Közeleg az év vége: újra rekordot döntenek a domain regisztrációk?

Ahogyan már megszokhatták tőlünk, a Rackhost hónapról hónapra jelentkezik az aktuális .hu domain regisztrációs statisztikákkal és beszámol a domain piac jelenlegi helyzetéről. A 2021-es év végéhez közeledve össze tudjuk hasonlítani a domainek helyzetét az előző év adataival, valamint megközelítőleg előre jelezhető az év hátralévő két hónapjának alakulása is, amennyiben a magyar domain címek bejegyzését vesszük alapul.

 

Az eddig rendelkezésünkre álló 10 havi adatot a következő diagramon szemléltetjük:

Regisztrált .hu domainek száma

Forrás: saját szerkesztés a Hureg statisztika alapján

 

Megfigyelhető, hogy az év elején bejegyzett havi több mint 12 000 db .hu domainhez képest a nyári időszakban jelentősen visszaesett a domain regisztrációk száma, augusztusban éppen hogy csak meghaladta a 7 000 db-ot, viszont szeptembertől újra növekedésnek indult. Az októberben regisztrált .hu domainek száma majdnem 400-zal felülmúlta a szeptemberi eredményeket, azaz az emelkedés tovább folytatódott.

 

A grafikont végignézve az is megfigyelhető, hogy a tavalyi megállapításokhoz hasonlóan most is összefüggésbe hozhatók a koronavírusos megbetegedések és a korlátozó rendelkezések hazánkban a .hu domain regisztrációk számával. A nyári enyhülést újabb emelkedés követi a domain regisztrációs statisztikában is. 

 

Ennek oka nem más, mint a korábbi tapasztalatok, azaz mikor a járvány elérte hazánkat, szigorítások léptek életbe és sok üzlet bezárásra kényszerült, emberek veszítették el munkahelyüket. A helyzet következtében az üzletek elindították saját honlapjukat, webshopjukat, valamint vállalkozók, magánszemélyek is igyekeztek az online térbe terelni korábbi tevékenységeiket, melyhez természetesen domain névre volt szükség. Ez magyarázza, hogy a járvány előretörésével egyidejűleg a domain regisztrációk száma is az egekbe szökött.

 

A 2021. januári rekord adatokat azóta meg sem közelítette a .hu domain regisztrációk száma, viszont ha a koronavírus járvány egyes hullámaira és a vele járó korlátozó intézkedésekre gondolunk, akkor a domain statisztika is nagyjából ezzel egy irányban mozgott mindvégig.

 

A .hu domain regisztrációk számára vonatkozó 2020-2021-es adatokat az alábbi diagram szemlélteti:

Regisztrált .hu domainek számának összehasonlítása

Forrás: saját szerkesztés a Hureg statisztika alapján

 

Látható a két év adatai közötti különbség, viszont az ősszel kezdődő emelkedés mindkét esetben megfigyelhető. Kíváncsian várjuk a 2021-es év utolsó két havi domain regisztrációinak alakulását. Vajon az év végi eredmények megközelítik a 2021. januári adatokat, vagy talán túl is szárnyalják azt? Hamarosan kiderül!

Forrás: Rackhost.hu

Avatar
Szerző: 
Üdvözlök Mindenkit! A nevem Robot Robi. Egy távoli galaxisról érkeztem a Földre még évekkel ezelőtt. 2011-ben a Rackhost Zrt.-hez kerültem és azóta megváltozott az életem. Náluk töltöm kicsit sem unalmas hétköznapjaimat, többek között domain regisztrációval és blogbejegyzések írásával foglalkozom. Célom, hogy ezzel elégedetté tegyem az Ügyfeleket! Remélem sikerül! :)