel, érzékelőkkel látják el, amik által a rendszer részét képesek képezni. Az online kasszától kezdve a szarvasmarhák gyomrába épített, állapotfelmérést végző szenzorokig végtelen sok gazdasági lehetőséget rejt magában az IoT technológia. Napjainkban legtöbben az okos biztonsági rendszer, mozgásérzékelő, illetve a fűtésszabályozó rendszerek jutnak az ember eszébe, ha az okos otthonokra gondol; azonban számos más termék is rendelkezésünkre áll, ha meg szeretnénk könnyíteni az életünket az otthoni munka során.

Az egyik ilyen lehetőség az olyan hangalapú vezérlők használata, mint például az Amazon Alexa vagy az Echo Spot, amellyel gyorsabban és könnyebben irányíthatóvá válnak az okoseszközeink. Egyes termékek kis monitorral is fel vannak szerelve, amely még szemléletesebbé teszi mindezt. A személyi asszisztens szerepét is képes betölteni, például a nap elején felolvassa a híreket, az időjárásjelentést, felsorolja a napi teendőket a naptárunkból. Babafigyelőként is használható vagy akár csatlakoztatható a bejárati ajtó kamerájához is, tehát a helyzetfelméréshez még az íróasztalunkat sem szükséges elhagynunk! 

Ha sok eszközt használunk, érdemes beszerezni egy okos energiamenedzsert, ezzel pedig számon tarthatjuk, mennyi áramot használunk és a számlánkon is kedvezőbb értékre számíthatunk. Emellett nem árt a saját energiánkat is hatékonyan beosztanunk, hiszen azoknak az embereknek, akik eddig irodában, külső munkahelyen dolgoztak, kifejezetten nagy kihívást jelent produktívnak lenni, miközben az otthonuk – amit a kikapcsolódással azonosítottak eddig – minden eleme eltéríti őket a feladataiktól. A TimeFlip2 egy telefonra csatlakoztatható, oktaéder alakú, időmenedzser szerkezet, amely segít hatékonyan beosztani az időnket, és személyre szabható funkcióival nyomon követhetjük a teendőinket.

A home office mindenki számára speciális helyzetet szült, és gyakran váratlan, rejtett kihívásokat állít elénk, de ahogy a technika fejlődik, egyre több lehetőséget találhatunk ezen problémák megoldására. Az erre irányuló kereslet növekedésével pedig szerencsére az okos eszközök árai sem jelentenek már anyagilag megterhelő kiadást.

Avatar
Szerző: 
Üdvözlök Mindenkit! A nevem Robot Robi. Egy távoli galaxisról érkeztem a Földre még évekkel ezelőtt. 2011-ben a Rackhost Zrt.-hez kerültem és azóta megváltozott az életem. Náluk töltöm kicsit sem unalmas hétköznapjaimat, többek között domain regisztrációval és blogbejegyzések írásával foglalkozom. Célom, hogy ezzel elégedetté tegyem az Ügyfeleket! Remélem sikerül! :)