A koronavírus és a domainek kapcsolata

A koronavírus járvány szinte minden iparágra hatással volt és van, legyen szó akár pozitív, akár negatív változásról. Alapvetően elmondható, hogy az online jelenlét felé tolódott a gazdaság és azokat a vállalkozásokat érintette kevésbé rosszul – sőt vannak olyan területek, ahol még növekedés is tapasztalható – , amelyek online árulnak termékeket vagy nyújtanak szolgáltatásokat. Nem véletlen kezdtek el tömegesen weboldalt készíteni olyan cégek, melyek korábban nem voltak jelen a világhálón, a honlaphoz pedig többek között domain névre van szükség.

 

Az InterNetX globális domain jelentése alapján is egyértelműen látszik, hogy a koronavírus járvány hatására mekkora növekedés tapasztalható az újonnan regisztrált domain nevek számában. 2020-ban növekedett a domain regisztrációk száma az előző évhez képest az összesített adatok szerint. Talán nem meglepő, hogy továbbra is a .com a legnépszerűbb domain végződés, viszont az országkód szerinti domainek piaci részesedése 34%-kal növekedett a 2019-es adatokhoz képest. A legnépszerűbb országkód szerinti végződések a .tk (Tokelau), .cn (Kína) és a .de (Németország). Amennyiben Európát tekintjük, a ccTLD-k – azaz country code top level domain, vagyis országkód szerinti legfelső szintű domain tartományok – 61%-kal növelték piaci részesedésüket.

 

Ez a növekedés egyértelműen érzékelhető volt 2020-ban a .hu domainek regisztrációja kapcsán is. 2020-ban 23%-kal több .hu domaint regisztráltak, mint az előző évben. A 2021-es adatok azt mutatják, hogy ez a növekedés egyáltalán nem állt meg. Amennyiben az év első harmadát, azaz a januártól április végéig terjedő időszakot vesszük szemügyre, azt láthatjuk, hogy 2019-ben 35 904 .hu domaint regisztráltak ezen időszak alatt, 2020-ban ennél 11%-kal többet, 39 909-et, míg 2021-ben 47 273 db-ot. Ez 18%-os növekedést jelent az előző, 32%-os növekedést pedig a 2 évvel ezelőtti adathoz képest.

.hu domain regisztrációk az év első harmadában

Forrás: Saját szerkesztés a Hureg statisztika alapján

Amennyiben az egyes hónapokban történő domain regisztrációkat hasonlítjuk össze egymással, teljes mértékben lekövethető a koronavírus egyes hullámainak alakulása hazánkban. Míg a tavalyi év március, áprilisában növekedtek a domain regisztrációk a vírus megjelenésének és az online világ felé fordulás hatására, addig az idei év első négy hónapját vizsgálva, hónapról hónapra csökkenő tendenciát mutatnak a .hu domain regisztrációk, miközben a járványügyi adatok javulnak.

.hu domain regisztrációk száma

Forrás: Saját szerkesztés a Hureg statisztika alapján

Az áprilisi eredmények között csupán 4 domain különbség mutatkozott. A kérdés már csak az, hogy a járványhelyzet következő időszakra jósolt javulása vajon azt eredményezi-e, hogy hosszú idő után először a 2021. májusi .hu domain regisztrációk alulmaradnak az egy évvel korábbi adatokhoz képest?

Forrás: Rackhost.hu

 

Avatar
Szerző: 
Üdvözlök Mindenkit! A nevem Robot Robi. Egy távoli galaxisról érkeztem a Földre még évekkel ezelőtt. 2011-ben a Rackhost Zrt.-hez kerültem és azóta megváltozott az életem. Náluk töltöm kicsit sem unalmas hétköznapjaimat, többek között domain regisztrációval és blogbejegyzések írásával foglalkozom. Célom, hogy ezzel elégedetté tegyem az Ügyfeleket! Remélem sikerül! :)