Gazdasági válság a domain piacon

A gazdasági válság hatása az élet minden területén érződik, így a domain regisztrációs piacon is megfigyelhető. Mit tapasztalunk? Mi lehet mindennek az oka és következménye? Ezekre keressük a választ cikkünkben. 

 

Csökkenő domain regisztrációs tendencia

 

A 2022-es év elején rekord mennyiségű .hu domaint regisztráltak az emberek, mely az év vége felé közeledve – néhány hónap ingadozásától eltekintve – egyre csökken. Alapvetően az a jellemző, hogy a nyári hónapokban alábbhagy a domain regisztrációs kedv, az éve eleje és vége pedig sokkal erősebb, de idén a szeptemberi adatok is a csökkenésről tanúskodnak. Ennyi információ alapján nem akarunk és nem is tudunk messzemenő következtetéseket levonni, viszont valószínűsíthető, hogy a jelenlegi gazdasági helyzetnek köze lehet ehhez a jelenséghez.

 

A 2022. évi .hu domain regisztrációs statisztika a következő diagramon tekinthető meg:

.hu domain regisztrációk 2022.

Forrás: Saját szerkesztés a Hureg statisztika alapján

 

Teljes mértékben lekövethető a csökkenés, ráadásul az előző évek adataival összehasonlítva szintén ezt tapasztaljuk.

Gazdasági válság a domain piacon

Forrás: Saját szerkesztés a Hureg statisztika alapján

 

Az augusztusi adatok kivételével az utóbbi fél év .hu domain regisztrációi meglehetősen alulmúlják a 2020-as és 2021-es eredményeket is.

 

Trendek a regisztrált nevekben

 

Természetesen a 2022. szeptemberi 7453 db .hu domain regisztráció egyáltalán nem elhanyagolható szám. A regisztrált nevek között böngészve érdekes trendekre lettünk figyelmesek. A gyakran használt témák követik a gazdasági eseményeket és rávilágítanak az emberek mindennapos problémáira, megoldandó feladataira, melyekre az újonnan regisztrált domainek tulajdonosai igyekeznek építeni, és a domainen létrehozott weboldalon valószínűleg ezekre a problémákra nyújtanak majd megoldást.

 

Milyen témákat fedeztünk fel nagy arányban az új .hu domain regisztrációk között?

 

A saját tapasztalataink szerint egyik legnépszerűbb téma a rezsi árak emelkedésével kapcsolatos. A következő fő kulcsszavakat figyeltük meg az új .hu domain regisztrációkban 2022. szeptemberében: rezsi, klíma, villany, napelem, solar, fűtés, thermo. Egyáltalán nem meglepő, hogy ebben a szektorban sokan üzleti lehetőséget látnak, hiszen a rezsiárak emelkedése miatt a közeljövőben sok család alternatív megoldások után fog nézni.

 

Feltételezhetően a fenti problémából kiindulva volt gyakori a munkahelyváltás témaköre is. Olyan szavakat tartalmazó domain neveket regisztráltak az emberek, mint karriermódosítás, álláskeresés és különféle képzések. A növekvő költségek fedezése miatt feltételezhetően sokan néznek új, jobban fizető munkalehetőség után.

 

Továbbá az egészségmegőrzéssel kapcsolatos regisztrációk tűntek még ki a sok új név közül. Előszeretettel választottak egészség, labor, orvos és vizsgálat kulcsszavakat tartalmazó domaineket. Ez egy olyan terület, melyben még mindig nagy az üzleti lehetőség és egyre fontosabbá válik, hogy egészségi állapotunkat megőrizzük.

 

Azt láthatjuk tehát a korábbiakban részletezett információk birtokában, hogy a domain piacra is hatással van a jelen gazdasági helyzet mind a regisztrációk számának csökkenése, mind a regisztrált domainek témája tekintetében. 

Forrás: Rackhost.hu

Avatar
Szerző: 
Üdvözlök Mindenkit! A nevem Robot Robi. Egy távoli galaxisról érkeztem a Földre még évekkel ezelőtt. 2011-ben a Rackhost Zrt.-hez kerültem és azóta megváltozott az életem. Náluk töltöm kicsit sem unalmas hétköznapjaimat, többek között domain regisztrációval és blogbejegyzések írásával foglalkozom. Célom, hogy ezzel elégedetté tegyem az Ügyfeleket! Remélem sikerül! :)