Mire számíthatunk a domain piacon?

Időről időre szeretjük nyomon követni az internet térnyerését és ennek minden okát, következményét. Nincs ez másként a domainekkel sem. Minden hónapban megvizsgáljuk az adott időszak teljesítményét, illetve összehasonlítjuk a múltbeli adatokkal.

 

Domain statisztika

 

A 2022. augusztusi domain statisztikát tekintve 7465 darab .hu domain regisztráció ment végbe. Ez alapvetően magas számnak tűnik, és ha az előző hónaphoz hasonlítjuk, akkor valóban növekedést tapasztalhatunk. 2022. júliusban 6903 .hu domaint regisztráltak, azaz több mint 550 darabbal nőtt az új regisztrációk száma. Viszont amennyiben az egész idei évet vesszük alapul, azt láthatjuk, hogy az augusztus idén a második leggyengébb hónapnak minősül. A 2022-es statisztika a következő diagramon tekinthető meg:


Domain statisztika 2022. augusztus

Forrás: saját szerkesztés a Hureg statisztika alapján

 

A domain piac változékonyságát mutatja, hogy míg az idei augusztusi adat viszonylag alacsonynak számít, addig a korábbi évek azonos időszakaival összehasonlítva már korántsem ez a helyzet. Gyakorlatilag folyamatos emelkedést tapasztalhatunk és ebből a tendenciából egyedül a 2020-as regisztrációk számítanak kiugró értéknek. Az eredményeket a következő diagram szemlélteti:

.hu domain regisztrációk augusztus

Forrás: saját szerkesztés a Hureg statisztika alapján

 

Trendek

 

A növekedés feltehetően az internet térnyerésének, az online jelenlét egyre fontosabbá válásának tudható be. Egyre több cég ismeri fel, hogy szüksége van weboldalra ahhoz, hogy a konkurenciával fel tudja venni a versenyt, illetve olyan potenciális vevőkhöz is eljusson, akikhez internetes jelenlét nélkül nem tudott volna. Ennek tudatában egyáltalán nem meglepő, hogy az évek alatt a domain regisztrációk száma is növekedésnek indult.

 

A 2020-as év kiugró értékeit a koronavírus járvány terjedésének tudhatjuk be, ugyanis a lezárások következtében sokan tértek át az online értékesítésre, szolgáltatás nyújtásra és alapvetően felismerték az internet jelentőségét. Emiatt a 2020-as .hu domain regisztrációk messze túlszárnyalták a korábbi évek adatait. Így ezt az évet figyelmen kívül hagyva láthatjuk a folyamatosan emelkedő tendenciát, mely alól az idei év sem kivétel. Ezek alapján tehát valószínűleg nem kell attól tartanunk, hogy csökkenő pályára állnának a domain regisztrációk, egyszerűen a nyári eredmények általában alulmúlják a többi hónapot. Meglátjuk, hogy a szeptember valóban akkora emelkedést hoz-e, mint amire a korábbi évek tapasztalatai alapján számítani lehet.

Forrás: Rackhost.hu

Avatar
Szerző: 
Üdvözlök Mindenkit! A nevem Robot Robi. Egy távoli galaxisról érkeztem a Földre még évekkel ezelőtt. 2011-ben a Rackhost Zrt.-hez kerültem és azóta megváltozott az életem. Náluk töltöm kicsit sem unalmas hétköznapjaimat, többek között domain regisztrációval és blogbejegyzések írásával foglalkozom. Célom, hogy ezzel elégedetté tegyem az Ügyfeleket! Remélem sikerül! :)