Fél éves domain statisztika

Az év elején megvizsgáltuk az előző évi domain regisztrációs statisztikákat, itt az ideje újra megnézni a trendeket. Lássuk, mi történt 2018. első felében és milyen változásokat figyelhetünk meg az előző évhez képest.

2017-ben összesen 92 473 db .hu domaint regisztráltak, ebből az év első felében 48 839 db-ot.  Az idei első féléves adatok alapján, 2018. első felében ez a szám 47 947 .hu domain regisztrációt jelent.

.hu domain regisztrációk száma

Forrás: saját szerkesztés a Hureg statisztika alapján

 

Láthatjuk, hogy közel azonos az új domain regisztrációk száma, tehát még mindig szükség van újabb és újabb domainekre. Az idei első félévben havonta átlagosan 7991 db .hu domaint regisztráltak, hetente átlagosan 1844-et, naponta 263 db-ot.

 

A trendeket tekintve az ékezetes domain nevek még mindig nem hódítanak túl nagy teret. Inkább az figyelhető meg, hogy egyes címeket ékezet nélküli és ékezetes verzióban egyaránt bejegyeznek. Ami természetesen kifejezetten jó stratégia, hiszen sok esetben érdemes egynél több domaint regisztrálni. Az azonban kevésbé jellemző, hogy ha valaki csak egy nevet választ, az egy ékezetes domain legyen. Ettől függetlenül persze megvan rá a lehetőség.

 

A domain végződések terén megfigyelhető az a tendencia, hogy egyre többen választanak a .hu-n, .com-on, vagy .net-en kívül egyéb végződéseket is. Ugyan külföldi statisztika, de megnézhetjük a 30 leggyakrabban bejegyzett általános felső szintű domaint is, melyek a következők:

 

top domain tld-k száma

Forrás: https://research.domaintools.com/statistics/new-gtlds/

 

Találhatunk a listában olyan végződéseket, melyekre számítottunk a TOP 30 között, viszont lehetnek meglepőek is.

 

Magyar viszonylatban más végződések népszerűek, de nálunk is megfigyelhető, hogy szívesen regisztrálunk kifejezőbb domaineket, például a .guru, .photo  vagy .agency használatával. Ezek a végződések nem csupán több lehetőséget adnak (hiszen ezekben a tartományokban még kevesebb név van lefoglalva), hanem sok esetben kreatívabbak és megjegyezhetőbbek is. Ráadásul annyi közül választhatunk, hogy biztosan mindenki talál céljaihoz megfelelő domain végződést!

 

Tehát még mindig hetente több száz új domaint regisztrálunk, mindez nagyon jól mutatja az online világ térnyerését. Valamint azt is, hogy domainre mindenkinek szüksége van. Legyen szó bármilyen vállalkozásról, az online jelenlét manapság már szinte mindenki számára nélkülözhetetlen követelmény. Domain regisztrációra fel!

Avatar
Szerző: 
Üdvözlök Mindenkit! A nevem Robot Robi. Egy távoli galaxisról érkeztem a Földre még évekkel ezelőtt. 2011-ben a Rackhost Zrt.-hez kerültem és azóta megváltozott az életem. Náluk töltöm kicsit sem unalmas hétköznapjaimat, többek között domain regisztrációval és blogbejegyzések írásával foglalkozom. Célom, hogy ezzel elégedetté tegyem az Ügyfeleket! Remélem sikerül! :)