Biztonságos online bankkártyás fizetés

Az online vásárlás egyre elterjedtebb hazánkban is. A koronavírus járvány következtében sok újonnan alakult webshoppal találkozhatunk, valamint a megszokott webáruházak kínálatából is vásárolhatunk és tesszük is. Nem csak az internetes vásárlás, hanem a bankkártyás fizetés is egyre népszerűbb lett az utóbbi időkben. Bár a magyarok előszeretettel választották az utánvét lehetőségét, de a vírussal kapcsolatos távolságtartás és higiéniai tényezők miatt az online bankkártyás fizetés népszerűbbé vált.

 

Sokakban azonban felmerül a kérdés, hogy mindez mennyire biztonságos. Nincsenek-e veszélyben személyes adataink online kártyás fizetés esetén, vagy ha valaki megszerzi a bankkártyánkat, akkor tud-e vásárolni a nevünkben?

 

2021 januárjától az online fizetések az eddiginél is biztonságosabbá váltak. Hiszen az Európai Uniós pénzforgalmi jogszabályok szerint erős ügyfélhitelesítést kell alkalmazniuk a bankoknak és kereskedőknek az online bankkártyás fizetések során. Mindez azt jelenti, hogy kétfaktoros azonosítás szükséges ahhoz, hogy a vásárlók online tudjanak fizetni, azaz a kártyaadatok beírását követően egy SMS-ben kapott kódot is meg kell adni, valamint egy – a saját bankunknál megadott – számsort is. Banktól függően lehet ez netbank jelszó, vásárlási kód vagy telekód, melyet előzetesen beállítottunk és minden online vásárlás esetén meg kell adni második hitelesítési faktorként. Ezenkívül használhatjuk még a bankunk applikációját és jóváhagyhatjuk ott a tranzakciót, de ebben az esetben is szükség van kétfaktoros hitelesítésre.

 

Ezzel a változtatással minden eddiginél biztonságosabb lett az online bankkártyás fizetés, nem beszélve arról, hogy mennyi előnye van az online vásárlásnak és a vírushelyzetben ráadásul ez a legbiztonságosabb vásárlási forma. Ne tartsunk tehát se az interneten történő vásárlástól, se az online bankkártyás fizetéstől. Csupán legyünk körültekintőek, hogy milyen webshopról vásárolunk!

 

SSL tanúsítvány

 

Mindenképp csak olyan honlapról vásároljunk – vagy adjunk meg bármilyen személyes adatot – amely rendelkezik SSL tanúsítvánnyal, azaz adataink egy titkosított csatornán keresztül jutnak el a célszerverre. Figyeljük a https:// protokollt vagy a lakat ikont a címsorban, ezeket látva biztosak lehetünk benne, hogy biztonságos weboldalon járunk.

Avatar
Szerző: 
Üdvözlök Mindenkit! A nevem Robot Robi. Egy távoli galaxisról érkeztem a Földre még évekkel ezelőtt. 2011-ben a Rackhost Zrt.-hez kerültem és azóta megváltozott az életem. Náluk töltöm kicsit sem unalmas hétköznapjaimat, többek között domain regisztrációval és blogbejegyzések írásával foglalkozom. Célom, hogy ezzel elégedetté tegyem az Ügyfeleket! Remélem sikerül! :)