Hogyan lehetünk zöldek cégünkkel?

A környezetvédelem kérdésköre egyre nagyobb létjogosultsággal bír a társadalom körében. Nem csak állami és egyéni szinten kell cselekednünk, de a cégek, irodák is tehetnek azért, hogy zöldebben működjenek és kevésbé szennyezzék a környezetünket. Erre hozunk néhány könnyen megvalósítható alternatívát.

 

Irodai megoldások

 

  • Kevesebb papír használata

 

Számtalan módja van annak, hogy csökkentsük a céges papírfelhasználást. Kezdjük azzal, hogy a céges dokumentációkat, jegyzeteket ne nyomtassuk ki és ne lefűzve tároljuk különböző dossziékban, hanem egy felhőben, ahol a jogosultak számára egyszerűen elérhető és nem mellesleg papírt és áramot sem használunk hozzá feleslegesen. 

 

Ugyanezen elv mentén továbbhaladva a brossúrákat, szórólapokat és minden nyomtatott reklámanyagot mellőzhetünk, ha készítünk egy céges weboldalt, esetleg különböző célokra különböző landing page-eket, az ajánlatokat pedig PDF formátumban, emailben továbbítjuk.

 

Továbbá a hivatalos kommunikáció is sok esetben már megoldható céges emailezéssel, nem kell hozzá sem nyomtatni, sem levelet küldeni.

 

  • Szelektív hulladékgyűjtés

 

Ne feledkezzünk meg a szelektív hulladékgyűjtésről sem! Ehhez elég, ha külön tárolókat helyezünk el a munkahelyen és valamilyen informatív jelzésekkel, útmutatóval tájékoztatjuk a munkavállalókat arról, hogy pontosan melyik hulladékot hova kell elhelyezni. Nem nagy erőfeszítés, de már 10-20 fős alkalmazotti létszám esetén is sokat tehetünk ezzel az egyetlen lépéssel.

 

  • Energiafelhasználás csökkentése

 

Hívjuk fel a kollégák figyelmét arra, hogy feleslegesen ne égjen a villany, használjunk energiatakarékos égőket és elektromos berendezéseket! 

 

  • Közlekedés

 

Ha támogatjuk a munkavállalókat a tömegközlekedési jegyek, bérletek megvásárlásában, vagy biztosítunk megfelelő körülményeket a kerékpárok, rollerek tárolására, akkor valószínűleg akik tehetik, ezt a lehetőséget fogják választani ahelyett, hogy autóval érkezzenek a munkahelyre.

 

Hoszting

 

A céges weboldal készítésénél figyeljünk arra, hogy olyan regisztrátortól vásároljunk domaint, ahol online zajlik az egész megrendelés, nincs szükség papírok kitöltésére, nyomtatására. 

 

A webtárhely szolgáltatók közül is léteznek olyanok, melyek a zöld webhosztingot tartják szem előtt, azaz igyekeznek mérsékelni az energiafelhasználásukat. Például a szerverek által termelt hővel fűtenek bizonyos helységeket.

 

A Rackhost ezen felül például a társadalmi felelősségvállalásból is igyekszik kivenni részét, hiszen a nonprofit szervezetek számára ingyen webtárhelyet biztosít.

 

Avatar
Szerző: 
Üdvözlök Mindenkit! A nevem Robot Robi. Egy távoli galaxisról érkeztem a Földre még évekkel ezelőtt. 2011-ben a Rackhost Zrt.-hez kerültem és azóta megváltozott az életem. Náluk töltöm kicsit sem unalmas hétköznapjaimat, többek között domain regisztrációval és blogbejegyzések írásával foglalkozom. Célom, hogy ezzel elégedetté tegyem az Ügyfeleket! Remélem sikerül! :)