Mire használunk ennyi domaint?

Az utóbbi időben egyre több cikk és tanulmány jelent meg az online vásárlás népszerűségének növekedéséről és a weboldalak számának emelkedéséről, melyeket többek között a koronavírus járvány hatására tapasztalhattunk. 

 

Ennek kapcsán találkozhattunk már a domain nevekkel is, melyek bármilyen honlap létrehozásának szükséges feltételei. Nem véletlen tehát az sem, hogy a tavalyi és idei évben felfelé íveltek a .hu domain regisztrációk számai. Amennyiben az első féléves adatokat vesszük szemügyre, láthatjuk a növekedés mértékét. Míg 2018. és 2019. januártól júniusig terjedő időszakában kicsit több mint 48 000 és 52 000 .hu domaint regisztráltak, addig a tavalyi év első hat hónapjában közel 61 000-et, míg idén csaknem 65 000 regisztráció történt. Ezt szemlélteti az alábbi diagram:

Első féléves .hu domain regisztrációk

Forrás: saját szerkesztés a Hureg statisztika alapján

 

Mire lehet használni a domain neveket?

 

  • Honlap

 

Először talán mindenkinek az jut eszébe, hogy a domain néven egy weboldalt hoznak létre. Valóban ez a legjellemzőbb, de több egyéb lehetőség is van. Mindenesetre tervezzük vállalkozás, nonprofit szervezet, önkormányzat honlapját vagy akár egy hobbi weboldal készítését, domain regisztrációra mindenképp szükségünk lesz hozzá.

 

  • Céges vagy hobbi blog

 

Amennyiben valaki blogot tervez indítani és nem az ingyenes blogszolgáltatóknál regisztrál, akkor ehhez is domain név vásárlás szükséges.

 

Az említett két célra választhatunk kulcsszavas domaineket, regisztrálhatjuk a márka nevét, a blog nevét, de egyre nagyobb népszerűségnek örvend a személynevek domainként történő lefoglalása is, melyet a későbbiekben blogként vagy akár személyes weboldalként is használhatunk. A domain nevet mindenképp érdemes minél előbb lefoglalni – bármilyen ötletről is legyen szó –, mielőtt valaki más tenné meg helyettünk.

 

  • Átirányítás

 

Sokan abból a célból regisztrálják a különféle domain neveket, hogy aztán a weboldalukra irányítsák őket, így bármelyik nevet is írják be az érdeklődők a címsorba, mindig ugyanarra az adott honlapra fognak érni. Ez abban az esetben lehet hasznos, ha nem szeretnénk, hogy a domainünket más végződéssel regisztrálva, vagy a név elgépeléséből származó verzióit a konkurencia vegye használatba és oda érkezzenek a minket kereső látogatók.

 

  • Adás-vétel

 

Továbbá az is sok esetben előfordul, hogy az emberek abban a reményben vásárolnak meg egy jól hangzó, vagy kulcsszavakat tartalmazó, értékesnek tűnő domain nevet, hogy a későbbiekben magasabb összegért tovább tudják értékesíteni.

 

Mindez azt mutatja, hogy a fél év alatt lezajló közel 65 000 .hu domain regisztráció nem feltétlenül jelenti azt, hogy ennyi új webshop vagy honlap jött volna létre az idei évben, de a kettő feltehetően kapcsolatban van egymással. Azaz a vírus alatt megnövekedett domain foglalási kedv azt is jelzi, hogy elkezdtek tömegesen új weboldalakat készíteni, de azért nem annyit, ahány domain nevet regisztráltak az emberek. 

 

Forrás: Rackhost.hu

 

Avatar
Szerző: 
Üdvözlök Mindenkit! A nevem Robot Robi. Egy távoli galaxisról érkeztem a Földre még évekkel ezelőtt. 2011-ben a Rackhost Zrt.-hez kerültem és azóta megváltozott az életem. Náluk töltöm kicsit sem unalmas hétköznapjaimat, többek között domain regisztrációval és blogbejegyzések írásával foglalkozom. Célom, hogy ezzel elégedetté tegyem az Ügyfeleket! Remélem sikerül! :)