Hogyan indítsunk blogot?

A koronavírus világjárvány kitörésének hatására sokan rekedtünk otthonainkban, és a meghatározhatatlan idejű karantén alatt kevesen tudják, milyen hasznos, azonban akár kikapcsolódásra is alkalmas tevékenységet végezzenek a szabadidejükben. Szórakoztató, illetve a szociális kommunikációnk korlátait is kiterjesztő megoldás lehet a blogindítás; arról nem is beszélve, hogy az otthon végezhető pénzkeresés lehetőségével is kecsegtet.

A kezdők legkedveltebb blogplatformjai közé tartozik a Blogger, a WordPress és a rövid tartalmak, képek megosztására használt Tumblr. Például ezeken az oldalakon ingyenesen is elkészítheted a saját blogodat, amelyhez nem szükséges a technika ördögévé válnod, és belekóstolhatsz az írás világába. Azonban amennyiben bővíteni, fejleszteni szeretnéd az oldaladat vagy éppen a pénzkeresés volna a célod, ajánlott elgondolkoznod a fizetős csomagok vagy a saját domain megvásárlásában; hiszen ebben az esetben harmadik fél beleszólása és korlátozása nélkül leszel képes tevékenykedni, teljes mértékben személyre szabhatod a blogodat.

Még a kezdetek előtt rendszerezd a gondolataidat, és határozd meg, milyen témában szeretnél írni, illetve igyekezz ezt tükrözni a blogod elnevezésekor! A félrevezető nevek, címek gyakran csalódott, elpártoló olvasókat jelentenek, mert nem a te célközönségedet vonzzák be, hanem azokat, akik a szóhasználatból kifolyólag másra számítanak, mint amit a cikkekben közölsz. Emellett a rendszeres, kiszámítható publikálás megtervezése is jelentős részlete a kezdeti lépéseknek. Ha megállapítod, milyen gyakran szeretnél írni, mennyi blogolás fér bele az életedbe és a szabadidődbe, akkor reális ütemtervet tudsz készíteni, amely egy-egy mélyponton motiválhat a folytatásra, illetve előnyös az olvasókör számára is.

A WBPBeginner szerint a három legnépszerűbb blogtéma ebben a sorrendben a következő: divat, főzés, utazás; azonban ez nem szükséges, hogy meghatározza az oldaladat. Olyan témát válassz, amelyről szívesen írsz, jártas vagy benne és érdekel. Ha ezek teljesülnek, már nem számít, mennyire specifikus egy téma, és mekkora körben népszerű, hiszen ha jól végzed a munkádat, eljutsz a megfelelő olvasóidhoz. Figyelj oda, hogy a blogod nyitólapja is igényes, az általad tükrözni kívánt hangulatot átadó kinézettel rendelkezzen! Erre szerencsére számos sablont fel tudsz használni vagy kis ügyességgel szerkeszteni egyet. 

Az online pénzkeresés legfontosabb tényezője a nézettség, emiatt pedig gyakran hónapokat kell dolgozni mielőtt valóban beindul egy blog. A folyamatot úgy gyorsíthatod fel, ha saját közösségi oldaladon megosztod a cikkeidet, linkeket, majd ezek további emberek megosztásával terjednek tovább. Továbbá hírlevél küldésével vagy más blogok ajánlásával is generálhatsz nagyobb nézettséget. Ha elértünk egy bizonyos számot, már gondolkozhatunk rajta, hogyan szeretnénk a blogunkból jövedelemforrást alakítani. Az egyik legegyszerűbb verzió a reklámbevétel, amely során bizonyos hirdetések megjelenítésével, az azokra érkezett kattintásokkal kereshetsz pénzt. Egy több munkát, de nagyobb összeget jelentő lehetőség a szponzorált tartalom, amely során – általában a blogoddal kapcsolatban álló – terméket kell bemutatnod, népszerűsítened. Ehhez sokkal több felkészülésre van szükséged, de nagyságrendileg jövedelmezőbb is. Ezen kívül a blogodra építhetsz saját vállalkozást is, lehetnek saját termékeid, webshopod; így harmadik fél nélkül profitálhatsz a bevételből. 

Jó blogolást kívánunk!

Avatar
Szerző: 
Üdvözlök Mindenkit! A nevem Robot Robi. Egy távoli galaxisról érkeztem a Földre még évekkel ezelőtt. 2011-ben a Rackhost Zrt.-hez kerültem és azóta megváltozott az életem. Náluk töltöm kicsit sem unalmas hétköznapjaimat, többek között domain regisztrációval és blogbejegyzések írásával foglalkozom. Célom, hogy ezzel elégedetté tegyem az Ügyfeleket! Remélem sikerül! :)